Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

"Vi ved, at lønnen spiller en stor rolle, når unge skal vælge uddannelse"

Sygeplejersken har spurgt en række medlemmer om, hvad de synes om OK24-resultaterne. Hvad er i deres øjne det bedste ved de aftaler, det er lykkedes Dansk Sygeplejeråd at få forhandlet hjem for sygeplejersker ansat i staten, regioner og kommuner, og som nu er til urafstemning – og hvor mener de omvendt, at der er plads til forbedring?

Publiceret: 

3. april 2024

Senest opdateret: 

10. april 2024

Af:

Christina Sommer

cso@dsr.dk
IG_240321_voxpop kongres 2024 08.JPG

Sygeplejestuderende Nicolaj Laue Juhl

Det bedste:

”Det allerbedste ved overenskomstaftalerne er, at vi har fået gennemført vores krav om, at alle nyuddannede sygeplejersker skal have et lønløft.

Vi ved, at lønnen spiller en stor rolle, når unge skal vælge uddannelse, og så er det jo bare en kæmpe anerkendelse af de nyuddannede sygeplejersker, at de nu kan se frem til en højere startløn uanset, om de er ansat på et hospital eller i en kommune.

Det er helt klart det bedste set ud fra mit perspektiv som kommende nyuddannet sygeplejerske i januar 2025.”

Det værste:

”Jeg er aktiv i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS), og vi er ærgerlige over, at det ikke lykkedes Dansk Sygeplejeråd at få forhandlingsretten for de sygeplejestuderende i studierelevante jobs.

Den ligger stadig hos FOA, og det er vi kede af, da vi mener, at Dansk Sygeplejeråd bedre kan forhandle en højere løn til os sygeplejestuderende, der afspejler de kompetencer og færdigheder, som vi gør brug af vores i studiejobs.

Vi er også bekymrede for den del af trepartsaftalen, der medfører, at vi som studerende skal ansættes i vores sidste lange praktik. Vi er bekymrede for, om der vil være nok fokus på læring, især fordi vi ved, at mange sygeplejestuderende oplever at have dårlige vilkår i praktik – vores seneste studielivsundersøgelse viser, at mange føler, de bliver brugt som gratis arbejdskraft, ikke lærer noget og har svært ved at blive inkluderet i personalegruppen.

Så det er virkelig et område, Dansk Sygeplejeråd og SLS skal have fokus på. Det bør være startskuddet til en diskussion om, hvordan vi løfter hele praktikken på sygeplejerskeuddannelsen.

Men det er et stort ja fra mig til OK24-aftalerne, der er bare lige et par knaster.”

michael_nejsiger.jpg

Foto:

Privatfoto

Sygeplejerske Michael Langdorf-Jørgensen

Sygeplejerske Michael Langdorf-Jørgensen er overbevist om, at det er rigtigt, at de landede aftaler var det bedst mulige resultat, der kunne forhandles hjem, men han synes ikke, de imødekommer problemerne med reallønstabene. 

IG_240321_voxpop kongres 2024 14.JPG

Sygeplejerske Bjarke Hørby Brandt

Sygeplejerske Bjarke Hørby Brandt arbejder på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital, og selvom han synes, at lønløftet er imponerende, forstår han godt hans kommunale kollegaer, når de ikke er lige så glade for overenskomstaftalen, som han er.

IG_240321_voxpop kongres 2024 26.JPG

Sygeplejerske og FTR-suppleant Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen

Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen synes, det er "megavigtigt" at huske på, at der altid kommer en ny forhandling i morgen og dagen efter, og at fagbevægelsen til enhver tid skal kæmpe for de bedst mulige resultater til de medlemmer, den repræsenter. 

IG_240321_voxpop kongres 2024 28.JPG

Foto:

Iben Gad

Sygeplejerske og tillidsrepræsentant Benjamin Lysander Rask 

Benjamin Lysander Rask er begejstret for den tidlige udmøntning for lønstigningen, og han er også glad for de nye anciennitetstillæg, især det, som regionaltansatte får efter fire år. 

IG_240321_voxpop

Foto:

Iben Gad

Oversygeplejerske Rikke Boje Witt

Rikke Boje Witt er oversygeplejerske på Urinkirurgisk Afdeling L på Odense Universitetshospital og bl.a. glad for, at der er kommet et ekstra løntrin ind efter fire år.