Sygeplejersken
Vi higer alle efter fællesskaber
Syv spørgsmål om læseoplevelser
Sygeplejersken 2024 nr. 1
Af:
Michael Holbek, Journalist
Margit Kaas
Uddannelsesansvarlig anæstesisygeplejerske på Odense Universitetshospital.
Næstformand i Fagligt Selskab for Anæstesi-, Intensiv- og Opvågningssygeplejersker.
Hvad læser du lige nu?
”Bogen ’Lær! – effektiv talentudvikling og innovation’ af Lene Tanggaard. Den handler om at give råd og vejledning til at fremme læring i vores arbejdsmiljø.”
Hvordan har den inspireret dig?
”Jeg ansætter uddannede sygeplejersker, som skal i uddannelsesforløb. Det handler om, hvordan vi får inkluderet dem i det miljø, vi har på anæstesiafdelingerne, så alle har det godt og føler sig som en del af det hele. Det er især vigtigt at få vores kliniske vejledere til at sætte ord på alt det, de gør, men som ligger meget implicit, og bogen hjælper mig til at få dem til at sætte ord på den læring for kursisterne.”
Hvilken bog fik du aldrig læst til ende?
”For mere end 20 år siden fik jeg anbefalet norske Jan Kjærstads trilogi om tv-manden Jonas Wergeland. Jeg købte alle tre bind, men nåede aldrig længere end 75 sider ind i bind 1.”
Hvilken bog har betydet mest for dig?
”Romanen ’Drageløberen’ af Khaled Hosseini. Den starter i Afghanistan før krigen og beskriver to drenges venskab. Og man får hele paletten med dragekonkurrencer, der er kærlighed og tillid, og jo længere man kommer ind i bogen, handler den også om frygt, ære, svigt og krig og den ene drengs flugt til USA. Bogen bærer et stort håb om tilgivelse og går lige under huden på mig.”
Hvad har været din bedste læseoplevelse de seneste år?
”Jeg havde svært ved at lægge Morten Papes roman ’Planen’ fra mig. Som barn i et hårdt kriminelt miljø i en ghetto på Amager oplever han svigt, alkohol, skilsmisse og vold, og oven i det tror han også, han er skyld i sin fars død. Da jeg havde læst den, havde jeg lyst til at møde Morten og give ham en stor krammer.”
Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Helt klart ’Praksisfællesskaber’ af Etienne Wenger. Bogen gør én bevidst om alle de fællesskaber, vi er i eller higer efter at være med i: Store og små fællesskaber, gamle og nye og lukkede fællesskaber. Bliver man bevidst om mekanismerne, kan man nemmere inkludere både nye og uerfarne medarbejdere og samtidig forebygge ensomhed og mobning og skabe arbejdsglæde. Når man føler sig anerkendt og draget ind i et fællesskab, vokser man også, og det gælder på alle afdelinger og arbejdspladser.”
Hvad er det næste, du skal læse?
”Puk Damsgårds nye bog ’Drageland’. Jeg er meget fascineret af Mellemøsten. Mystikken og den overvældende historie, der ligger bag mange af landene, og samtidig en region præget af terror, undertrykkelse og evig frygt for krig. Puk Damsgård er altid de rigtige steder og kan med sine 20 års erfaring tage os med helt ind i de menneskers liv. Den glæder jeg mig meget til.”
Lær! Effektiv talentudvikling og innovation
Lene Tanggaard, Tue Juelsbo
Lær! Effektiv talentudvikling og innovation
Gyldendal Business 2015
176 sider - 249,95 kr.
Drageløberen
Khaled Hosseini
Drageløberen
Cicero 2015
256 sider – 249,95 kr. (hardback)