Transparens i ny aftale for sundhedsplejersker
Efter 1½ års arbejde er det lykkedes at få en aftale for sundhedsplejerskerne i Københavns Kommune, der gør op med mange forskellige lokale tillæg og beløb. Aftalen samler det hele i en indplacering på fem kompetencetrin.
Et virvar af løntillæg
- Igennem mange år er der ved de årlige lokallønsforhandlinger opstået nye funktions- eller kvalifikationstillæg. De hed noget forskelligt i hvert af vores fem områder, og beløbene var meget forskellige. Lokallønsforhandlingerne havde udviklet sig til en kamp om at finde på nye måder at få et tillæg på. Vi stod med en lønstruktur, der var uigennemskuelig og utidssvarende, forklarer Katja Münster Schrøder, fællestillidsrepræsentant for sundhedsplejerskerne i Københavns Kommune.
Hun har været en del af DSR's forhandlingsdelegation, der i 1½ år har arbejdet på at forhandle en ny lønstruktur for kollegerne.
Utidssvarende indplacering og bagud på kroner
- Samtidig er vi stort set de eneste sundhedsplejersker i regionen, der ikke er indplaceret som selvtilrettelæggere, selvom vi i høj grad arbejder som selvtilrettelæggere. Endelig er vi i gennemsnit et godt stykke bagud i lønniveau, når vi sammenligner os med kommunerne omkring os. Det er helt klart nødvendigt at gøre noget ved det, fortsætter Katja.
Hun var en varm dag i september inviteret til at overvære ledelsens præsentation af den nye aftale i distriktet på Østerbro. Det gjorde hun sammen med den anden del af forhandlingsdelegationen, faglig konsulent i DSR Kreds Hovedstaden, Nina Swartz.
Aftalen peger i den rigtige retning
Aftalen betyder, at alle bliver indplaceret som selvtilrettelæggere på overenskomstens trin 9 og derudover får et løntillæg alt efter hvilket af de fem nye kompetencetrin, man bliver indplaceret på. Kompetencetrinene erstatter de mange forskellige lokale tillæg.
- Vi er glade for det forhandlingsresultat vi er nået frem til, fordi det peger i den rigtige retning. Der vil blive mere transparens i lønudviklingen med de fem kompetencetrin, forklarer Nina og fortsætter:
- I første omgang har vi haft fokus på at sikre penge i overgangen, så de højest lønnede ikke går ned i løn, og de lavest lønnede får et lønløft, siger Nina og tilføjer:
- Som noget ret unikt for denne type aftaler står der, at man fremover skal placere lokallønsmidlerne på kompetencetrinene og ikke begynde at opfinde nye tillæg igen. Det giver grund til at tro, at der er en vis fremtidssikring i aftalen. I de kommende år skal vi naturligvis arbejde på at øge beløbene på kompetencetrinene. Jeg ser det som en start, og vi vil fortsætte arbejdet med at løfte sundhedsplejerskernes løn i Københavns Kommune, siger Nina.
Hvilket kompetencetrin kommer jeg på?
Fællestillidsrepræsentanten Katja Münster Schrøder tror, at de fleste kolleger er glade for, at der nu bliver en mere ensartet og gennemskuelig struktur for lokallønnen.
- De fem kompetencetrin betyder, at man kender baggrunden for den indplacering, man får, og ved, at det samme gælder i distriktet ved siden af, siger Katja og tilføjer:
- Samtidig er det nok også det, kollegerne spekulerer mest over lige nu: Hvilket kompetencetrin mon jeg bliver indplaceret på? Passer det med mit eget billede af, hvor jeg bør være? siger Katja og forklarer:
-Den proces er i gang lige nu. Ledelserne i distrikterne laver sammen med tillidsrepræsentanterne en lønindplacering af hver enkelt i forhold til de nye kompetencetrin. Det er nyt for tillidsrepræsentanterne at lønforhandle på den måde. Det kræver noget nyt af alle parter både kollegerne, ledelserne og tillidsrepræsentanterne, så det bliver spændende at følge og evaluere over de næste år, slutter Katja.
1. januar træder den nye aftale i kraft, og dermed møder 1½ års arbejde virkeligheden, og aftalen får sit liv, som både ledere, tillidsvalgte og kredsen med hvert sit perspektiv skal følge nøje med i.
Mere om aftalen
Den 28. november kan alle sundhedsplejersker deltage i et møde i kredsen, hvor aftalen vil blive gennemgået og drøftet nærmere. Du får en personlig indbydelse, hvis du er sundhedsplejerske i København.
Dato: 28.11.24
Tid: 16.00 – ca. 18.00
Sted: Kredens lokaler Frederiksborggade 15, 4. sal København K
Se aftalen og beskrivelsen af kompetencetrinene her.
Fællestillidsrepræsentant Katja Münster Schrøder supplerede ledelsens præsentation af den nye aftale og svarede på kollegers spørgsmål om, hvordan man kan se sin lønudvikling med den nye lønaftale.