Elever blev studerende - og sygeplejersker strejkede
Hele to gange i 1990'erne gik sygeplejerskerne i strejke, dog uden at opnå de helt store ændringer. Til gengæld ændrede uddannelsen sig - og det samme gjorde sundhedsvæsenet.
Elever blev studerende
I 1990 kom en ny sygeplejerskeuddannelse. Den betød bl.a., at ansøgerne nu hed ’studerende’ og ikke længere ’elever’, at uddannelsen blev tre måneder længere (3 ¾ år), at de studerende med undtagelse af sidste praktikperiode fik SU frem for løn - og ikke mindst at de ikke længere var en del af normeringen.
0
/ 4
Kost og kuglepenne
En sygeplejerske har om sin praktiktid på sygehuset i Hjørring i 1996 skrevet: ”Kl. 11.30 skal der serveres frokost for patienterne. Der er forskellige retter, og der tages individuelle hensyn. Kosten er opdelt i sygehuskost, superkost, berigende kost til småtspisende, diabeteskost, flydende og blød kost.”
I 90’erne blev kardex stadig udfyldt med farvet kuglepen på bl.a. Dronninglund Sygehus. Dagvagten blev skrevet med blå kuglepen, aftenvagten med grøn kuglepen og nattevagten med rød kuglepen – så den type kuglepenne, hvor man kunne trykke på den ønskede farve, var i høj kurs.
I slutningen af 1995 blev der indfødt forebyggende hjemmebesøg til hjemmeboende borgere fra 75 år.
Når årets budget var opbrugt, stoppede de elektive operationer på Aalborg Sygehus i 90’erne. Derfor var der som regel rig mulighed for at afspadsere i november-december.
Apparatet – eller hvad det nu er
Den teknologiske udvikling i sundhedsvæsnet var stadig svær for mange i 90’erne.
”Det er mit håb, at vi i Nordjylland kan få afmystificeret teknologibegrebet ved at indse, at det er en del af alt, vi beskæftiger os med,” udtalte Jytte Wester i 1995, da hun var næstformand i Nordjyllands Amtskreds.
I vores medlemsblad NOMS skrev fællestillidsrepræsentant Bente Lyng fra Frederikshavn/Skagen Sygehus i 1995 om, når de fik nye ”apparater”:
”På Frederikshavn Sygehus anvender vi teknologivurderingsskemaerne, og de udfyldes som regel af afdelingsledelsen, tillidsrepræsentanten og sikkerhedsrepræsentanten. Det er vigtigt, at det er ude på den enkelte afdeling, vurderingen sker. Det skaber nærhed og interesse. Hvis først apparatet, eller hvad det nu er, står der, så er det for sent at sige fra.”
Foto: Dronninglund Sygehus medicinsk afdeling M 100 års jubilæum 1995
Strejke for bedre løn
1. maj 1995 gik DSR i konflikt – og i dagene herefter kunne sygeplejersker ses i gaderne til demonstrationer, hvor de bar t-shirts med teksten ”Sygeplejersker strejker for bedre løn”.
Konflikten endte 24. maj med et politisk indgreb, der førte til frustrationer og spontane arbejdsnedlæggelser.
Men andre var glade for konfliktens ophør. Birgit Hansen husker, hvordan hendes chef og den eneste tjenestemandsansatte i sundhedsplejen i Aalborg stod klar med flag, kaffe og kage, da de resterende sundhedsplejersker kom tilbage.
Under strejken holdt Nordjyllands Amtskreds en kæmpe "lønfest" i Aalborg Kongres & Kultur Center.
Foto: Lars Horn/Baghuset
0
/ 5
Arbejde efter reglerne – en selvfølgelighed
Leder i NOMS (Nordjysk Organ for Meningsudvekslende Sygeplejersker) juni 1995:
Nu har det danske folketing stoppet sygeplejerskekonflikten. Det har folketinget ret til, men er det rimeligt, at det blev gjort?
Sygeplejerskerne er forståeligt nok meget frustrerede og vrede lige nu. Hvorfor kunne de ikke få lov til at gennemføre den lov- lige konflikt.
Den blev jo gennemført flot og godt. Jamen var der ikke noget med at kræftpatienterne fik operationerne udsat gang efter gang på grund af sygeplejerskernes konflikt. Nej, det var der ikke. Det blev påstået af en overlæge på Aalborg sygehus, men efterfølgende har sygehus- ledelsen iværksat en undersøgelse heraf, som afkræfter dette.
Sygehusledelsen har netop udsendt en pressemeddelelse herom hvori det hedder: »Sygeplejepersonalet har på enhver måde opfyldt deres forpligtelser og ikke gennem deres varetagelse af arbejdet har været årsag til, at konflikten for en del patienter bl.a. har haft til følge, at undersøgelser/behandlinger har måttet flytte og udskydes. Dejligt at sygehus- ledelsen har håndteret sagen så fornuftigt, når sagens hovedperson tilsyneladende ikke kan klare at give en undskyldning for forhastede udtalelser.
Nu vil de danske sygeplejersker arbejde efter reglerne d.v.s. efter gældende overenskomster og aftaler. Det har de ret til, og det er rimeligt!
(Foto: Cyklistdemonstration under strejken i 1995 fra Gl. Torv i Aalborg)
Jeg elsker mit job. Igen den 15. maj 1999 var der konflikt i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Sygeplejerskerne havde sloganet ”Jeg elsker mit job, men ikke min løn”. Konflikten blev stoppet efter kun en uge, da Folketinget vedtog et lovindgreb.
Strejkende sygeplejerskerVikarbureauerne vokser
I 90’erne steg antallet af vikarbureauer. Lone Petersen blev tilknyttet et bureau i Vrå i 1999. Her fik hun vagter i både primær og sekundær sektor og var glad for at kunne sige nej til nattevagter. Men hun husker også en træls episode:
”Jeg kan huske under en konflikt, at en sagde til mig: Du behøver ikke strejke – du kan bare sige til de sygeplejersker, du møder, at de bare kan komme til os og arbejde i stedet.”
Emmas hvide verden
I efteråret 1999 fik samtlige medarbejdere på Nordjyllands Amts sygehuse udleveret bogen ’Emma’s hvide verden’, som sætter sindene i kog hos mange.
Bogen handler om bl.a. adfærd, kropssprog og ydre fremtoning på arbejdspladsen og flere sygeplejersker bliver vrede over at få udleveret en bog, med hvad de opfatter som elementær viden.