Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Forskning i sygepleje er til gavn for alle

Det kræver mod og vilje at opbygge en forsknings- og udviklingskultur inden for sygeplejen. Ny bog stiller skarpt på vigtigheden af at prioritere og anerkende sygeplejeforskning, fordi den er til fordel for mange flere end faggruppen selv.

Sygeplejersken 2022 nr. 7, s. 13

Af:

Diana Mammen, journalist

Forsknings- og udviklingskultur - når ledere har vilje og modVilje og mod.

”De to ting er påkrævet, når man ønsker at opbygge en forsknings- og udviklingskultur inden for sygeplejen i et sundhedsvæsen, hvor det traditionelt er lægeforskningen, der dominerer.” 

Det fortæller Mette Kjerholt, sygeplejerske og forskningsleder på Hæmatologisk Afdeling, Enhed for Sygeplejeforskning på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Sammen med sygeplejerske Bibi Hølge-Hazelton, som er professor og forskningsleder på samme hospital, har hun redigeret bogen ’Forsknings- og udviklingskultur – Når ledere har vilje og mod’.

”Bogen har fokus på, hvordan nogle ledere på Sjællands Universitetshospital arbejder målrettet på at opbygge en kultur med fokus på forskning og udvikling inden for sygepleje. Men også på, hvordan man integrerer det i en travl hverdag, hvor driften fylder meget,” fortæller Mette Kjerholt om bogen, hvis kapitler er skrevet af ledere.

”Flere af kapitlerne kan anvendes som en opskrift på, hvordan man konkret kan arbejde med opbygning og udvikling af en forsknings- og udviklingskultur på ens arbejdsplads. For alle, både sygeplejerskerne selv, men også andre professioner og samarbejdspartnere, kan have gavn af sygeplejeforskning,” siger Mette Kjerholt.

Forskning har bl.a. påvist, tilføjer Bibi Hølge-Hazelton, hvordan patienter med claudicatio intermittens kan motiveres til et højere aktivitetsniveau ved hjælp af bare fem korte råd. Forskning har også vist betydningen af at inddrage hele familien, når kræftpatienter lider af kronisk træthed. 

Styrker klinikken

Bibi Hølge-Hazelton understreger, at der stadig er et stykke vej, før forskere med sygeplejebaggrund har samme karriere- og støttemuligheder som andre faggrupper i Region Sjælland.

”Men vi er kommet langt på Sjællands Universitetshospital, fordi vi lokalt har haft et vedvarende ledelsesfokus på betydningen af at opbygge forskningskapacitet og -kultur i praksis. Og så ved vi, at sygeplejerskerne finder, at forskning og udvikling styrker klinisk praksis og profession, hvorfor der burde være meget mere fokus på området,” siger hun.

Lige nu anslås det, fortæller Bibi Hølge-Hazelton, at kun 10 pct. af den pleje og behandling, som brugerne af sundhedsvæsenet modtager, bygger på evidens. Noget de ellers har krav på, og derfor er det så vigtigt med mere sygeplejeforskning.

’Forsknings- og udviklingskultur – Når ledere har vilje og mod’ kan læses gratis online via www.regionsjaelland.dk 
Find den på hjemmesiden ved at søge på bogens titel.