Det handler om vilje
Kampen for ligeløn fortsatte i 2010'erne - både alene som sygeplejersker, til 8. marts og i fællesskab med andre faggrupper - Skulder ved skulder.
Kvindekamp i kulden - det handler om vilje
Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts 2011 på Gammel Torv i Aalborg.
Foto:
Lena R¿nsholdt
Rygeforbud, Universitetshospital og dokumentation
I november 2012 gav ledelsen på Aalborg Sygehus vægterne beføjelser til at bede ansatte om navn og tjenestenummer, hvis de røg på sygehusets matrikel. Rygeforbuddet havde eksisteret i cirka fem år, men blev ikke overholdt, så nu kunne medierne rapportere om skrappere restriktioner. BT skrev bl.a.: ”Hvis vagterne i dag tager personalet i at ryge, kommer de til samtale hos deres overordnede og bliver tilbudt rygestopkursus. Anden gang bliver de indkaldt til samtale med sygehusledelsen. Og tredje gang risikerer rygerne at blive fyret.”
Den 1. januar 2013 blev Aalborg Universitetshospital en realitet gennem et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Region Nordjylland. Det banede vejen for, at vi fik sygeplejeforskning til Nordjylland. Sygehusene i Brovst og Dronninglund havde i forvejen været under Aalborg Sygehus’ vinger siden 2003, men i 2014 blev sygehusene i Hobro og hele Farsø også en del af Aalborg Universitetshospital – det samme gjorde sygehuset i Thisted i 2018.
Dokumentationskravene er taget til - til stor frustration for de fleste sygeplejersker. Det tager tid fra borgerne og patienterne og føles for nogle som en mistænkeliggørelse og overvågning. Anæstesisygeplejerske Berit Byg (dengang Farsø Sygehus) satte sig i 2016 til tasterne og skrev et læserbrev til Nordjyske: ”Når man beder mig om at dobbelt- og flerdobbeltregistrere, så må man huske på, at hver eneste gang jeg skal åbne en ny database, kræver det, at jeg vender mit blik bort fra den patient, som er ganske afhængig af at kunne regne med min fulde opmærksomhed.”
Den dag dokumentationssystemet gik ned
De håndskrevne medicinkort m.m. er blevet elektroniske – så da dokumentationssystemet Clinical Suite en dag i 2012/2013 gik ned på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Sygehus, fik sygeplejerskerne sved på panden: Hvilken medicin skulle patienterne have?
Men da det med nedbruddet heller ikke var muligt at dokumentere, blev der frigivet tid, så sygeplejerskerne kunne gå rundt og tale med den enkelte patient om, hvilken medicin de skulle have. På den måde fik alle deres rette medicin alligevel.
Tjek din lønseddel
Alt for mange sygeplejersker oplever fejl på lønsedlerne. Det har Kreds Nordjylland sammen med andre fagforeninger gjort opmærksom på ved tøjautomaterne på sygehusene - medbringende en pose med et rundstykke.
Hjertestarterdag
Medlemmer af Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland har i mange år spillet en aktiv rolle i Hjertestarterdagen - her i Aalborg Zoo i 2019.
Foto:
CARSTEN LORENZEN VIDEO2WEB.DK
0
/ 4
Skulder ved skulder
Sygeplejerskerne er ofte blevet opfattet som de pæne piger i fagbevægelsen. Men måske er den opfattelse ved at ændre sig. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne OK18 indgik alle de offentlige fagforeninger en musketer-ed – ingen måtte indgå en overenskomst, hvis de tre centrale krav ikke var opfyldt: En lønudvikling som for de private, sikring af den betalte spisepause og en arbejdstidsaftale for lærerne.
Dermed kom Dansk Sygeplejeråd til at stå skulder ved skulder med en række fagforeninger, man slet ikke var vant til at arbejde sammen med, såsom 3F, Dansk Metal, Elforbundet, Politiforbundet, DJØF, Yngre Læger og mange andre.
0
/ 10
Foto:
© Lena Rønsholdt
Pin-up
I 2011 havde Kreds Nordjylland en kampagnebil, og så skulle der tages billeder. Også med formand Jytte Wester i den klassiske position for en biludstilling.
Opgaveflytning til kommunerne
Det seneste årti er der sket en markant opgaveflytning fra sygehusene til den primære sektor. Den ambulante behandling med eksempelvis kemopumper fortsætter i hjemmene, der er mulighed for hjemmedialyse, mere omfattende sårpleje osv.
Akutområdet udvikler sig også, så mange primærsygeplejersker får en akutuddannelse. Det fik en praktiserende læge fra Aalborg Kommune til at sige i forbindelse med en evaluering: ”Det, at sygeplejersker har fået en akutuddannelse, er det bedste, der er sket for vores nære sundhedsvæsen.”
Siden 2018 har det været lovpligtigt for alle kommuner at have akuttilbud – enten i form af et udkørende akutteam eller specielle akutpladser.
I 2014 begyndte Aalborg Kommune et pilotprojekt med at triagere borgerne, hvilket bl.a. giver et bedre samarbejde med vagtcentralen. I dag er det et udbredt arbejdsredskab i kommunerne.
Foto fra Plejehjem i Gistrup den 29.01.10. Sygeplejerske Tina skifter forbinding på Marie, som er beboer på hjemmet.
Foto:
Lena R¿nsholdt
Hjertet på rette sted
Valentinesdag blev for alvor stort i Danmark i 2010'erne - også på UCN, hvor SLS brugte dagen til at spørge om de studerendes ønsker til uddannelsen - og uddele kys i form af flødeboller.
Blikket i gulvet
”I 2010’erne blev det hele så økonomistyret, at det var til at brække sig over,” fortæller Kirsten Højslet, der var fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital.
Hun husker det som en ubehagelig tid, hvor sygeplejerskerne på sengeafdelingerne måtte begynde at gå med blikket ned i gulvet, fordi de ikke havde tid til at tale med patienter og pårørende.
”Vi fik taget penge fra budgettet, hvis vi ikke ”producerede” det, vi havde regnet med. Førhen blev operationer aflyst og stuer lukket, hvis der var sygdom blandt medarbejderne – men nu fik man i stedet overarbejde.”
De konstante besparelser fik også gang på gang Dansk Sygeplejeråd og flere andre fagforeninger til at møde op i Regionshuset for at stille spørgsmål til politikerne i Regionsrådet.