Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ny viden om hjernerystelser

Sygeplejersken 2023 nr. 11, s. 11

Af:

Henrik Boesen, Journalist

Fysisk aktivitet i en eller anden grad gavner mennesker, som er ramt af en hjernerystelse. Det viser to nyligt offentliggjorte undersøgelser.

Senest har en projektgruppe fra CSU-Slagelse konstateret, at 82 personer med længerevarende følger efter hjernerystelse fik forøget antallet af aktive arbejdstimer signifikant. Desuden blev deltagernes træthed og tendenser til depression reduceret.

Det skete som følge af en tværfaglig teamindsats gennem interventioner tilpasset behovet hos hver enkelt deltager. Teamet bestod af en fysio- og en ergoterapeut, en logopæd, en neuro-optometrist, en mindfulness-instruktør, en søvnvejleder, en høre-konsulent og en neuropsykolog.

En stor international rapport har desuden slået fast, at tidlig fysisk aktivitet gavner mennesker med hjernerystelser, hvilket er en ’drejning’ af hidtidige anbefalinger, fastslår Hana Malá Rytter, leder af det nationale videncenter Dansk Center for Hjernerystelse.

Til videnskab.dk oplyser hun, at man gennem mange år har anbefalet at hvile for at undgå symptomer de første 14 dage.

”Nu er det blevet til de to første døgn,” fortæller hun og fastslår, at nu anbefaler man hvile med måde. Det er OK at få milde symptomer. Man må gerne dyrke let fysisk aktivitet allerede næste dag efter hjernerystelsen, hvis man kan.

Den internationale rapport, som flere end 100 forskere står bag, har været mere end fem år undervejs.

Læs også Trialogen "Når hjernen bliver rystet" i Sygeplejersken/Fag&Forskning nr. 4/2019