Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Ny podcast: Topøkonom: "Sygeplejerskerne kan blive løsningen på velfærdsstatens udfordringer"

Nyt nummer af kredsens podcast, Midt i sygeplejen, sætter spot på det ansvar den enkelte har, når det kommer til at sikre fremtidens velfærdssamfund. Det taler vi med professor i nationaløkonomi Nina Smith om, der har en særlig holdning til sygeplejersker og kvinder i den kontekst.

Publiceret: 

1. oktober 2024

Senest opdateret: 

1. oktober 2024

Af:

Per Colstrup Vinkel

pco@dsr.dk
NinaSmith

Professor i økonomi Nina Smith deler i en samtale sine tanker om deltidsarbejde blandt sygeplejersker og den bredere betydning for velfærdssamfundet. Sygeplejersker står ofte over for valget mellem fuldtids- og deltidsarbejde for at balancere arbejds- og privatliv. Men hvad betyder det for både sygeplejerskerne selv og for sundhedsvæsenet, når flere vælger deltid? Nina Smith ser nærmere på de individuelle og samfundsøkonomiske konsekvenser af denne udvikling og opfordrer til, at arbejdsgivere skaber bedre vilkår for fleksibilitet.

Lyt til "Midt i sygeplejen" der hvor du lytter til dine podcast eller lige her. 

Individuelle konsekvenser af deltidsarbejde

Nina Smith anerkender, at beslutningen om at arbejde på deltid ofte er et personligt valg, som kan skyldes mange faktorer. For mange sygeplejersker er dette valg en måde at håndtere presset i hverdagen, især hvis de har små børn eller andre familiære forpligtelser. Men hun understreger samtidig, at der er langsigtede konsekvenser ved at være på deltid, som sygeplejersker bør være opmærksomme på.

"Når man vælger deltidsarbejde, har det ikke kun en indflydelse på ens indkomst her og nu, men også på pensionsopsparingen og karrieremulighederne på sigt," siger Nina Smith. For mange kan det være sværere at genoptage fuldtidsarbejdet efter en periode på deltid, hvilket kan føre til en mindre tæt tilknytning til arbejdsmarkedet. Dette er særligt vigtigt i et fag som sygepleje, hvor kompetenceudvikling og erfaring spiller en stor rolle.”

Sygeplejersker og deres bidrag til velfærdssamfundet

Udover de individuelle konsekvenser for sygeplejerskerne selv, påpeger Nina Smith, at deltidsarbejde også har en bredere samfundsmæssig betydning. Hun fremhæver, at det danske velfærdssamfund bygger på, at både mænd og kvinder arbejder fuldtid, så der er tilstrækkeligt med arbejdskraft og skatteindtægter til at finansiere de mange offentlige ydelser.

"Vores velfærdsmodel er afhængig af, at vi har nok arbejdskraft i sektorer som sundhed og pleje. Hvis flere og flere vælger deltid, bliver der færre hænder, og det betyder, at standarden i vores sundhedsvæsen og andre offentlige tilbud kan forringes," forklarer Nina Smith.

Hun understreger, at sygeplejersker spiller en afgørende rolle i at opretholde kvaliteten i sundhedsvæsenet. Hvis færre sygeplejersker arbejder fuldtid, vil der være færre ressourcer til at dække de mange sundhedsbehov, som befolkningen har – især i takt med, at befolkningen bliver ældre, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger.

Offentlige arbejdsgivere bør skabe bedre vilkår

Et centralt emne, som Nina Smith fremhæver, er de offentlige arbejdsgiveres ansvar i forhold til at skabe bedre vilkår for sygeplejersker, så flere kan se sig selv arbejde fuldtid. Hun mener, at mangel på fleksibilitet fra arbejdsgiveres side er en af hovedårsagerne til, at mange sygeplejersker vælger deltid, og at dette er et område, hvor der kan gøres meget mere.

"Jeg mener, at især offentlige arbejdsgivere er bagud, når det kommer til at tilbyde fleksible arbejdsforhold. Der er mange private virksomheder, som har indset vigtigheden af at tilpasse arbejdet efter den enkeltes livssituation, især i en tid med mangel på arbejdskraft," siger Nina Smith og tilføjer, at det offentlige bør følge trop for at kunne fastholde flere sygeplejersker i fuldtidsstillinger.

Fleksible arbejdstider og mere økonomisk incitament til at arbejde fuldtid kunne ifølge Smith være løsninger, der både gavner sygeplejerskerne og sikrer, at sundhedsvæsenet har de nødvendige ressourcer.

Et fælles ansvar for at sikre fremtidens sundhedsvæsen

Nina Smith afslutter med at pege på, at vi som samfund står over for et vigtigt valg: Vil vi opretholde det velfærdssamfund, vi har bygget op, eller vil vi se det gradvist erodere, fordi færre og færre vælger at arbejde fuldtid?

"Sygeplejerskerne og andre sundhedsprofessionelle er afgørende for, at vores velfærdssystem kan fungere. Vi er nødt til at tage det store billede i betragtning, når vi træffer vores valg om arbejdstid og prioriteringer i livet," siger hun.

Ifølge Nina Smith kræver det en fælles indsats at bevare den høje kvalitet i sundhedsvæsenet og de offentlige ydelser, vi har i Danmark. "Når vi vælger at arbejde fuldtid, bidrager vi ikke kun til vores egen økonomiske sikkerhed, men også til et bæredygtigt velfærdssamfund, som gavner alle," afslutter hun.