Sygeplejersken
Sygeplejersker som stereotyper i film og serier
Sygeplejersker bliver enten fremstillet som opofrende eller forelskede i deres patienter, når de toner frem i film og på tv.
Sygeplejersken 2024 nr. 6
Af:
Anton Kjøller Alexandersen
Foto:
Tiger Moth Productions
Det er langt fra nyt, at sygeplejersker toner frem på skærmen i film eller tv-serier, men når de som karakterer træder ind i fiktionens verden, er der ofte tale om tre typer af sygeplejersker.
”Der er den grænseløse opofrende, den der bliver forelsket i sin patient eller den onde sygeplejerske, der slår sine patienter ihjel. De indtager måske ikke så meget hovedrollen, hvis man ser bredt på det, men når de så indtager den, er det meget stereotypt.”
Det fortæller film- og serieanmelder på Jyllands Posten Freja Dam.
Ifølge hende er en hel del sygeplejersker ”blevet ignoreret”, da man i flere tilfælde møder dem som baggrundsfigurer i lægeserier. Det ses f.eks. i de amerikanske tv-serier ’Greys hvide verden’ og ’House’. En anden stereotyp er sygeplejersker, der forelsker sig i deres patienter, som det bliver fremstillet i den Oscar-vindende film fra 1996, ’Den engelske patient, eller i Pedro Almodóvars ’Tal til hende’ fra 2002.
”Hollywood har altid malet med den brede pensel, og der er en grund til, at stereotyperne er der, fordi sygeplejersker tit er nogle opofrende typer, så det karaktertræk forstærker man for at fortælle en tydelig historie. Dramaet skal jo skrues op, før det kan blive spændende. Det ville jo være kedeligt bare at se en sygeplejerske kun gå på arbejde,” siger hun.
Morderisk rolle vender frem
De seneste år har man set sygeplejersker træde mere frem i en bestemt type rolle. Ifølge Freja Dam ser vi en ”bølge af mordersygeplejersker”, hvor de fremstilles som onde.
”Det er lidt nyt, at sygeplejerskerne er så skurkeagtige. Inspireret af en virkelig sag, hvor en sygeplejerske slår en anden ihjel for at få et kick ud af det, har vi set ’The Good Nurse’, ’Sygeplejersken’, og ’Dopamin’,” siger hun og fortsætter:
”Det er sensationelt, fordi det er stik imod alle forventninger til en sygeplejerske, så det taler til vores frygt og forfærdelse, som er nogle stærke følelser. Man kan nærmest ikke forestille sig noget værre end en sygeplejerske, der slår sine patienter ihjel.”
Anmelderen slår dog fast, at skurkerollen langt fra er ny. Vi har tidligere set karakteren Miss Ratched i ’Gøgereden’ fra 1975. Men kan en fiktiv fremstilling rykke noget hos dem, der sidder og ser med? Tvivlsomt, mener Freja Dam.
”Jeg tvivler på, at vi begynder at blive bange for alle sygeplejersker nu om dage, fordi vi har set en serie. For sygeplejersker er jo de sødeste mennesker i verden. Men det kan godt være med til at gøre et fag lidt mere cool. Det kunne da også være cool, hvis Sygeplejeskolen gjorde folk mere interesseret i sygeplejefaget.”