Sygeplejersken
"Overgangsalder skal på dagsordenen"
TEMA. Der er hårdt brug for en åben snak om overgangsalder på de danske arbejdspladser – herunder sundhedsvæsenet, mener landets eneste certificerede menopause-konsulent. At tale om det er en vigtig start. Næste skridt kan være simple, praktiske ændringer.
Sygeplejersken 2024 nr. 1
Af:
Dorte Mosbæk, Journalist
Foto:
Thomas Nielsen
Sanne Gottlieb har en mission:
”Alle skal vide, hvad overgangsalderen er. Både mænd, HR-afdelinger og ledere på landets arbejdspladser og så selvfølgelig kvinderne selv, også de yngre. Alle mennesker møder kvinder i overgangsalderen, så vi er nødt til at have viden om, hvad der er på spil.”
Selv om dagens vagt på intensivafdelingen for Hjerne- og Nervesygdomme på Rigshospitalet netop er slut, er Sanne Gottlieb stadig iført uniform. Hun er i gang med sin sidste praktik som sygeplejerske, før hun bliver færdig med uddannelsen til maj.
Hun har taget et stort karriereskifte med ét helt særligt fokus efter et liv som bl.a. radiovært og forfatter. I 2019 skrev hun for første gang om overgangsalder i bogen ”Klimakteriesild”.
”Jeg gik selv i overgangsalderen som 38-årig og begyndte herefter at sætte mig rigtigt ind i emnet. Alt, hvad jeg kunne finde, var medicinske artikler og en hel masse, jeg ikke selv forstod. Så jeg fik lyst til at forstå alt klinisk omkring overgangsalderen og stå på et solidt fagligt fundament, fordi jeg gerne vil arbejde med det her på sigt ved siden af et job som sygeplejerske,” siger Sanne Gottlieb.
Egen undersøgelse og firma
I forbindelse med sygeplejerskeuddannelsen har hun lavet sin egen undersøgelse om overgangsalder og har derudover stiftet firmaet Menokonsult, der skal rådgive virksomheder og arbejdspladser om overgangsalder.
Hun har taget et kursus som certificeret menopause-rådgiver i England og er medlem af British Menopause Society, hvor hun også har taget eksamener, og hun har fået sin første kunde, hvor hun bl.a. skal lave en fokusgruppe med en gruppe ansatte og formentlig uddanne en menopause-mentor, der kan fungere som bindeled mellem medarbejdere og ledelse, hvis der er spørgsmål eller udfordringer i forbindelse med menopausen.
”Mange kvinder ved ikke selv, at de er i overgangsalderen, og en del kvinder bliver sygemeldt med stress, selv om det måske er begyndende overgangsalder. Det er virkelig vigtigt, at arbejdspladsen er opmærksom på det her,” siger Sanne Gottlieb.
Mangler viden
Igennem syv måneder i 2022/2023 gennemførte hun en spørgeskemaundersøgelse blandt kvinder i overgangsalderen på arbejdsmarkedet. 402 kvinder deltog. Hovedparten var rekrutteret gennem Sannes forbindelser på Rigshospitalet og Professionshøjskolen samt via Facebookgrupper. Resultaterne lægger sig jævnt op ad bl.a. større undersøgelser fra Storbritannien.
Sanne Gottliebs undersøgelse viste, at 47 pct. af kvinderne i overgangsalderen lyver om årsagen til deres fravær fra arbejdspladsen. 30 pct. får ikke støtte af deres arbejdsplads, hvis de beder om ændringer eller hensyn. Og kun tre pct. fortæller om problemet til deres tætteste leder. Et af de mest almindelige problemer i menopausen er søvnløshed, som rammer helt op til 79 pct.
”Det påvirker vores ydeevne, især hvis man har et job, hvor man skal være meget fokuseret. Mange får tilbudt antidepressiva, hvor de faktisk burde få hormoner,” siger Sanne Gottlieb.
Selv blandt ansatte i sundhedsvæsenet oplever Sanne, at der i høj grad mangler viden om overgangsalderen, og at mange sygeplejersker kan være generet af at arbejde i varme lokaler i tykke uniformer eller have store udfordringer med at skulle møde klokken syv efter en søvnløs nat.
Enkle løsninger
Fleksibilitet, individuelle løsninger og hensyn er nøgleord, men begreberne kan først bruges, når overgangsalder ikke længere er et tabu på arbejdspladsen.
”Der skal først og fremmest være mulighed for, at man åbent kan tale med sin leder om, at man i en periode har et problem. Måske kan man gå lidt ned i tid, til der kommer styr på det. Som det er lige nu, kan man kun blive sygemeldt, hvis man f.eks. har stress eller er syg - overgangsalder er ikke en sygdom, men en tilstand, og den skal anerkendes,” siger Sanne Gottlieb og fortsætter:
”Man kan godt tænke i store forkromede planer, men måske er det mere enkelt. Vi kan placere alle i overgangsalderen ved vinduet på kontoret og alle andre ved døren. Eller måske er det ikke Mette på 47, der skal passe den patient, der kræver, at man skal have isolations-tøj på.”
Når Sanne Gottlieb er færdig som sygeplejerske, regner hun med at kaste sig yderligere ind i debatten.
”Vi skal simpelthen have overgangsalder på ligestillingsdagsordenen og fokus på det politisk. Vi vil gerne have lige barsel og tjene det samme, men når kvinder så går i overgangsalder, bliver vi igen sat tilbage på nogle parametre, der betyder noget for ydeevnen. Også på medicinstudiet og sygeplejestudiet bør man lære om overgangsalderen. Det fylder ingenting nu.”
Sanne Gottlieb uddanner sig lige nu til sygeplejerske. Bl.a. for at for at have et solidt fagligt fundament i kampen for at bryde tabuet om overgangsalder og gøre arbejdspladser mere overgangsvenlige. Her har hun lige afsluttet en vagt på Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme på Rigshospitalet.
Foto:
Thomas Nielsen
Sanne Gottlieb
- Færdig som sygeplejerske i maj 2024.
- Tidligere uddannet i medievidenskab fra Københavns Universitet.
- Har været radiovært og sangerinde og er forfatter til flere bøger.
- Har stiftet firmaet Menokonsult, der skal rådgive virksomheder i overgangsalder på arbejdspladsen.
Læs mere på menokonsult.dk
Læs artiklerne i dette tema om overgangsalderen
- Nogle dage tænkte jeg, at jeg måtte have et flexjob
- Mobile ventilatorer og færre opsigelser
- "Overgangsalder skal på dagsordenen"
Læs også Trialogen "Overgangsalderen er mere end biologi" i Fag&Forskning nr. 1/2022