Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Debatindlæg fra din politiske ledelse i en række aviser:

De gode ting Corona lærte os er ved at dø i kommunale spareøvelser

Hygiejnesygeplejersker har i perioden med pandemi, men også efterfølgende, skabt et solidt fundament for at nedbringe sygefravær i landets kommuner, samt mindske smitte blandt særligt børn og ældre. Derfor virker det absurd, at disse vitale sygeplejefunktioner flere steder spares væk. Sådan lyder det i et debatindlæg fra den politiske ledelse i DSR, Kreds Midtjylland, der i disse dage kan læses i de regionale dagblade.

Publiceret: 

11. august 2023

Senest opdateret: 

11. august 2023

Af:

Per Colstrup Vinkel

pco@dsr.dk
Den politiske ledelse Midt

Foto:

Jonna Fuglsang Keldsen

Debatindlæg fra den politiske ledelse i DSR, Kreds Midtjylland indsendt til de regionale dagblade i Region Midtjylland. 

 

De gode ting Corona lærte os er ved at dø i kommunale spareøvelser

Corona lærte danskerne om betydningen af hygiejne. En betydning der gav flere gavnlige sideeffekter, eksempelvis færre snottede børn og generelt mindre smitte mellem mennesker.

Hygiejneindsatsen har eksempelvis nedbragt sygefraværet både i skoler, daginstitutioner og på ældreområdet.

Der er vigtig læring at drage fra tiden under pandemien. Den øgede fokus på hygiejne som forebyggende indsats, havde stor betydning for vores samfund. Hygiejnesygeplejersker var og er med til at sikre denne indsats og dermed forebygge infektionssygdomme, reducere sygefravær, nedbringe antallet af indlæggelser samt udvikle og fastholde kompetencerne i eksempelvis kommunerne til at sikre den effektive hygiejneindsats.  

 

Regningen kommer tilbage i tifold, når kommunen vil skære på hygiejnesygeplejersker

Kommunernes økonomiaftale betyder, at der spares på mange velfærdsområder. Flere kommuner har allerede sparet hygiejnesygeplejerskerne væk, andre forventes at følge efter.

Hvem skal løfte alle de opgaver som hygiejnesygeplejerskerne før løftede? 

I Dansk Sygeplejeråd undrer vi os over, hvorfor kommunerne vælger at spare hygiejnesygeplejerskerne væk, da de har stor værdi for samfundet. Ydermere undrer vi os, fordi Sundhedsstyrelsen har klare anbefalinger om, at der skal være hygiejnesygeplejersker i kommunerne.

Det er ganske enkelte kortsigtet og uambitiøst at gennemføre besparelserne.

Vil vi som samfund smide de gode erfaringer vi gjorde os under Corona om hygiejne ud med badevandet?

Forsvinder hygiejnesygeplejerskerne mangler de specialkompetencer, der kan være med til at minimere sygefravær og infektioner hos alle samfundsgrupper. De mangler også, når øvrige medarbejdergrupper i kommunerne skal oplæres i hygiejne. Det vil for kommunerne betyde øgede udgifter i form af sygefravær og flere genindlæggelser. Den kortvarige besparelser politikerne rundt om i kommuner aktuelt laver bliver dyr på den lange bane. Så kære kommunalpolitikere, tænk lige lidt længere frem end næste års budget.