Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Vi risikerer at tabe de unge

De unge vil få længere til psykiatrisk akuthjælp, hvis planer om at lukke akutmodtagelse og sengeafsnit i Esbjerg Børne- og Ungdomspsykiatri bliver gennemført. Specialsygeplejerske Tasja Birkekjær Korfitz frygter derfor, at sundhedspersonalet ikke kan nå at gribe de unge, før det er for sent.

Sygeplejersken 2023 nr. 3, s. 17

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy3-2023_hoert_tasja-birkekjaer-korfitz

ikon-hoert“Jeg frygter, at mange unge mennesker vil fravælge den akutte vurdering og hjælp pga. den længere transporttid,” siger Tasja Birkekjær Korfitz fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Døgnafsnit i 
Esbjerg.

Sammen med en række kolleger har hun i DR Nyheder fortalt om politikernes planer. Der er lagt op til flere ændringer på det børne- og ungdomspsykiatriske område i Region Syddanmark. Bl.a. fordi der er mangel på speciallæger og fordi ventetiden i ambulatoriet er blevet for lang. 

Tre en halv times rejsetid

Et af forslagene er at flytte akutmodtagelse og sengeafsnit til Aabenraa ca. halvanden times kørsel fra Esbjerg. Hvis man skal til en akutmodtagelse efter klokken 18, skal man dog hele vejen til Odense.

“Hvis du skal fra Nørre Nebel til Odense, er der næsten 200 km. Mange har ikke forældre, der kan køre dem. Så skal de selv planlægge den rejse, der tager tre og en halv time. Det er ikke alle, der hverken har økonomi eller overskud til det,”siger Tasja Birkekjær Korfitz.

Hun fortæller, at mange unge mistrives, og at den ambulante psykiatri ikke kan følge med. 

"Men speciallægerne kommer ikke flyvende, bare fordi man lukker akutmodtagelsen og sengeafsnit i Esbjerg og flytter det til Aabenraa. Der er mangel på speciallæger i hele Danmark, ikke kun her. Det ambulante skal styrkes. Men det skal ikke være på bekostning af døgnpsykiatrien.“

Personalet fra den psykiatriske afdeling har skrevet et høringssvar til politikerne. Forslaget er i høring indtil 27. marts, og med Tasja Birkekjær Korfitz og hendes kollegers udtalelser i både DR Nyheder og TV SYD, håber hun, at flere vil sige fra over for regionens planer.

Næsten ingen kendte planerne

“Vi fik det klare indtryk, at der ikke var nogen, der anede, hvad der foregik. 

Næsten ingen kendte til de her planer. Vi vil derfor gerne råbe højt og nå ud til befolkningen – særligt esbjergenserne, så de har mulighed for at komme med høringssvar,“ siger hun og fortsætter:

“De unge kan ikke gå og planlægge, hvornår de får det dårligt. De skal have hjælp, når de har brug for det. De her planer harmonerer på ingen måde med psykiatriplanen og den nære psykiatri. Tværtimod."

Plan for selvmord

Tasja Birkekjær Korfitz’ erfaring er, at det akutte døgnafsnit i Esbjerg har en nødvendig og livreddende funktion.

“Vi oplever, at mange unge holder sammen på sig selv længe, men til sidst kan de ikke mere. Heldigvis rækker mange så ud efter hjælp og ringer til os. Men hvis ikke vi fremover kan hjælpe de unge hurtigt, så er spørgsmålet, hvor langt de er ude,” siger hun og tilføjer:

“I sidste instans kan det få fatale konsekvenser. Mange ringer med selvmordstanker, og nogle er helt derude, hvor de allerede har lagt en plan om, hvordan de vil tage sig af dage. Og her skal vi gribe de unge. Vi skal ikke tabe dem.”