Billedtekst: Ifølge flere medier udstedte Arbejdstilsynet så sent som i foråret påbud til Psykiatrisk Center Glostrup, fordi ”der var risiko for medarbejdernes sikkerhed og sundhed pga. for stort arbejdspres og arbejdsmængde”.
Foto: Pressefotos-Dk/Ritzau Scanpix
"Jeg er selv blevet overfaldet, spyttet på og truet, og jeg kender ingen i psykiatrien, der ikke har stået i en utryg situation. Det kunne lige så godt være mig,” siger Linda Møllgren, der selv er psykiatrisk sygeplejerske i Kriminalforsorgen.
Den 21. juli blev en kvindelig læge stukket ihjel på Psykiatrisk Center Glostrup af en psykisk syg patient. Endnu to medarbejdere blev såret under overfaldet, der blev det ottende i psykiatrien med dødelig udgang siden 2012.
Efterfølgende lagde Linda Møllgren et frustreret opråb på sin Facebook-profil under hashtagget #detkunneværemig. Her delte hun sine tanker om en udsultet psykiatri og opfordrede andre til at fortælle deres historier for at råbe politikerne op.
De må være ligeglade
Opslaget blev delt 3800 gange, og mange beskrev deres egne oplevelser under hashtagget. De fortalte bl.a. om farlige situationer som hverdagskost pga. kronisk overbelægning og mangel på kompetent personale.
Og om voldelige overfald, om sikkerhedssystemer og overfaldsalarmer, der jævnligt svigter og om ledelser, der overhører medarbejdernes gentagne nødråb.
”Så er der alle dem, der overvejer eller allerede har forladt psykiatrien, fordi de ikke vil være den næste, der aldrig kommer hjem fra job,” fortæller Linda Møllgren.
Hun giver ikke meget for de løfter om en styrket psykiatri, som nogle politikere har turneret med siden drabet:
”Vi har hørt det hele før. Politikerne må være ligeglade, for der er jo ikke sket noget siden sidste drabssag. Snart er denne sag også glemt, og hvem bliver så den næste?”
For lidt og for langsomt
1. næstformand i DSR, Harun Demirtas er enig i Linda Møllgrens kritik:
”Psykiatrien er det mest underprioriterede område i sundhedsvæsenet, og selvom vi længe har kendt problemerne, er der ikke handlet på dem,” siger han med henvisning til, at der i efteråret 2022 efter flere års ventetid blev indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien. Men implementeringen lader vente på sig:
”Intentionen med planen er god, men det er både for lidt og for langsomt. Politikerne må se alvorligt på, hvordan de meget hurtigt kan få skabt nogle rammer, der gør det trygt at gå på arbejde i psykiatrien.”