Aktuelt
Giftig kultur skal til livs
"Jeg vil sikre bedre praktikker"
Du kan stemme
45 pct. vil stoppe før tid
Opførte sig upassende
Flere selvmord blandt transkønnede
40.000 kritiserer økonomiaftale
ICN kræver human behandling af migranter
Tema: Transkønnede
Når navn og personnummer ikke stemmer overens
Mange sygeplejersker har brug for mere viden om transkønnede patienter, viser undersøgelser. Psykiatrisk sygeplejerske San Sørensen er nonbinær og underviser som led i sit job kolleger i køn og kønsidentitet, så også transkønnede patienter kan blive mødt professionelt.
Mange ved for lidt om transkønnede
Misinformation, fordomme og tabuer præger mange sygeplejerskers møde med transkønnede patienter. Det kan medføre emotionelle skader og minoritetsstress hos patienterne, som risikerer at vælge sundhedsvæsenet helt fra.
”Jeg har aldrig været kvinde”
Som femårig blev Norr Tofte Nielsen bevidst om, at han ikke var en pige. Hans transition til mand begyndte først som 27-årig og har budt på gode og dårlige oplevelser med sundhedsvæsenet. Han har forsøgt selvmord, men er i dag lykkelig for altid kun at blive mødt som mand.
Vegetar, muslim eller transkønnet?
Det handler om respekt, når sygeplejerskerne på Psykiatrisk Akutafsnit B205, Børne- og Ungdoms-psykiatrisk Center Glostrup, altid spørger ind til patienternes anvendte navn og pronomen. Det kan også skabe dilemmaer, fortæller sygeplejerskerne.
Vi skal tage patienternes ord seriøst
Travlhed og manglende viden kan spille ind, når transkønnede patienter ikke føler sig mødt med respekt. Det mener 1.-næstforperson i Dansk Sygeplejeråd Harun Demirtas, der ønsker mere undervisning.
Anmeldelser
Værn mod forråelse i demensomsorgen
Sammen om dobbeltdiagnose
Fagredaktørens udvalgte
Arbejdsliv
Samsøs livline
Der er et hav mellem Samsø og det nærmeste hospital på fastlandet, men sygeplejerskerne i øens Sundheds- og Akuthus er samsingernes sikkerhedsnet. De tager hånd om øboerne, når de er syge og allermest sårbare – og ingen opgave er for lille.
Fællesskabet man ikke vil forlade
Selvom opgaverne kan være krævende og borgerne komplekse, elsker Juliane Sadjadi-Munk sit job som hjemmesygeplejerske på Samsø. Som tilflytter var starten dog svær.
Debat
#Metoo er ikke færdig med sundhedsvæsenet
"Ofte har jeg valgt at ignorere tonen. Her er man den stiltiende medløber, og den sexistiske tone får lov til at blive. Det er en usund kultur og giver et dårligt arbejdsklima."
Tvungne vagter reducerer patientsikkerheden
"Der er politisk ønske om at overholde behandlingsgarantien, men den kan ikke opretholdes, når personalet flyttes til andre afdelinger og dermed har færre arbejdsdage i ambulatorierne."
Hørt
Jeg rejser min vej
Det er som at råbe ud i ingenting, når ledelsen ikke lytter, men i stedet giver mundkurv på. Så nu har Jeannette Leth sagt sit job op på akutafdelingen i Gødstrup.
Dengang
Dengang: Smittefrygt
ICN-KONGRES
ICN: Højdepunkter fra verdens største sygeplejekonference
Det er tid til forandringer og et opgør med forestillingen om sygeplejersker som de frelsende engle, rapporterer Sygeplejerskens fagredaktør efter fem intense dage i Canada.
Sundhedsvæsentligt
Sundhedsvæsentligt: Brug AI som redskab
Sygeplejersker skal ikke frygte kunstig intelligens (AI), siger innovationsprofessor. Sygeplejersker er tværtimod gode til at udvikle løsninger med kunstig intelligens til gavn for patienterne, mener han.
Tillidsrepræsentanten
Jeg kunne ikke have klaret det alene
En dag får Tove Peacock brev fra Styrelsen for Patientklager. Familien til en afdød patient har indgivet en klage. Heldigvis får hun hjælp fra sin tillidsrepræsentant og fra jurister i Dansk Sygeplejeråd.
Observation
Camp for børn med diabetes
Forskning får liv
Vi bedøver børnene i kendte omgivelser
Forskningsprojekt flyttede bedøvelsen af børn fra operationsgangen tilbage til børnenes afdeling. Det skabte tryghed og sparede både personale og tid.
Mit job
På gravearbejde i sanserne
Øresten, forkerte briller eller fejlmedicinering. Der er mange årsager til, at en borger oplever fald. Og det er sygeplejerske Shiva Jamali, der opklarer det.
Forskeren fortæller
Hjemlighed åbner for eksistentielle samtaler
Grønne planter, indrammede naturbilleder og egen hovedpude. Det er nogle af de elementer, afdelingen for Hjertesygdomme på Sygehus Lillebælt bruger som en del af et forskningsprojekt, for at skabe en positiv stemning og bedre rammer for dybe, trygge samtaler.
Dilemma
Hvem skal have den sidste pose blod?
I de små samfund i Grønland er mange ting ofte lidt anderledes. Det oplevede Rikke, da hun en dag skulle vælge mellem to patienter, der begge havde brug for sundhedscenterets eneste pose blod.
Studerende i praksis
"Er jeg nu god nok?"
En 6.-semesterstuderende får blod på tanden, da hun bliver rost af en ellers skeptisk patient.
Lederen
Lederen: Samme lave antal optagne som sidste år
"En velfærdskrise bredt set i Danmark kan se ud til at være under opsejling."
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2023-nr-9