Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Re:konstruktion', 'Unormale mennesker', 'Pædagogisk kompetenceudvikling på de videregående uddannelser' og 'Stress i professionsfagene Hvorfor rammer det så hårdt, og hvad kan vi gøre ved det?'
Sygeplejersken 2023 nr. 1, s. 40-42
Stærke fortællinger om brystkræftforløb
Menneskesyn til debat
Inspiration til nye måder at undervise på
Hjælp til stressede sygeplejersker
Ane Bjørn
Påfugl
32 sider - 199,95 kr., Gutkind
2022
Fastelavn står lige straks for døren. Børnene skal udklædes, og det kan nemt blive forældrenes ambitioner og kønsforestillinger, som kommer til at sætte dagsorden. Bogen er noget så sjældent som en poetisk børnebog om kønsforventninger og identitet, som handler om det vigtige i at blive set og mødt, som den man er. Påfugle er en lille magisk fortælling, som er smukt illustreret af forfatter og illustrator Ane Bjørn. Historien udfolder sig omkring Momo, som skal klædes ud. Butikken er fyldt med superhelte, riddere, robotter og astronauter. Far peger begejstret på en flyveøgle med vinger i snoretræk, som han får købt som en overraskelse til Memo. Iført øglekostume tager Memo trist i skole, for det eneste han ønsker sig, er det smukke, glitrende fuglekostume med blågrøn fjerpragt, som han så i butikken. Gennem fortællingen går det op for far, hvordan han kan møde Memo, præcis som han er.
Christina Frost
Drengen med drilleblæren
52
sider - 221,95 kr., Forlaget Artefacto 2022
Flyverdragtsæsonen er over os, og for børn, der lider af daginkontinens, er det lig med ekstra store poser med skiftetøj. Mere end hvert sjette barn tisser i bukserne ved skolestart. Christina Frost, der selv er lærer og mor til børn med daginkontinens, har i sparring med Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital skrevet bogen, der giver børn og voksne et udgangspunkt for at tale om inkontinens − uden at gøre det skamfuldt for børnene. ’Drengen og drilleblæren’ er historien om en dreng, som bliver drillet af sin blære. Bedst som han leger allersjovest skal han tisse – og det lige med det samme! Både drengens far og mor hjælper ham med at forstå, hvad blæren er og gør og med at finde nogle gode rutiner, så han undgår at tisse i bukserne. Og så viser det sig, at der er flere af hans venner, der også har en drilleblære, og sammen hjælper børnene hinanden med at besejre drilleblærerne.
Halldór Bjarki Einarsson
Epilepsitårnet
96 sider
- 199,95 kr., FADL’s Forlag 2022
En vulkan truer med et udbrud, og den 12-årige Ole rammes af epileptiske anfald. Sammen med sine venner tager han ud på en eventyrlig og farlig skattejagt fyldt med trolde, alfer og dværge for at forstå, hvad epilepsi er. I gamle dage mente man, at epilepsi skyldtes onde ånder. I dag ved vi, at epilepsi skyldes forstyrret elektrisk aktivitet i hjernen, som kan ramme alle. Vi ved også, at epilepsi kan behandles, og at stigmatisering skal undgås. Bogen er rigt illustreret og skrevet ud fra perspektivet narrativ medicin – en tankegang om, at skønlitteratur kan arbejde sammen med den medicinske behandling. Fortællingen giver gode muligheder for at starte en samtale om en svær sygdom i børnehøjde. Forfatter Halldór Bjarki Einarsson arbejder som neurokirurg på Aarhus Universitetshospital.