Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

"Når jeg kigger på den, medfører aftalen et ret flot lønløft"

Sygeplejersken har spurgt en række medlemmer om, hvad de synes om OK24-resultaterne. Hvad er i deres øjne det bedste ved de aftaler, det er lykkedes Dansk Sygeplejeråd at få forhandlet hjem for sygeplejersker ansat i staten, regioner og kommuner, og som nu er til urafstemning – og hvor mener de omvendt, at der er plads til forbedring?

Publiceret: 

3. april 2024

Senest opdateret: 

10. april 2024

Af:

Christina Sommer

cso@dsr.dk
IG_240321_voxpop kongres 2024 14.JPG

Sygeplejerske Bjarke Hørby Brandt

Det bedste:

”Jeg arbejder på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital, hvor jeg har været i lidt over et år. Jeg blev uddannet for to år siden, og jeg har primært sat mig ind i overenskomstaftalen for det regionale område.

Når jeg kigger på den, medfører aftalen et ret flot lønløft, det er jeg ret imponeret over. Jeg har lavet adskillige udregninger sammen med kolleger, som tror, vi har regnet forkert – de tror ikke helt på, at det kan passe. De er meget positivt overraskede.

Det, jeg personligt glæder mig allermest over, er det funktionstillæg, der gives til klinisk erfarne sygeplejersker. Jeg er jo stadig ret ny i min afdeling, og jeg har lige haft en debriefing med nogle kolleger oven på en hektisk weekendvagt, hvor flere kolleger græd.

Jeg har mange gange tænkt på, hvor vigtige de erfarne kolleger er - de kolleger, der f.eks. er ansvarshavende for en vagt. De får 16 kr. ekstra i timen pr. vagt, og jeg har ofte ønsket, at de kunne få noget mere for at anerkende deres indsats. Det, håber jeg, at det her tillæg kan. De er så vigtige i klinikken, især for nyuddannede sygeplejersker som mig, så derfor synes jeg, at det vil være fedt, hvis de kunne få noget mere i løn.”

Det værste:

”Det er, når nogle af de kommunalt ansatte sygeplejersker nu siger, at de vil gå tilbage og arbejde som social- og sundhedsassistenter, da de vil tjene mere her pga. længere anciennitet. De fik ikke del i trepartsaftalen, og jeg forstår udmærket deres frustrationer.

Og her vil jeg bare bakke op om det, en af de andre delegerede sagde under debatten på den ekstraordinære kongres lige før påske: At den store øvelse ved de næste overenskomstforhandlinger er at sørge for, at de kommunalt ansatte sygeplejersker også får mere. Det kræver måske, at vi i det regionale trækker os lidt tilbage. Det, tror jeg, er et vigtigt budskab: Denne gang får vi noget mere her i regionerne, men næste gang skal vi være klar til at prioritere de kommunalt ansatte, og så får vi måske lidt mindre.

Jeg synes også, der er noget usikkerhed omkring de sygeplejestuderende, især kravet om, at de skal ansættes i deres sidste praktik – hvem skal forhandle løn for dem her, og hvad betyder det for deres læring?

Men det er et stort ja til aftalen fra mig.”

IG_240321_voxpop kongres 2024 08.JPG

Sygeplejestuderende Nicolaj Laue Juhl

Nicolaj Laue Juhl er ærgerlig over, at forhandlingsretten for de sygeplejestuderende i studierelevante jobs ligger hos FOA, da han mener, at Dansk Sygeplejeråd bedre kan forhandle en højere løn til de sygeplejestuderende. 

IG_240321_voxpop kongres 2024 26.JPG

Sygeplejerske og FTR-suppleant Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen

Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen synes, det er "megavigtigt" at huske på, at der altid kommer en ny forhandling i morgen og dagen efter, og at fagbevægelsen til enhver tid skal kæmpe for de bedst mulige resultater til de medlemmer, den repræsenter. 

IG_240321_voxpop kongres 2024 28.JPG

Foto:

Iben Gad

Sygeplejerske og tillidsrepræsentant Benjamin Lysander Rask 

Benjamin Lysander Rask er begejstret for den tidlige udmøntning for lønstigningen, og han er også glad for de nye anciennitetstillæg, især det, som regionaltansatte får efter fire år. 

michael_nejsiger.jpg

Foto:

Privatfoto

Sygeplejerske Michael Langdorf-Jørgensen

Sygeplejerske Michael Langdorf-Jørgensen er overbevist om, at det er rigtigt, at de landede aftaler var det bedst mulige resultat, der kunne forhandles hjem, men han synes ikke, de imødekommer problemerne med reallønstabene. 

IG_240321_voxpop

Foto:

Iben Gad

Oversygeplejerske Rikke Boje Witt

Rikke Boje Witt er oversygeplejerske på Urinkirurgisk Afdeling L på Odense Universitetshospital og bl.a. glad for, at der er kommet et ekstra løntrin ind efter fire år.