Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Nu får vi anerkendelse

Sygeplejerske Rikke Bæk Cramer glæder sig over anerkendelsen, og de ekstra lønkroner, der følger med OK24-aftalen på det kommunale område.

Publiceret: 

21. februar 2024

Senest opdateret: 

22. februar 2024

Af:

Josephine Stær

jst@dsr.dk
rikke bæk cramer

Foto:

Mikkel Berg Pedersen

”Jeg synes, at en økonomisk ramme på 8,8 pct. er et godt skridt på vejen mod målet,” siger Rikke Bæk Cramer om overenskomstaftalen på det kommunale område, der landede lørdag d. 17. februar. Hun er kommunalt ansat sygeplejerske i Skive Kommune og er generelt positivt stemt over resultatet.

Hun betragter overenskomstaftalen som en anerkendelse af sygeplejerskernes hårde arbejde siden de seneste overenskomstforhandlinger i 2021.

”I virkeligheden mistede jeg troen på arbejdsgivernes ønske om at anerkende vores faglighed ved de seneste overenskomstforhandlinger. Jeg er overbevist om, at vores hårde arbejde for bedre løn og vilkår har været udslagsgivende for, at resultatet er blevet, som det er,” siger Rikke Bæk Cramer.

”Jeg tror godt, at arbejdsgiverne har vidst, at de var nødt til at levere denne gang. Så det er helt klart positivt, at de har været imødekommende på en del af vores lønkrav.”

Lønstigning fra april

I overenskomstaftalen på det kommunale område fremgår det, at de kommunalt ansatte sygeplejersker vil få en lønstigning på fire pct. fra d. 1. april i år.

”Jeg synes, at det er tiltrængt med en lønstigning fra april, og det giver mig en følelse af anerkendelse,” fortæller Rikke Bæk Cramer.

For Rikke Bæk Cramer er det lønnen, der har været det vigtigste i overenskomstaftalen – både i forhold til følelsen af anerkendelse, og til at kunne fastholde hendes kollegaer i faget.

”Det er helt klart lønnen, der kommer til at gøre en forskel for mig. Og jeg tror på, at det er vigtigt i forhold til at kunne fastholde nogle af mine kollegaer,” siger hun.

Hovedpunkterne i rammeaftalen mellem Forhandlingsfællesskabet og KL

  • En samlet økonomisk ramme på 8,8 pct. over to år. Heraf 6,51 pct. i generelle lønstigninger inkl. reguleringsordning til alle sygeplejersker. 

  • Aftalen betyder reallønsforbedringer til alle på 2,17 pct. fordi forbrugerpriserne forventes at stige med 4,34 pct. i samme periode. 

  • Lønnen stiger flere gange i perioden. Første gang den 1.april 2024 med 4,0 pct. 

  • For en nyuddannet sygeplejerske betyder det generelle lønstigninger på minimum 2.050 kr. inklusive pension. 

  • For en erfaren sygeplejerske med 10 års anciennitet eller mere, betyder det generelle lønstigninger på minimum 2.500 kr. inklusive pension.  

  • Dertil kommer stigninger i særydelser, særlig feriegodtgørelse og lokale tillæg, der også reguleres med de generelle lønstigninger. 

  • Ud over de generelle lønstigninger, er der også aftalt en organisationspulje på hele 2 pct., som skal forhandles den 26. februar mellem DSR og KL, og ændringer i arbejdstidsaftalen som følge af treparten.