Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Trepartsønske: Flere skal tilbage

Sygeplejersken 2023 nr. 12, s. 10

Af:

Kristine Jul Andersen, Journalist,

Helle Lindberg Emarati, Journalist,

Ulla Abildtrup, Journalist

61431076

Dorthe Boe Danbjørg deltog som nyvalgt forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i sit første møde om trepartsforhandlingerne tirsdag den 3. oktober.

Foto Nikolai Linares

”Jeg håber, jeg i forhandlingerne kan lande noget, der kan give nogle sygeplejersker lyst til at komme tilbage og andre til at blive.”

Sådan lyder det fra Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde for Danske Sygeplejeråd, om de trepartsforhandlinger, der lige nu er i gang. Og hvor tre milliarder ekstra lønkroner skal fordeles mellem de offentligt ansatte.

En ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner viser, at to ud af fem sygeplejersker, der har forladt deres job på et sygehus, siger, at de ”måske” eller ”bestemt” kan forestille sig at vende tilbage. Det glæder formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg, Heino Knudsen (S).

”Rapporten giver os tydelige pejlemærker for, hvad vi skal gøre for at få flere sygeplejersker til at vende tilbage,” siger han og uddyber:

”Der skal være en mere rimelig arbejdsmængde ift. arbejdstiden. De skal have bedre mulighed for at kontrollere arbejdssituationen, altså f.eks. større indflydelse på vagtplanlægningen. Og her spiller højere løn også ind.”

Heino Knudsen vil have flere til at gå op i tid og skabe incitamenter med løn og planlægning til at få flere til at tage skæve vagter. Her kommer trepartsforhandlingerne ind.

”Vi står med en unik mulighed, fordi der faktisk nu er midler til at forbedre løn- og arbejdsvilkårene for sygeplejerskerne,” siger Heino Knudsen.

Indhug i efterslæb
Sidstnævnte er Dorthe Boe Danbjørg enig i, men:

”Jeg havde håbet, at trepartsforhandlingerne skulle handle om at gøre et indhug i vores uretfærdige lønefterslæb. Men regeringen stiller modkrav. Her peger pilen kun på de sygeplejersker, der vil tage flere vagter og arbejde i skæve vagter,” siger hun og fortsætter:

”Jeg mener, at regeringen prøver at gøre noget komplekst til noget alt for simpelt. Hvis fem sygeplejersker på en afdeling f.eks. går op i tid og får et tillæg for det, har de på den afdeling så råd til at have fem sygeplejersker ansat på fuldtid frem for flere på deltid? Hvor skal de penge komme fra?”

”Regeringen har sine krav, og vi har vores. Men for mig handler det først og fremmest om at se, om vi kan lande noget, der giver flere sygeplejersker lyst til at blive i faget eller vende tilbage,” understreger hun.

Læs i dette nummer af Sygeplejersken temaet om flugten fra hospitalerne samt tiltrædelsesinterview med Dorthe Boe Danbjørg