Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sammen om dobbeltdiagnose

Sygeplejersken 2023 nr. 9, s. 49

Af:

Kim Jørgensen, adjunkt, ph.d.

60568090

Dejligt med en bog, som professionelle kan have glæde af i arbejdet med mennesker med psykiske lidelser og rusmiddelproblemer. Forskellige perspektiver udstyrer læseren med en solid viden. Bogens brede målgruppe er både studerende og uddannede. Nogle steder retter bogen sig mere mod professioner som socialrådgivere og socialarbejdere, men styrken er, at der inddrages viden og erfaringer, som kobles til konkrete praksisrelevante cases.

Der inddrages en del forfattere til bogen, men flere steder er det uklart, hvem der bidrager til kapitlerne. Som lærebog til de sundhedsfaglige professionsuddannelser savnes der generelt mange referencer. Derfor falder mange refleksioner i bogen tilbage på forfatternes egne tanker, uden at læseren kan følge hvilket teoretisk grundlag, det baseres på.

Jeg savner begrundelser og et mere klart formål med kapitlernes indhold. I kapitel 2 kan det være svært at følge begrundelsen for forfatternes disponering af kapitlet. Som eksempel indledes der med et epidemiologisk perspektiv og senere et historisk perspektiv. For mange læsere ville det være ønskeligt at kende historien, før man forholder sig til nu og her og fremtiden. Kapitel 4 er opbygget forbilledligt. Det handler om brugernes fortælling om dobbeltdiagnose. Her præsenterer forfatterne på systematisk vis de udviklede tematiske områder om livet med dobbeltdiagnoser.

I bogens anden del præsenteres forskellige professionsfaglige perspektiver f.eks. det socialfaglige, sygeplejefaglige, lægefaglige og psykologfaglige arbejde med patienter med dobbeltdiagnoser. I ’En tværfaglig grundbog’ ville det være ønskeligt med en integreret tværfaglig præsentation med fokus på de udfordringer, professionerne i fællesskab løser, frem for at behandle professionerne og deres arbejdsområder i særskilte kapitler.

Bogen kan anbefales til dem, der ønsker indsigt i arbejdet med mennesker, som har udfordringer med psykiske lidelser, rusmidler og sociale forhold.

Kim Jørgensen er adjunkt, ph.d., Roskilde Universitet, Institut for mennesker og teknologi