Sygeplejersken
Hørt: Vi ledere vil skabe bedre arbejdsvilkår
Husk de mange muligheder i sygeplejefaget, fremhæver sygeplejefaglig direktør på Esbjerg Sygehus, Charlotte Mose Hansen. Hun har været i medierne for at pege på arbejdsforhold, der kan hæve trivslen for sygeplejersker.
Sygeplejersken 2023 nr. 1, s. 17
Af:
Laura Elisabeth Lind, journalist
“Vi er stolte af vores fag. Der er så meget godt ved at være sygeplejerske, og det har ikke rigtig fået plads i medierne de sidste år.”
Sådan lyder det fra sygeplejefaglig direktør Charlotte Mose Hansen.
Hun kalder sygeplejen et meningsfuldt job, der giver værdi for patient, pårørende og samfund, men også for den enkelte sygeplejerske. Og så rummer det et hav af spændende, faglige udviklingsmuligheder.
Sammen med fire andre sygeplejefaglige direktører fra Region Syddanmark har hun i december skrevet et debatindlæg i Jyllands-Posten, som sætter fokus på alt det, faget tilbyder.
Samtidig peger de fem på en række områder, der kan skrues på for at gøre arbejdsdagen bedre for sygeplejersker.
Tid til kerneopgaven
De mener nemlig, at det er tid til at se på faget med andre øjne end det dystre billede, der ifølge dem er tegnet af faget og jobbet de seneste år. Et billede, som de frygter, kan bidrage til en uretfærdig og negativ spiral, hvor endnu flere sygeplejersker søger væk fra faget og hospitalerne, og endnu færre unge uddanner sig til sygeplejerske.
“Vi skal have respekten for faget tilbage. Og her er vi vores ansvar bevidst og vil gøre, hvad der er muligt for at skabe de bedste arbejdsvilkår for de sygeplejersker og medarbejdere, som døgnet rundt hjælper mennesker i sårbare og alvorlige situationer. Det fortjener patienterne og deres pårørende, men også medarbejderne og deres familier,” siger Charlotte Mose Hansen og fortsætter:
“Det har f.eks. stor betydning for trivslen og arbejdsmiljøet, at sygeplejersker bruger deres kompetencer det rigtige sted. På flere afdelinger her i regionen har vi succes med at flytte opgaver mellem sygeplejersker, sosu'er og fysioterapeuter. På den måde kan vi fokusere på kerneopgaven, og samtidig styrker vi det tværfaglige fællesskab.”
Arbejde vs. fritid
Noget af det, som har betydning for sygeplejerskerne, er balancen mellem arbejde og fritid.
“Det er vores ambition, at sygeplejersker har indflydelse på vagtplanen, og at man højst har weekendvagt hver tredje weekend. Det skal sikre en retfærdig deling af arbejdet og tage presset af de mest udsatte afdelinger.”
Men hun understreger, at det også her er vigtigt at se muligheder fremfor begrænsninger:
“Skiftende vagter kan være en belastning for privatlivet. Men arbejder man i weekenden, kan man til gengæld sætte sit præg på, hvornår man har fri i hverdagene. Her kan man hente sit barn tidligt fra børnehave om tirsdagen, spille tennis om onsdagen eller tage en tur ud på golfbanen om torsdagen. Det kan man ikke i et 8-16 job. Det er vigtigt, at vi husker på, at skiftende vagter også giver en fleksibilitet, som mange gerne vil have.”