Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Hed velkomst til regeringstoppen

Der var kampråb og kamp om at komme frem med sine budskaber, da regeringstoppen ankom til Aalborg. For et hav af grupper ønskede at aflevere budskabet om, at velfærden skal prioriteres.

Publiceret: 

13. september 2023

Senest opdateret: 

13. september 2023

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Regeringstoppen demo

Foto:

Carsten Lorenzen

Der var sygeplejersker og stilladsarbejdere. Mødre og motorvejsmodstandere. Børn og bioanalytikere. Sosu’er og socialrådgivere. LEV og lærere. Pædagoger og presse. Der var trængsel, da regeringens kampagnebus kørte op foran Musikkens Hus i Aalborg.

Ud steg en storsmilende regeringstop – statsminister Mette Frederiksen, økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. Havde de håbet på klapsalver, blev de slemt skuffede. I stedet blev de mødt af massiv kritik fra de mange foreninger, interesseorganisationer og fagforeninger, der på opfordring fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) var samledes for at tage imod de tre ministre, der skulle tale om ”Sammen om et bedre Danmark”.

På pladsen var det tydeligt, hvordan vi opnår et bedre Danmark: Der skal flere af de mange penge, der ifølge regeringen ligger i statskassen, ud til velfærd for borgerne.

Regeringstoppen demo (1)

Foto:

Carsten Lorenzen

- Hvis I er kommet på tur for at komme på omgangshøjde med befolkningen, så er I kommet det rigtige sted. For vi fortæller gerne toppen af dansk politik, hvordan hverdagen i kommuner og regioner opleves, sagde formanden for FH Nordjylland, Anna Kirsten Olesen.

Tredje sparerunde i år

Hun refererede blandt andet til, at Region Nordjylland netop nu er i gang med årets tredje sparerunde og at mange kommuner som Aalborg, Frederikshavn, Jammerbugt og Rebild har svært ved at få budgetterne til at hænge sammen.

- Hvilket samfund vil I have? Vi skal ikke spare, vi skal investere i blandt andet vores børn, så vi kan give dem en opvækst, hvor de trives og udvikle, sagde Anna Kirsten Olesen.

Det lå helt i tråd med talen fra Rikke Thrane fra forældreorganisationen ”Hvor er der en voksen?”.

- Regeringen siger, at der er en stor udfordring med at skaffe arbejdskraft og at vi skal arbejdere længere. Men når vi ikke kan få forsvarlig pasning af vores børn, vælger mange af os at arbejde mindre eller helt at blive hjemme. Mange børn og unge mistrives, og indsatserne for at rette op på det sejler på grund af massive besparelser. Så lyt til forældre og medarbejdere i jeres bagland. Send penge til kommunerne og gem skattelettelser langt væk, sagde Rikke Thrane til stort bifald fra de over 300 fremmødte.

Regeringstoppen demo (2)

Anna Kirsten Olesen, formand for FH Nordjylland.

Foto:

Carsten Lorenzen

Løkke stopper munter tone

Da det var lykkedes for de tre ministre at bane sig vej ind i Musikkens Hus, kunne tv-vært Anders Breinholt byde velkommen til debat og spørgsmål.

I en munter tone slog de tre partiledere fast, at de var rigtig glade for at være gået i regering sammen. Som Mette Frederiksen sagde, så er de bundet sammen af kærlighed til Danmark – ikke fordi de er enige med hinanden om alt.

Lars Løkke Rasmussen blev dog hurtigt lidt træt af det muntre og ville videre til seriøs politik. Uden på forpladsen havde han blandt andet mødt nogle, der passede på de unge i nattelivet og uddelte vand. Nu skulle de spare.

Regeringstoppen demo (3)

Foto:

Carsten Lorenzen

- Så de sagde: Send nogle flere penge. Men vores udfordring er at penge ikke nødvendigvis går de rigtige steder hen. For eksempel der det, vi kalder normalområdet presset af, at flere får psykiske udfordringer og diagnoser, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Dokumentation, proces og eksterne konsulenter

Mette Frederiksen kom hurtigt ind på sundhedsvæsenet.

- Alting starter og slutter med sundhed. Vi har besluttet at investere rigtig mange penge i sundhed, men der er aldrig penge nok. I dag har vi sygeplejersker, der aldrig er i kontakt med patienterne. Jeg har talt med udekørende sygeplejersker i kommunerne, der siger, at de bruger en tredjedel af deres tid på at dokumentere. Tingene har bare fået lov at udvikle sig med dokumentation, proces og eksterne konsulenter, lød det fra Mette Frederiksen

Lars Løkke Rasmussen pegede på, at regeringen har sat mange skibe i søen – blandt andet en Sundhedsstrukturkommission. Så løsningerne, mente han, skal nok komme, men tager tid.

Regeringstoppen demo (4)

Foto:

Carsten Lorenzen

På et spørgsmål fra Birthe i salen om hvorvidt det er tiden, at danskerne sænker deres forventninger til sundhedsvæsenet, svarede alle tre nej.

- Man må kunne stille krav om, hvor længe man skal vente, når man betaler omkring de højeste skatter i verden, påpegede Jakob Ellemann-Jensen.

Men bruger vi pengene rigtigt?

- Behandler vi bare de gamle, fordi vi kan? Følger livskvalitet med? Ikke nødvendigvis rigtigt, bare fordi teknologien er der, sagde Mette Frederiksen.

Løfter om flere penge til kommuner og regioner kom der ingen af. Men mon ikke, at regeringstoppen trods alt havde håbet på, at de var kommet til Aalborg til klapsalver i stedet for kritik…

Regeringstoppen Musikkens Hus

Foto:

Carsten Lorenzen