Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker skal støttes til at hjælpe patienter med IT

Sygeplejersken 2023 nr. 11, s. 7

Af:

Andreas Rasmussen, Journalist

61126007

Billedtekst: Sundhedsprofessionelle skal understøttes for selv at kunne hjælpe borgere og patienter med at styrke digitale sundhedskompetencer.

Foto: Cathrine Ertmann

Hvis borgerne skal trives i et digitaliseret sundhedsvæsen kræver det, at sundhedsprofessionelle kan hjælpe dem med teknikken, siger forskere.

For patienter og sygeplejersker skal i fremtiden bruge mere digital kommunikation. Men hvis borgerne ikke er digitalt parate, venter nye vejledningsopgaver for sundhedspersonalet, og det kræver, at sygeplejersker og andre faggrupper i sundhedsvæsnet kan hjælpe dem.

Det er de sundhedsfaglige bare ikke nødvendigvis klar til, fortæller Jacob Østergaard Madsen, ph.d. og forsker i Forskningscenter for Sundhed og anvendt teknologi på UCN. Han er pt. en del af det tværeuropæiske forskningsprojekt IDEAHL, som klarlægger, hvordan man kan højne borgere og patienters digitale sundhedskompetencer.

“De foreløbige resultater viser, at hvis vi skal hjælpe borgere og patienter med at styrke deres digitale sundhedskompetencer, så er vi nødt til at starte med at understøtte de sundhedsprofessionelle, så de bedre kan understøtte borgere og patienter.”

Utryghed gør det sværere
Tallene fra undersøgelsen er endnu ikke færdiganalyseret og offentliggøres derfor først senere, men de peger på, at sygeplejersker ikke føler sig trygge og i kontrol med de digitale værktøjer. Dermed får de også sværere ved at hjælpe patienterne, siger forskerne fra UCN.

“Både sygeplejersker og alle andre faggrupper har brug for, at der kommer et større uddannelsesfokus på det her område, men også at man i ledelsen ude i praksis skal prioritere området. De har brug for de rette kompetencer til at agere i et af verdens mest digitale sundhedsvæsner,” siger Lisa Korsbakke Emtekær Hæsum, som er sygeplejerske, ph.d. og lektor på sygeplejerskeuddannelsen på UCN. Hun er også en del af forskningsprojektet.

Digitaliseringen er en udfordring for både patienter med KOL, Parkinsons og hjertesygdomme, men også patienter i en høj alder samt borgere, der allerede er udsatte.

“Hvis man ikke har fokus på det her, så kan digitalisering skabe øget ulighed i sundhedsvæsnet,” lyder det fra Jacob Østergaard Madsen.