Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Slut med bæltefikseringer

På det ældrepsykiatriske afsnit SL6 i Slagelse er det lykkedes at nedbringe brugen af tvang. Oversygeplejerske Jannie Breiner Jensen fortæller, at tværfaglighed spiller en stor rolle.

Sygeplejersken 2023 nr. 3, s. 10

Af:

Caroline Schønberg, journalist

sy3-2023_akt_stjernehimmel

De har knækket koden mod brug af tvang på ældrepsykiatrisk afsnit SL6 i Slagelse. I 2022 var der ingen bæltefikseringer, året før brugte de bæltefiksering seks gange. Brugen af beroligende medicin er også nedbragt fra 51 gange i 2021 til ni gange i 2022. Ligeså er antallet af fastholdelser reduceret fra 10 til fem.

”Vi er stolte over resultaterne. Det har været et vigtigt fokusområde,” siger Jannie Breiner Jensen, som er oversygeplejerske på afsnittet med 17 sengepladser.

Tvang er ellers en del af dagligdagen på mange psykiatriske afsnit. På landsplan blev 5.519 ud af 24.544 indlagte voksne berørt af tvang i 2021/2022, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Sanserum hjælper til deeskalering

På afsnittet er der ansat sygeplejersker, SOSU’er, pædagoger og ergoterapeuter. Netop samarbejdet på tværs af faggrupper har haft en stor betydning for nedbringelsen.

”Tværfaglighed er rigtig vigtig i forebyggelse og nedbringelse af tvang. Det er vigtigt, at personalet ved, hvad hver faggruppe står for, fordi deres kompetencer er unikke. Så vi har gjort meget ud af at italesætte, hvordan vi kan bruge hinanden,” siger Jannie Breiner Jensen.

Personalet inddrager i højere grad patienterne i dagens aktiviteter, pleje og behandling og skaber trygge og tillidsfulde relationer til patienterne. Desuden er der blevet etableret et sanserum, der skaber indre ro. Initiativer, der alle har hjulpet til deeskalering.

”Patienterne efterspørger selv at komme ind i sanserummet, hvor de kan sidde i gyngestolen, høre beroligende musik eller kigge på stjernehimlen,” siger hun.