Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Falsk busstoppested "fanger" demente beboere

Plejecenter på Lolland snyder demente for at hjælpe dem.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 12

Af:

Mai Rathje Skovgaard, journalist

sy9-2022_akt_falsk-busskur

I gårdhaven på Sandby Plejecenter på Lolland står et busskur. Men bussen – den kommer aldrig. 

Det er et falsk busstoppested, som skal hjælpe med at sørge for, at færre af plejehjemmets borgere med demens går fra plejehjemmet. Men når de demente borgere sætter sig på bænken for at vente på bussen, er det ikke, fordi de vil stikke af.

”De går, fordi de skal noget andet. Fordi de har et formål,” fortæller Inge Kromann Hansen, der er leder af plejen i Lolland Kommune. 

Mange af de demente føler ikke, de bor på plejehjemmet. Deres opfattelse af hjem er heller ikke nødvendigvis deres seneste bopæl, men måske deres ungdoms- eller barndomshjem. Eller måske er de på vej for at besøge deres bedsteforældre eller en gammel bekendt, der engang har været syg. Busstoppestedet spiller derfor en større rolle end blot at holde på de ældre. 

Hønsegården vækker også minder til live

”Det giver os mulighed for at komme i kontakt med borgeren og begynde en snak om, hvor de er, og hvor de skal hen. Man taler sig ind i, hvor de er lige nu rent mentalt, for derefter at tale dem tilbage til nutiden,” fortæller Inge Kromann Hansen. 

Busstoppestedet er blot et af flere redskaber, som Sandby Plejecenter bruger i arbejdet med demente. For mennesker med demens er forskellige, og for nogle borgere siger busstoppestedet dem ikke så meget. Så er det måske plejehjemmets hønsegård, der vækker minder og følelser til live.

”Det handler om at ”fange” dem, der hvor de er, og anerkende deres følelser, så man kan tale om det,” siger Inge Kromann Hansen.