DSR 125 år
Stolthed og kampgejst: Sygeplejerskernes fremdrift skyldes deres vilje til konflikt
Fra allerførste færd i 1899 har Dansk Sygeplejeråd kæmpet for en bedre løn. Har det battet? Ja, mener sygeplejerske Christina Johansen. Hun oplever, at sygeplejerskers arbejde i dag bliver anerkendt, og at lønnen er acceptabel.
"Nu bliver jeg passet bedre på"
Bedre vilkår. Det har Dansk Sygeplejeråd (DSR) sammen med den øvrige fagbevægelse arbejdet for siden 1899. Senest har DSR i 2024 f.eks. forhandlet sig til, at gravide højst må have én nattevagt pr. uge. Det har Trine Byriel-Thygesen glæde af.
"De lagde stenene til, at vi i dag arbejder evidensbaseret"
I 1899 fandtes ingen sygeplejeskoler, så Dansk Sygeplejeråd gik i gang med at udgive lærebøger og etablere uddannelse. 125 år senere er der mere end 25 muligheder for videreuddannelse. Malene Bæk Jakobsen har en kandidat i avanceret sygepleje.
Klar til et nyt kapitel i historien
Lønkampen tog et skridt fremad i Dansk Sygeplejeråds (DSR) 125 års jubilæumsår. Den fortsætter side om side med kampen for sygeplejefaget, der er i fare for at blive udvandet, siger Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde for DSR.
"Når vi står sammen, kan vi opnå meget mere"
Taknemmelighed for sejre i fortiden og et stærkt ønske om at sikre bedre vilkår, solidaritet og anerkendelse. Det er nogle af budskaberne fra fem sygeplejersker, som har reflekteret over Dansk Sygeplejeråds historie og de udfordringer, de og deres kolleger skal kæmpe for i fremtiden.
12 kvinder gennem 125 år
Rækken af formænd – og en enkelt forkvinde – for Dansk Sygeplejeråd fortæller historien om sygeplejen og samfundets udvikling i Danmark. Gå på opdagelse i tidslinjen over kvinderne i spidsen for sygeplejerskerne.