Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Irene og Marie stod midt i en mediestorm:  - Presset kommer snigende alle steder fra, det mærkes døgnets 24 timer.

Marie og Irene mærkede som sygeplejersker på mave-tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital på nærmeste hold, hvad det betyder når afsløringer om manglende overholdelse af behandlingsgarantier afsløres i medierne. En hård tid, hvor de to erfarne sygeplejersker også stemplede ind i den offentlige debat med et vigtigt budskab til befolkningen.

Publiceret: 

6. maj 2024

Senest opdateret: 

6. maj 2024

Af:

Per Colstrup Vinkel

pco@dsr.dk
MarieogIrene

Maj måneds udgave af podcasten ”MIDT i sygeplejen” sætter fokus på de to erfarne sygeplejersker Marie Ikast Drejer og Irene Odgaard Andersen. Da sagerne om den manglende overholdelse af behandlingsgarantien på mave- tarmkirurgisk afdeling på AUH sidste år begyndte at rulle i medierne blev dagligdagen som sygeplejerske på afdelingen med ét forandret.

  • I teorien passer vi vores arbejde, så patienterne modtager den behandling de skal. Men der er mange ting, der er anderledes i den periode. Vi er ekstra opmærksomme i forhold til, at patienterne skal føle sig godt tilpas. Nogle har intet hørt, andre er meget nervøse og nogle roser os til skyerne for at vise deres opbakning, fortæller Irene Odgaard Andersen i podcasten ”MIDT i sygeplejen”.

Du kan køre maj måneds podcast af ”MIDT i sygeplejen” med de to sygeplejersker ved at klikke her.

En af hovedårsagerne til kræftsagen, som den efterfølgende er blevet døbt, er mangel på sygeplejersker. Et faktum der gør, at dagligdagen på afdelingen i flere år har været travl. Det ved de to erfarne sygeplejersker alt om. Derfor er fritiden væk fra arbejdet et vigtigt åndehul, når man skal skabe et liv i balance. Helt slippe for arbejdet i fritiden var svært i perioden med afsløringerne om manglende overholdelse af behandlingsgarantier, når medierne hver eneste dag flød over med nye historier.

  • Det kom fra venner og bekendte, der selvfølgelig spurgte ind til tingene. Det kom alle steder fra, så det på en måde mærkes 24 timer i døgnet. Der var intet af det, der kom frem, der var nyt for os, men det var nyt at vi skulle forholde os til det her, der og alle vegne. Det var set her i bakspejlet drænende i et eller andet omfang. Det er vigtigt samtidig at sige, at vi var glade for Danmarks Radio gravede det frem, da det handler om den måde vores sundhedsvæsen ikke på alle fronter fungerer som vi gerne vil have det til, fortæller Marie Ikast Drejer.

Vigtige ord om sygeplejerskers rolle

Til trods for en tid fyldt med uforudsigelighed passede de to sygeplejersker deres job, så patienterne ikke oplevede en anderledes hverdag. De fulgte med interesse i udviklingen i sagen og de løbende konsekvenser afsløringerne havde for en række medarbejdere på fremtrædende poster. Konsekvenser de to sygeplejersker ikke mærkede gav en følelse af tilfredshed. For nok er det vigtigt at placere et ansvar, når der afsløres alvorlige svigt, men de to savnede fokus på de ting, der udgjorde fundamentet for svigtet.

  • Vi mærker hver eneste dag, hvordan der mangler kvalificeret arbejdskraft i form af specialuddannede sygeplejersker. Det fyldte meget lidt, hvis noget, i debatten. Vi havde et behov for at vise og fortælle vores version af historien. Ikke for at brokke os, men for at give en indsigt i den specialiserede sygepleje vi leverer hver eneste dag. For at give indblik i, at vikarer og at flytte rundt på sygeplejersker ikke løser problemerne. Det har givet mange positive reaktioner, at vi på den måde tog bladet fra munden uden at ”råbe”, men i stedet beskrive, berige og give indsigt, fortæller Irene Odgaard Andersen.

I podcasten ”MIDT i sygeplejen” kan du høre hele historien om at være på en afdeling midt i en mediestorm.

Du finder podcasten der hvor du lytter podcast eller ved at klikke her.