Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

DSR - 125 år i Nordjylland

I 125 år har Dansk Sygeplejeråd kæmpet for anerkendelse, uddannelse, løn og arbejdsvilkår for sygeplejerskerne - også i Nordjylland. Vi markerer jubilæet her.

Jubilæumsring gammelt logo med tekst bred.png

I 2024 fejrer Dansk Sygeplejeråd 125 års jubilæum.

Det er 125 år, hvor både sygepleje og arbejdsvilkår har udviklet sig helt enormt.

Fra dengang, hvor sygeplejersker var ugifte og ufaglærte kvinder, der typisk boede på loftet over de mange små sygehuse til i dag, hvor sygepleje er et anerkendt fag med bacheloruddannelse og forskning. Og hvor sygeplejerskerne heldigvis selv bestemmer, hvor de bor, og hvem de evt. deler seng med.

Gennem alle 125 år har Dansk Sygeplejeråd spillet en enorm rolle i de mange ændringer og forbedringer. Det markerer vi med en række korte artikler og en masse billeder.

Artiklerne bygger på et arbejde i forbindelse med DSR's 120 års jubilæum i 2019, men vi har fundet endnu flere billeder frem, end der dengang var plads i det særnummer af Kreds Nordjyllands blad DSR Nord i september 2019. Du kan finde bladet her.

Mange af de ekstra billeder finder du her på hjemmesiden - men nogle gange vil der være endnu flere billeder på Kreds Nordjyllands side på Facebook her.

Vi lægger et årti på cirka en gang om måneden - fra stiftelsen af DSR i 1899 og frem. Har du selv sjove billeder og/eller gode historier fra din tid som sygeplejerske i en fjern eller knap så fjern fortid, så er du meget velkommen til at sende dem til kommunikationskonsulent Carsten Lorenzen på mail: clo@dsr.dk . 

Tak til Dansk Sygeplejehistorisk Museum, der har hjulpet med billeder og tekster.

Hjørring Sygehus' ambulance til 1918.jpg

De første år - 1899-1909

Læs om den første generalforsamling i Dansk Sygeplejeråd, der blev afholdt 27. oktober 1899. Allerede på første bestyrelsesmøde blev det foreslået at lave et emblem – det blev firkløveret.

Det var dengang, Hjørring Sygehus ikke havde en ambulance, men dog en hestetrukket sygevogn, som kunne stilles til rådighed, hvis man selv sørgede for heste.

 

Hjørring Sygehus, opholdsstue

Ingen pension og løn i kjoler - 1910-1919

Dansk Sygeplejeråd forsøgte at få pension til sygeplejerskerne i Hjørring - uden held. Til gengæld kunne man få operation og indlæggelse i 13 dage for kun 62,50 kr.

8timers-arbdag-fagbevaegelsenshistorie.jpg

DSR: Nej til kortere arbejdsdage - 1920-1929

Efter 1. Verdenskrig krævede den øvrige fagbevægelse en kortere arbejdstid under sloganet ”8 timers arbejde, 8 timers frihed, 8 timers hvile”. Men Dansk Sygeplejeråd foretrak at bevare systemet med dag- og nattevagter på omkring 12 timer – selv om gennemsnitsalderen for de sygeplejersker i staten, der måtte trække sig tilbage på grund af nedslidning, kun var 44 år.

Nye uniformer Farsø Sygehus 1935

Opgør med arbejde døgnet rundt - 1930-1939

I 1930'erne begyndte kravet om professionalisering af sygeplejefaget for alvor. Det krævede opgør med både religiøse grupper, overlæger og brok fra patienter. Artikler og billeder fra 1930-1939 i anledning af DSR's 125 års jubilæum.

Sygeplejerske med en sengeliggende dreng med stor øjenforbinding. Thisted Sygehus 1946.jpg

Eksklusion af tyskvenlige - 1940-1949

Hovedbestyrelsen ekskluderede i 1945 to medlemmer, der var blevet indberettet for at have "optrådt meget provokerende under besættelsesårene og kommet med udtalelser om deres venlige syn på tyskerne og disses besættelse af Danmark".

Aalborg Amtssygehus. Sygeplejeelev med læser for en sengeliggende pige.jpg

Store og lille vaskeprøve - 1950-1959

Sygeplejeeleverne skulle slæbe vand i spande - og til både den lille og store vaskeprøve. Artikler og billeder fra 1950-1959 i anledning af DSR's 125 års jubilæum.

Flere billeder på lokalhistoriske arkiver

Udvalgte sygehuse

Mange lokalhistoriske arkiver har en del gamle fotos fra sygehuse og hospitaler i Nordjylland.

Andre steder

Arkiv.dk indeholder billeder fra mange forskellige steder og mange personer.

Album Farsø Sygehus (26).jpg

Søg selv på Arkiv.dk

Prøv selv at gå på opdagelse i historiske billeder.