Sygeplejersken
På mit natbord: Kampen for at forstå det nye
"Vi kan iagttage nogle fænomener, men vi ved faktisk ikke, hvad det er, vi er vidner til."
Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 39
Af:
Michael Holbek, journalist
Psykiatrisk sygeplejerske og visitationschef i
Region Hovedstadens Psykiatri
Hvad læser du lige nu?
”’Når vi ikke længere forstår verden’ af Benjamin Labatut. En roman om menneskene bag nogle af de store videnskabelige gennembrud og deres kamp med selv at forstå, hvad det er, de er ved at opdage eller erkende om virkeligheden.”
Hvordan har den inspireret dig?
”Bogen indfanger den almenmenneskelige udfordring, at vi ikke forstår det nye, når vi først møder det. Det er det samme, vi står over for i psykiatrien. Vi kan iagttage nogle fænomener, men vi ved faktisk ikke, hvad det er, vi er vidner til. Vi kender ikke årsagerne og ved ikke, hvad der er ”gået i stykker” eller ikke længere fungerer, som det gjorde før. Det giver plads til en masse teorier om, hvad psykiatrisk sygdom mon er for noget.”
Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Jeg vil anbefale artiklen ’Effekten af psykoterapi kan være overvurderet’ af Anne Ringgaard. Den redegør for manglende videnskabelig stringens i forskning vedrørende psykoterapi og kan være interessant for mange sygeplejersker.”
Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Der er en del bøger, jeg ikke får læst til ende. Ofte romaner, hvor personer ikke er beskrevet nuanceret nok til, at jeg kan se dem som mennesker. Senest ’The Three-Body Problem’ af den kinesiske forfatter Liu Cixin.”