Nyhed
”Hvorfor skal sygeplejersker ikke have samme karrieremuligheder?”
Fremover vil kun læger kunne blive ansat som klinisk adjunkt, klinisk lektor eller klinisk professor. Det præciserer en ny bekendtgørelse. Det er forskelsbehandling, siger Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner, der begge mener, at sygeplejersker og andre faggrupper skal have adgang til samme klinisk-akademiske karrieremuligheder som lægerne.
Publiceret:
26. marts 2025
Senest opdateret:
28. marts 2025

Foto:
Søren Svendsen
Fremover vil det udelukkende være læger, der kan søge om ansættelse som klinisk adjunkt, klinisk lektor eller klinisk professor. Det fremgår af en præcisering i en bekendtgørelse fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der ser på stillingsstrukturer for og ansættelse af videnskabeligt personale ved universiteter, som træder i kraft den 1. april i år.
Det er decideret forskelsbehandling, mener forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg.
”Jeg kan kun se det som forskelsbehandling, når man i den nye bekendtgørelse en gang for alle fastslår, at kun læger kan ansættes i de kliniske stillinger. Hvorfor skal sygeplejersker og andre sundhedsfaglige grupper ikke have samme karrieremuligheder som læger, når de har samme akademiske kvalifikationer? Det er ikke bare forskelsbehandling. Det er også uretfærdigt og problematisk,” siger hun.
Afskærer andre faggrupper
I den nye bekendtgørelse står der ganske vist i et af de første afsnit, at personale inden for det sundhedsvidenskabelige område kan ansættes i en klinisk stilling, hvis medarbejderens hovedansættelse er uden for universitetet, f.eks. på et hospital.
Og for at blive ansat i en klinisk stilling er det normalt også en forudsætning, at den ansatte sideløbende har en stilling med patientbehandling, uddybes det i bekendtgørelsen.
Den jobkombination taler direkte ind i den forskning, mange sygeplejersker typisk bedriver, f.eks. som klinisk sygeplejespecialist, forskningssygeplejerske og professor i sygepleje, hvorfor Dansk Sygeplejeråd bakker op om netop denne del af bekendtgørelsen.
Men dykker man dybere ned i bekendtgørelsens detaljerede beskrivelser af de tre forskellige kliniske stillinger, står der altså ved alle, at de forudsætter en eller anden form for lægefaglig tilknytning, f.eks. ansættelse i et hoveduddannelsesforløb til speciallæge eller speciallægeuddannelsen.
Det ærgrer Dorthe Boe Danbjørg.
”Sundhedsvæsenet er i rivende udvikling, og der er mange andre faggrupper end lægerne, der forsker – sygeplejersker, jordemødre, ergoterapeuter, radiografer og bioanalytikere. Skal den udvikling fortsætte, er det vigtigt, at sygeplejerskerne også kan se tydelige karriereveje i det klinisk-akademiske spor. Og det afskærer man dem fra med den her afgrænsning. Jeg synes, det er en underkendelse af, at der forskes i hele patientens behandlings- og plejeforløb.”
Ambition svær at indfri
Dorte Boe Danbjørg mener, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i stedet skulle have brugt opdateringen af bekendtgørelsen til at skabe bedre kliniske karriereveje for sygeplejefaglige og andre sundhedsfaglige forskere, som ikke er læger, både i det specialiserede og nære sundhedsvæsen.
Det skal også ses i lyset af, at der ifølge sundhedsreformen skal forskes mere i det nære sundhedsvæsen, lige som der skal indføres et mål for andelen af ph.d.-forløb på sygehusene, som skal besættes af andre faggrupper end læger.
”Den ambition har jeg svært ved at se blive indfriet nu. Hvis man vil have mere forskning i det nære sundhedsvæsen, er det helt forkert, at man siger, det kun er læger, der kan blive ansat i de kliniske forskningsstillinger,” siger Dorthe Boe Danbjørg.

Dorthe Boe Danbjørg mener, at sygeplejersker og andre faggrupper skal omfattes af det klinisk-akademiske forskningsspor på lige fod med lægerne.
Foto:
Nikolai Linares
Uklog præcisering
I LaNSA – det landsdækkende netværk for sygeplejersker med en akademisk overbygning – undrer man sig også over præciseringen i bekendtgørelsen. Det fortæller Inger Margrete Siemsen, anæstesisygeplejerske, MVO, ph.d. og chefkonsulent i Enhed for Kvalitet, Forskning og Patientsikkerhed i Center for Sundhed, Region Hovedstaden.
”Der er brug for stærke tværfaglige kompetencer i sundhedsvæsenet, og det kalder på lysende monofaglige ’fyrtårne’. De opstår over tid ved, at vi monofagligt kan se os ind i tydelige klinisk-akademiske karriere- og udviklingsveje. Og det mener jeg skal gælde for alle faggrupper i sundhedsvæsenet,” siger hun og uddyber:
”Jeg synes, det er uklogt, at det kun er læger, der kan blive ansat i de her stillinger. Det vil mindske sundhedsvæsenets mulighed for at arbejde koordineret, tværfagligt og nytænkende på et tilstrækkeligt højt niveau, som er nødvendigt, hvis vi skal skabe bedre og dygtigere løsninger i et i forvejen presset sundhedsvæsen.”
Danske Regioner opfordrer til justering
Danske Regioner mener også, at de kliniske stillinger fremover skal kunne rumme andre faggrupper end lægerne.
Det fremgår af deres høringssvar fra den 10. marts, hvor Danske Regioner ”kraftigt opfordrer til, at bekendtgørelsen justeres og præciseres, så alt personale inden for det sundhedsvidenskabelige område med en klinisk ansættelse får mulighed for at blive ansat i stillingerne som klinisk adjunkt, lektor og professor”.
Der står videre, at bekendtgørelsen i sin nuværende form ”er uhensigtsmæssig for arbejdsgiveren, udtryk for forskelsbehandling i faggruppernes akademiske karrieremuligheder og i modstrid med intentionerne i sundhedsreformen, hvis de ikke-lægelige faggrupper ikke får samme mulighed som læger for at opnå en stilling som klinisk adjunkt, klinisk lektor eller klinisk professor”.
Kræver aftale om løn- og ansættelsesvilkår
I Forsknings- og Uddannelsesstyrelsen forklarer man i et skriftligt svar til Sygeplejersken baggrunden for, hvorfor opdateringen af bekendtgørelsen er endt, som den er:
”Arbejdet begyndte i 2017, hvor de kliniske institutter på Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet henvendte sig til den daværende Styrelse for Institutioner og Uddannelsesstøtte (nu Uddannelses- og Forskningsstyrelsen) med et ønske om at etablere en ny stillingskategori som klinisk adjunkt.
Man ønskede at fremme yngre lægers mulighed for at undervise på medicinuddannelsen og være tilknyttet forskningen på uddannelsen. På den baggrund nedsatte styrelsen en arbejdsgruppe med repræsentanter fra universiteterne, som fik til formål at afdække behovet og rammerne for en ny stillingskategori som klinisk adjunkt.
Med udgangspunkt i arbejdsgruppens forslag til en stillingsbeskrivelse for kliniske adjunkter fremsatte Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (i en rolle delegeret af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen) krav om etablering af en aftale om løn- og ansættelsesvilkår for kliniske adjunkter ved overenskomstforhandlingerne. Først i 2021, hvor man ikke nåede til enighed og derefter i 2024, hvor styrelsen opnåede enighed om en aftale med fagforeningen Yngre Læger.
Hovedformålet med den nye bekendtgørelse om stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter er således at implementere den indgåede aftale om løn og ansættelsesvilkår for kliniske adjunkter – med virkning fra den 1. april 2025. Etableringen af en ny stillingskategori som klinisk adjunkt har således haft et grundigt forløb og er påbegyndt før Aftalen om sundhedsreform fra november 2024.
For så vidt angår implementeringen af Aftalen om sundhedsreform fra november 2024, er denne proces netop påbegyndt. Styrelsen har ikke på nuværende tidspunkt kendskab til de mulige konkrete udfald af reformens implementering.
Hvis der viser sig et ønske om, at andre faggrupper end læger kan ansættes som kliniske adjunkter, og uddannelsesinstitutioner ser et behov herfor, vil det kræve, at der aftales løn- og ansættelsesvilkår for de pågældende faggrupper. Det samme gør sig gældende, hvis andre faggrupper end læger vil skulle kunne ansættes som klinisk lektor eller klinisk professor.”
DSR vil i dialog med styrelse
I Dansk Sygeplejeråd mener man dog ikke, at ovenstående proces burde give anledning til, at styrelsen mener, at der eksisterer en eller anden form for ”udelukkelsesregel” for netop det spor i bekendtgørelsen, der omfatter kliniske adjunkter, kliniske lektorer og kliniske professorer.
I praksis hænger Dansk Sygeplejeråds overenskomst for sygeplejefaglige forskere ved universiteterne nemlig sammen med de ansættelsesstrukturer, der er aftalt i bekendtgørelsen om ”Stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter”.
Det understøttes af DSR-overenskomstens ordlyd § 4 Stk. 2. hvor der står, at: ”Der ydes tillæg efter den til enhver tid gældende aftale mellem Finansministeriet og Akademikernes Centralorganisation om stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter”.
Når universiteterne ansætter en sygeplejerske i en forskningsstilling som almindelig adjunkt, lektor eller professor, bliver vedkommende derfor ansat efter den gældende stillingsstruktur, som er aftalt mellem Akademikerne og den statslige myndighed. Med de titler og de tillæg, der fremgår af bekendtgørelsen.
Dorthe Boe Danbjørg uddyber:
”Vi vil derfor gå i dialog med styrelsen med henblik på at finde en løsning, så vi sikrer, at også sygeplejersker fremover kan omfattes af det klinisk-akademiske forskningsspor på lige fod med lægerne.”
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere28. marts 2025
Hospitalsdirektør efterlyser respekt for sygeplejersker, for de har alt det, der skal til
Afgående hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth har i sin karriere oplevet sin sygeplejefaglighed som en stor styrke. M...
Afsender
Sygeplejersken
26. marts 2025
”Hvorfor skal sygeplejersker ikke have samme karrieremuligheder?”
Fremover vil kun læger kunne blive ansat som klinisk adjunkt, klinisk lektor eller klinisk professor. Det præcisere...
Afsender
Sygeplejersken
26. marts 2025
Ny reform får ros fra flere sider: Derfor kan det blive genialt
Fremtiden for sygeplejerskeuddannelsen byder på flere penge til praktikken, mindre hold og mere simulationsundervis...
Afsender
Sygeplejersken
Emneord
24. marts 2025
Filippinerne kæmper for at beholde deres sygeplejersker
Den danske regering vil hente sundhedspersonale Filippinerne, som er blevet en global eksportør af arbejdskraft. Fi...
Afsender
Sygeplejersken