Sygeplejersken
10 sygeplejersker har job på fabrik
Sygeplejersken 2023 nr. 8, s. 9
Af:
Kristine Jul Andersen og Mai Brandi Ludvigsen
”I er jo på Bornholm, og jeg benytter altid lejligheden til at sige, at hvis nogen af jer har lyst til at blive og arbejde i sundhedsvæsenet på Bornholm, så er i meget velkomne.”
Sådan indledte Annemarie Hellebæk, direktør på Bornholms Hospital, sit indspark ved en debat om Robusthedskommissionen på Folkemødet på Bornholm i midten af juni.
”På Bornholms Hospital er situationen sådan, at på de lægefaglige områder, og de specialiserede sygeplejefunktioner, radiografer og så videre, der mangler vi altså 70 pct.,” fortsatte hun og gav dermed et klart billede af nogle af sundhedsvæsenets udfordringer.
Fra debattens tilhørerpladser kom sygeplejerske og kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, Christian Kummerfeldt, med et eksempel på hvorfor:
”Jeg snakkede med nogle sygeplejersker fra Bornholms Sygehus for ikke så længe siden. De er bare ikke sygeplejersker længere. De arbejder på en fabrik, der laver komponenter til køleindustrien. Der er 10 sygeplejersker, der arbejder der. Det gør de, fordi der er en bedre løn, de har fri i weekenden, de bliver ikke bedt om at blive på overarbejde,” sagde han.
Hospitalsdirektør Annemarie Hellebæk bekræftede historien, og fortalte, at de prøver at lokke dem tilbage. Men andre har også fundet ud af, hvor fantastisk dygtige sygeplejersker er til at løse problemer, sagde hun.
Løn er dog ikke en del af kommissoriet for Robusthedskommissionen, der i stedet skal finde andre løsninger på, hvad der kan skaffe flere medarbejdere og mere tid til kerneopgaven.
Ved debatten gav 12 ud af den 16 mand store kommission deres bud på det. Her var fokus: Prioritering af opgaver, arbejdsvilkår og arbejdstilrettelæggelse samt uddannelse, kompetencer og teknologi.