Mønttelefon, smøger og fax
Sygeplejerskerne kørte rundt med både telefoner og med patienter, der skulle ryge. Det var andre tider den gang i 00'erne. En ting var dog, som det plejede: Sygeplejerskerne strejkede.
Mønttelefon, smøger og fax
Før mobiltelefonen blev allemandseje og holdt op med at koste en formue at ringe fra, var der mønttelefoner. På Neurokirurgisk Afdeling K på Aalborg Sygehus Syd kørte sygeplejerskerne i 00’erne stadig rundt med en mønttelefon og vekslede penge for patienterne. Pårørende kunne også ringe til telefonen, så den stod og ringede ude på gangen, indtil en ansat tog den.
Sygeplejerskerne måtte i samme periode trille patienterne i deres senge ud på gangene, hvor de kunne ligge og ryge. De måtte nemlig ikke ryge inde på stuerne, når nogen fik ilt.
Sygeplejerskerne røg også selv inde på sygehuset, så morgenvagten måtte som det første lufte ud og tømme askebægre på afdelingen.
Og alle papirer – både dem med og uden personfølsomme oplysninger – blev faxet rundt.
Slæbte journalkasserne med i Grønland
Gennem årene er mange nordjyske sygeplejersker rejst til Grønland for at arbejde i kortere eller længere tid – både for oplevelsen og for muligheden for at få en bred erfaring. En af dem er Birgit Hansen, der rejste derop fra Aalborg som sundhedsplejerske i 2004:
”I begyndelsen måtte jeg slæbe fire tunge metalkasser med alle journalerne med ud i bygderne, og hvis nogen skulle have målt EKG eller røntgenfotograferes, måtte de flyves til sygehuset.”
Foto: Birgit Hansen (t.v.) foran sundhedshuset.
Sygeplejersker blev bachelorer
En sygeplejerske gengiver, hvordan det var at være studerende på det første hold efter den nye studieordning. Hun begyndte på sygeplejeuddannelsen i september 2001 på Vendsyssel Sygeplejeskole:
”Som det første hold i en ny uddannelse skal vi være forstående over for en tvivl, som allerede uddannede sygeplejersker møder os med. For hvad er det, der skulle gøres bedre, og dermed ikke er godt nok i den gamle uddannelse. Hvad skal den nye titel til for, og hvorfor tager det kun 3½ år nu?”
”Vi følger udviklingen i samfundet – som alle andre uddannelser gør – i erkendelse af, at udvikling er fremtiden.”
Engangsudstyr og farvel til postnumre
”Jeg kan huske, hvordan vi på Intensivt Afsnit på Aalborg Sygehus gik væk fra at vaske og genbruge f.eks. respiratorslangerne til i stedet at få engangsslanger, som kunne bruges cirka syv dage af en patient. Til sidst blev det påpeget, hvis en lille dims ikke var til engangsbrug, så vi ikke kom til at smide for meget udstyr ud,” fortæller Christina Hay Lund, der begyndte på afdelingen i 2001.
I midten af 00’erne begyndte patienterne i den nordjyske psykiatri at blive indlagt efter diagnose. Førhen var de blevet indlagt efter postnummer.
Otte ugers strejke gav 0,5 pct.
De kvindedominerede fag i Sundhedskartellet, FOA og BUPL, strejkede i foråret 2008 i otte uger for højere løn under overskriften ”Ligeløn – det handler om vilje”. Det endte med en stigning på 13,3 pct. i stedet for 12,8 pct., en forskel på 0,5 pct.
”Kredsen var bemandet døgnet rundt via en strejketelefon, så nødberedskabet kunne ændres med kort varsel. Og kredskontoret var fyldt med medlemmer, der forberedte nye aktioner, der skulle gøre omverdenen opmærksom på sygeplejerskernes kamp,” husker tidligere kredsnæstformand Helle Kjærager Kanstrup.
Lønkommissionen blev nedsat og rapporterede i 2010, at de kvindedominerede fag med mellemlang videregående uddannelse stadig har et dårligt afkast af deres ”investering” i uddannelse.
I Nordjylland var der demonstrationer i hele landsdelen - og et kæmpe arrangement på græsset foran kredskontoret på Sofiendalsvej i Aalborg.
0
/ 14
Fleksible kørelister
Hjemmesygeplejen i Løkken-Vrå Kommune var i begyndelsen af 00’erne ikke underlagt kørelister på samme måde som i dag. Hjemmesygeplejersken havde X antal borgere på sin vagt og besluttede i samråd med borgerne, hvornår besøgene passede bedst ind.
”Der var også tid til at snakke med borgeren dengang. Det betød bl.a., at konen f.eks. kunne gøre os opmærksomme på begyndende rygproblemer hos manden, så vi i højere grad kunne forebygge. Der var et formål med kaffen,” fortæller Morten Lykke Væver, som var i hjemmesygeplejen i 2003-2006.
Han husker også, hvordan han til nogle borgere på landet skulle ringe op inden besøg og bede dem tænde op, så de kunne varme vand.
Fra Misse til Jytte
I 2001 sagde den daværende amtskreds farvel til en kendt og respekteret formand gennem mange år. Misse Thomsen overlod pladsen til den hidtidige næstformand Jytte Wester, der som bekendt var formand for de nordjyske sygeplejerske de næste 20 år.
Strejke på SOSU Nord
10 dages strejke fik i april 2007 Personalestyrelsen tilbage til forhandlingsbordet om den overenskomst, der skulle gælde for underviserne på landets SOSU skoler efter de overgik fra amtsligt til statsligt regi i forbindelse med nedlæggelsen af amterne.
Godt 50 undervisere, heraf halvdelen sygeplejersker, deltog i strejken på SOSU Nord i Hammer Bakker, hvor de blandt andet delte
løbesedler ud til eleverne for at uddybe årsagen til strejken for de berørte elever.
Mette Cassøe, nyvalgt tillidskvinde, sagde om forløbet til NOMS, det daværende blad for de nordjyske sygeplejersker:
- Strejken har vist et sammenhold, som vi kan trække på i forbindelse med de fortsatte forhandlinger og den kommende overenskomstfornyelse.
Hun erklærede sig helt enig med den kollega, der spontant udbrød:
- Skolen har med strejken fået et gratis teambuildingskursus!
0
/ 4
Humor mod AIDS
Kreds Nordjylland var med til at sælge røde næser ved Humor mod AIDS i 2007.
Trange forhold
Der var trange forhold og nogle gange kø i det gamle medicinrum på Aalborg Sygehus Syd.
Foto fra 2005 – kort før Medicinerhuset blev taget i brug
Kongelig grundsten
Den daværende kronprins Frederik lagde grundstenen, da byggeriet af det nye medicinerhus gik i gang den 28. november år 2000.
Lis Sørensen underholdt til arrangementet - og byggeriet var færdigt seks år senere.
Vendte ryggen til besvimet patient
I 00’erne begyndte alting at blive digitaliseret og mange lægesekretærer blev sparet væk på sygehusene.
På Øre-, Næse-, Halskirurgisk Afdeling på Aalborg Sygehus blev sygeplejerskerne i midten af 00’erne nødt til at sidde med ryggen til patienterne, der var til forundersøgelse, så de kunne skrive deres oplysninger direkte ind på en computer, som stod op ad væggen.
Det var ikke altid hensigtsmæssigt, hvis en patient lige havde fået foretaget en finnålspunktur, da de godt kunne besvime kort tid efter, hvilket var svært at se med ryggen til.
Demonstration for velfærd
Velfærdsdemonstration sammen med en række andre fagforeninger på John F. Kennedys Plads i Aalborg 2. oktober 2007.