Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

International hæder til tre danske sygeplejersker

Sygeplejersken 2023 nr. 10, s. 10

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, Journalist,

Henrik Boesen, Journalist

60805188

Billedtekst: I midten de tre medaljemodtagere. Fra venstre Rikke Dalsted, Kamma Skaarup og Mie Ravnemose Terkelsen, flankeret af vicegeneralsekretær i Dansk Røde Kors, Lene Krogh, og formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen. 

Foto: Søren Svendsen

Tre danske sygeplejersker, Mie Ravnemose Terkelsen, Rikke Dalsted og Kamma Skaarup, har modtaget international hæder for deres indsats i form af det internationale Røde Kors’ prestigefyldte Florence Nightingale-medalje. Den uddeles for ”exceptionelt mod og opofrelse” i konflikt- og katastrofeområder eller for pionerarbejde inden for offentlig sundhed.

Mie Ravnemose Terkelsen er 38 år og ansat på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Hun har siden 2015 været på flere udsendelser med Læger uden Grænser, MSF, og var senest i Pakistan i forbindelse med oversvømmelsen 2022-23. To gange har hun været udsendt til Nigeria, hun har arbejdet i Moria-flygtningelejren på Lesbos, har været på et hospital i Palæstina og har bekæmpet ebola i Sierra Leone. Læs mere om hende i dette nummer af Sygeplejersken.

Rikke Dalsted er 51 år og sygeplejerske, ph.d., og har en kandidatgrad i sociologi og katastrofehåndtering. Hun er ansat i Dansk Røde Kors og har siden 2020 ledet et antal sundhedsklinikker for flygtninge med illegalt ophold i Danmark. Under covid-19-epidemien var hun udsendt som sundhedskoordinator i Kenya. Inden da arbejdede hun i Sydsudan 2015-16 med at implementere sundhedsprogrammer og i 2014 i Libyen for at arbejde med flygtninge.

Kamma Skaarup er 51 år og anæstesisygeplejerske. Hun arbejder for Læger uden Grænser, MSF, i Danmark med at rekruttere og udsende læger, sygeplejersker, jordemødre og andet sundhedspersonale til internationale MSF-projekter. I 2022 var hun i Hviderusland for at arbejde med ukrainske flygtninge strandet på grænsen til Polen. Hun har også arbejdet i Moria-flygtningelejren på den græske ø Lesbos og på MSF’s flygtningeskib Dignity 1 i Middelhavet. Her reddede hun i 2016 flygtninge og migranter til søs, håndterede massetilskadekomne og behandlede ofre for seksuel vold og tortur. Desuden har hun været udsendt til Nigeria, Sydsudan og Afghanistan.

Florence Nightingale-medaljen er uddelt siden 1912 og regnes for den fornemmeste internationale udmærkelse, en sygeplejerske kan få. Med årets tildeling af tre medaljer har i alt 47 danske sygeplejersker siden 1920 modtaget medaljen. 

Se oversigt over alle tidligere danske modtagere af medaljen