Sygeplejersken
"Det er okay at være sygemeldt"
Tillidsrepræsentanten. Da en kollega tøvede med at melde sig syg på grund af sygdom i familien, var Aslak Balle Hansen klar til at bakke hende op. Når man er syg, er man syg.
Sygeplejersken 2023 nr. 13, s. 65
Foto:
Nikolai Linares
“Det er ikke vores skyld, at det hele ramler, hvis vi melder os syge,” siger Aslak Balle Hansen.
“Jeg arbejder som sygeplejerske på et afsnit for akut hjertesygdom på Rigshospitalet, hvor vi behandler blodpropper i hjertet. Her er jeg også tillidsrepræsentant for godt 20 sygeplejersker,“ fortæller Aslak Balle Hansen.
En af de sygeplejersker tog en dag fat i Aslak Balle Hansen, fordi der i hendes familie var opstået alvorlig sygdom. Det påvirkede hende. Hun havde dage, hvor det var svært at komme ud ad døren, og hun havde også behov for at tage flyet for at være der for familien, der bor i et andet land. Men hun var i tvivl om sine rettigheder. Derfor begyndte hun også at bruge feriedage på at komme til kræfter.
For hun havde jo ikke influenza, kræft eller en anden fysisk sygdom.
“Vi talte om, hvilke rettigheder man har. Sker der så meget i ens familie, at man ikke kan komme ud ad døren, så synes jeg, det er at sidestille med sygdom. Jeg foreslog, at hun fortalte ledelsen om situationen.”
For ham er det vigtigt at støtte kollegerne i, at det er okay at være sygemeldt. Også med psykisk sygdom.
“Vi sygeplejersker er gode til at gå på arbejde, selvom vi har det ad H til. Det hænger nok sammen med, at vi har et samvittighedsbehov for at støtte op om vores kolleger, der er presset pga. problemer med at rekruttere og fastholde medarbejdere. Men det er ikke vores skyld, at det hele ramler, hvis vi melder os syge.”
Byttede nattevagter væk
Sygeplejersken endte med at tage en samtale med ledelsen, og de fik afklaret situationen. Når man er syg, er man syg. Kort tid efter blev hun gravid og havde svært ved nattevagterne. Aslak Balle Hansen lagde mærke til, at hun begyndte at bytte dem væk.
“Hun kendte ikke til reglerne. Og her kunne jeg hjælpe og fortælle, at man har ret til en samtale med sin ledelse om, hvordan arbejdet kan struktureres, så det passer til ens graviditet og behov - uden at man går ned i løn.”
Sygeplejersken fik lavet en ny vagtplan med færre nattevagter og gik ned på 32 timer:
“Går en gravid sygeplejerske ned fra 37 til 32 timer med færre nattevagter, så skal hun heller ikke miste de tillæg og timer, når hun er på barsel med løn. Det fik vi også slået fast.”
Vil du som tillidsvalgt eller medlem fortælle om den forskel, tillidsvalgte gør, så skriv til redaktionen@dsr.dk
Hvad har du lært?
“I vores fag er der meget skyld og skam forbundet med at sygemelde sig. Den er noget stærkere ved stress og psykisk sygdom end ved covid og influenza. Vi skal have fjernet den skyld og skam. Det er okay at være sygemeldt. Også med det psykiske.”