Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Værn mod forråelse i demensomsorgen

Sygeplejersken 2023 nr. 9, s. 48

Af:

Hanne Jensen, sygeplejerske, MSA, Marte Meo-supervisor

60568091

Bogen er kendetegnet ved, at den er særlig og efterspurgt, og anviser, hvordan man arbejder med relationer på demensområdet, minimerer konfliktsituationer i praksis og skaber et værn mod forråelse.

Kapitlerne belyser det, bogen siger den vil: At koble redskaberne fra Marte Meo-metoden og Low Arousal-tilgangen til at forebygge og håndtere konflikter i plejen hos mennesker med moderat til svær demenssygdom.

Forfatterne indleder bogen med at præsentere tilgange og metoder. Menneskesynet er, at mennesker gør det godt, hvis de kan. Det er et fokus gennem hele bogen at tage vare på såvel beboer som medarbejder.

Når konflikter kan opstå i et samarbejde med demente, kan det skyldes, at medarbejderen rammer sit ’metodeloft’. Det er det loft, man rammer, når man løber tør for metoder, så faglige udfordringer tipper over i en situation, hvor man fejlagtigt synes, at beboeren er problemet. Bogen anviser, hvorledes omsorgsmedarbejderne kan påvirke samspillet ved at lave perspektivskifte. I et perspektivskifte får medarbejderen øje for, hvordan beboeren har det indeni, og mulighed for at iagttage, hvordan man selv virker udefra.

Konflikthåndteringen er delt op, så anvisningerne er forskellige, alt efter om der er tale om optrapningsfasen, kaosfasen, nedtrapningsfasen eller evalueringsfasen.

Den anden halvdel af bogen er en konkret anvisning med Marte Meo-metodens principper til at følge beboerens initiativer, positivt bekræfte beboeren, benævne sine handlinger som medarbejder, sørge for at der er ”turtagning”, som handler om, at man skiftes til at være givende og modtagende i samspil og lave en positiv ledelse af det, der skal ske.

Hele vejen er bogen rigt illustreret med cases og med QR-koder, så man kan hoppe direkte med sin telefon til små illustrative klip. Bogen afsluttes med inspiration til implementering og guidelines til film-feedback i relation til egen praksis.

Hanne Jensen er sygeplejerske, MSA, Marte Meo-supervisor, selvstændig i firmaet PraksisPerspektiv, ekstern konsulent i Videnscenter for Værdig Ældrepleje, SST