Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Deltid får sygeplejersker til at blive på arbejdsmarkedet

Næsten syv ud af ti danskere foretrækker en gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, men stadig arbejde så længe, de kan. Det viser en ny megafonmåling fra TV 2, og ifølge tal fra DSR Analyse er beskæftigelse blandt sygeplejersker over 60 år steget markant.

Publiceret: 

23. september 2024

Senest opdateret: 

23. september 2024

Af:

Josephine Stær

Jst@dsr.dk
sygeplejerske ældre

Foto:

Søren Svendsen (arkivfoto)

Ifølge TV 2 svarer næsten syv ud af ti adspurgte danskere i en ny megafonmåling, at de vil foretrække at trække sig gradvist fra arbejdsmarkedet, men stadig arbejde, så længe de kan.

En af dem, TV 2 har talt med, er sygeplejerske Dorte Birkedal Andersen, som er 66 år gammel. Hun fortæller, at hun nok godt kunne arbejde et par år mere, hvis rammerne er rigtige.

Derfor regner hun med, at det ikke er et endeligt farvel til arbejdsmarkedet, når hun næste år kan gå på pension. Faktisk vil hun allerhelst fortsætte.

”Jeg er forholdsvis rask, men kan mærke, at jeg er mere slidt og ikke har den samme energi som for bare ti år siden," siger Dorte Birkedal Andersen til TV 2.

Flere ældre sygeplejersker

En del af tendensen ses også hos sygeplejerskerne, hvor stadig flere vælger at fortsætte i deres job, når de bliver ældre. Tal fra DSR Analyse viser nemlig en markant stigning i antallet af ældre sygeplejersker, der fortsat arbejder efter de er fyldt 60.

Antallet af beskæftigede sygeplejersker på mindst 60 år er steget med 192 pct., som svarer til 8.677 personer i perioden 2009 til 2023.

Også gennemsnitsalderen for sygeplejersker er steget. I 2023 var gennemsnitsalderen for de beskæftigede sygeplejersker 46,1 år. I 2009 var det tal 44,4.

Stigningen kan ifølge DSR Analyse især tilskrives den store stigning af ældre sygeplejersker, der bliver længere på arbejdsmarkedet.

hjørring_sygehus_ERTMANN001.JPG

71-årige Karen Eck arbejder 16 timer om ugen på ortopædkirurgisk sengeafsnit i Hjørring, og det er hun glad for: ”Sammen med andre pensionerede sygeplejersker fungerer jeg som en slags mentor for nyuddannede sygeplejersker på afdelingen. Det giver så god mening,”

Foto:

Cathrine Ertmann

En del af seneste overenskomstaftale

Det stigende antal ældre sygeplejersker på arbejdsmarkedet blev også anerkendt i de seneste overenskomstaftaler. Fra 2024 er det nemlig blevet muligt for sygeplejersker, der allerede er gået på pension, men som ønsker at genoptage arbejdet som sygeplejerske, at modtage pensionsbidrag på samme vilkår som de øvrige sygeplejersker.

Denne del af overenskomstaftalen glæder Karen Eck sig over, som Sygeplejersken talte med tidligere i år.

Karen Eck gik på pension for seks år siden som 65-årig. Hendes nu afdøde mand var alvorligt syg, og det blev et lidt abrupt farvel til sygeplejen, fortalte hun til Sygeplejersken

”Jeg havde et brat stop fra arbejdet grundet min mands sygdom. Efter min mands død kunne jeg mærke, at jeg ikke var færdig med faget. Jeg arbejdede lidt som vikar i 2019 og 2020, hvorefter jeg stoppede igen af personlige årsager.”

Men da hun i 2022 blev opmærksom på et pilotprojekt i regi af Aalborg Universitetshospital, fik hun lyst til at arbejde igen. I pilotprojektet ville man afprøve fleksible arbejdsformer for seniormedarbejdere i håb om at finde løsninger på, hvordan man kan fastholde dem. 

”Der blev slået flere stillinger op, og jeg søgte en på ortopædkirurgisk sengeafsnit i Hjørring, som er en del af Aalborg Universitetshospital,” sagde Karen Eck til Sygeplejersken.  

Denne del af overenskomstaftalen trådte i kraft pr. 1. maj i år for nyansatte og for de allerede ansatte pensionister træder aftalen i kraft pr. 1. oktober i år.