Sygeplejersken
Hørt: Vi skal sælge vores fag bedre
Sygeplejersker skal blive bedre til at tale sygeplejefaget op. Både hjemme ved spisebordet, blandt venner og i mediernes debatspalter. Det er vejen til, at faget bliver anerkendt, mener Nina Borup, sygeplejerske og stud.cur.
Sygeplejersken 2023 nr. 4, s. 17
Af:
Laura Elisabeth Lind, journalist
“Jeg er ved at være fyldt op af debatten om de famøse varme hænder. Vi er meget mere end varme hænder,” siger Nina Borup, som pt. læser en kandidat i sygepleje.
Faktisk er hun så fyldt op af den måde, man i medierne og befolkningen omtaler sygeplejersker, at hun har haft brug for at handle på det. Hun skrev derfor et debatindlæg, som blev bragt den 17. februar i Politiken under titlen: 'Det var da godt, der var en sygeplejerske'.
Det, der var dråben, og som fik hende til at gå til tasterne, skete nogle dage forinden, hvor hun var sammen med sin moster. Nina Borup fortalte sin moster, at hun netop havde stået i en akut situation på gaden, hvor en person fik et ildebefindende og faldt om. Hun trådte til som sygeplejerske og hjalp. Det samme gjorde en læge. Som reaktion sagde hendes moster: “Det var da godt, der var en læge.”
Vi observerer, opdager og handler
“Jeg har hørt det mange gange før. Men dér tænkte jeg: Okay, hvis selv min moster reagerer sådan, så er der virkelig ikke mange, der ved, hvor godt det var, at der var en sygeplejerske til stede," siger Nina Borup og fortsætter:
“Når man står i sådan en akut situation, så kan vi meget mere end bare nusse på kinden. Det gælder både ude i virkeligheden, men også på hospitalsafdelingen. Her er det os, der observerer og opdager, at der er en klinisk akut situation, som vi så handler på. Lægen befinder sig ofte ved operationsbordet, i traumecenteret eller i den anden ende af afdelingen.“
Hvorfor vælger du dog et omsorgsfag?
Hun mener, det er på tide at få talt syge-plejefaget op. For hendes oplevelse er, at mange mennesker - også politikere - ikke anerkender, hvad sygeplejersker faktisk kan. Hun tror også, det vil gøre det nemmere for befolkning og politikere at forstå debatten om løn, hvis de ikke blot ser sygeplejersker som varme hænder.
“Hvis vi skal have flere til at søge ind på sygeplejeuddannelsen, så skal andre forstå vores faglighed. Folk bliver ofte spurgt, hvorfor de vælger et omsorgsfag. “Du har så højt et gennemsnit og kan jo vælge alt muligt andet". Det får mig til at indse, at vi har brug for at beskrive vores sygeplejefaglighed og fortælle om vores høje kompetencer,” siger Nina Borup.
Det er ikke nok, at sygeplejersker anerkender hinanden ude på de forskellige arbejdspladser. Det skal videre ud, mener hun:
“Vi skal være stolte af faget og fortælle højt om det - både i medierne og i omgangskredsen. Den viden kan sprede sig som ringe i vandet til forældre, søskende og venner. Hvem ved, måske er din søsters ven gymnasielærer, og dagen efter fortæller hun om det til eleverne. Og måske tænker en af eleverne: "Det lyder da megafedt. Det vil jeg også.”
Nina Borup vender tilbage til episoden med sin moster:
“Jeg ved ikke, hvordan man skal få flere til at forstå, at vi oftest kan være lige så gode at have i en akut situation på gaden som en læge. Men jeg synes, at vi sygeplejersker har et ansvar for at få solgt vores fag.”