Nyhed
Frustration mødt med forståelse – og begrænset hjælp
25 sygeplejersker og læger fra Iran mødte stor sympati og forståelse, da de tirsdag holdt møde med blandt andre rådmand Nuuradiin Hussein fra Aalborg Kommune. Men de fik ikke lovning på de stillinger, de havde håbet på.
Publiceret:
26. marts 2025
Senest opdateret:
26. marts 2025

Foto:
CARSTEN LORENZEN
Frustrationerne var tydelige i mødelokalet under forvaltning for Job og Velfærd på Sønderbro i Aalborg. Omkring 20 sygeplejersker og fem læger fra Iran gav udtryk for, at de er blevet lokket til Danmark på falske forudsætninger – at de kan komme og afhjælpe manglen på sundhedspersonale. Men efter at have solgt alt og være flyttet til Danmark er der intet arbejde – ikke en gang de evalueringsstillinger, der er nødvendig for at få en dansk autorisation.
- Jeg er enormt ked af den situation, I er havnet i. Men vi er udfordret af lovgivningen, for vi må ikke bruge de redskaber, vi normalt gør i forhold til ledige, sagde rådmand for Job og Velfærd, Nuuradiin Hussein.
Han viste forståelse for, at en del af iranerne er enormt pressede, fordi deres visum snart udløber. De skal forsørge sig selv, mens de er i Danmark. Og lykkes det ikke at skaffe autorisation og arbejde i sundhedssektoren – eller på andre områder efter reglerne om høj indtægt eller job på en positivliste – skal de rejse hjem efter højst tre år.
Bare inviteret herop
Men der er kun oprettet meget få evalueringsstillinger til de omkring 2.000 sygeplejersker fra især Iran, der er kommet til Danmark, fordi myndighederne har givet indtryk af, at vi manglede sundhedspersonale her og nu.
- De er bare blevet inviteret herop og så overladt til sig selv uden så meget som en introduktion til det danske samfund, opsummerede Mahtab Jalili-Trudslev frustrationerne i lokalet.
Hun er selv fra Iran, men har boet mange år i Danmark og arbejder i Frivillig Aalborg under Dansk Flygtningehjælp. På mødet fungerede hun som tolk, selv om mange af iranerne efter et par år i Danmark taler en del af sproget selv.
Nuuradiin Hussein havde taget tre kommunale embedsmænd med til mødet, så de komplicerede regler på uddannelse og arbejdsmarkedsområdet kunne blive forklaret. Det hjalp dog ikke meget på frustrationerne, for iranerne er omfattet af integrationsloven, der ikke giver mulighed for, at Jobcentret må hjælpe med praktik eller løntilskud. Reelt er eneste tilbud danskundervisning mod et depositum.
Det kunne man komme ud over, hvis kommuner og regioner som Aalborg og Nordjylland ville oprette evalueringsstillinger. Men på mødet blev det refereret, at Region Nordjylland ikke for øjeblikket oplever stor mangel på sygeplejersker eller læger – og det samme gør sig gældende for Aalborg Kommune.
- Vi kan godt få de sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere, vi skal bruge. Og der er faktisk også ansøgere nok til stillingerne som social- og sundhedsassistenter, fortalte Martin Madsen, sekretariatschef i forvaltningen Senior og Omsorg.
Hvorfor gør Aalborg ikke som Aarhus, der har besluttet at bruge penge på at oprette 15 evalueringsstillinger, lød spørgsmålet fra salen.
- Hvis vi skal bruge penge på at omskole jer, vil det gå fra noget andet. Så det kan vi kun, hvis der kommer til at mangle sundhedspersonale inden for den næste 1, 2 eller 5 år, forklarede Nuuradiin Hussein.
Fire forsøg på hjælp
Han vil nu bede forvaltning om et notat, der skal belyse behovet for arbejdskraft i de kommende år – en af de fire ting, som rådmanden vil arbejde videre med, selv om han erkendte, at det ikke kommer til at hjælpe de af iranerne, der står til at skulle rejse hjem inden for få måneder.
- Han vil skrive til beskæftigelsesministeren og gøre opmærksom på problemstillingen – også hvad angår begrænsningerne i at kunne bruge virksomhedspraktik.
- Han vil skrive til udlændingeministeren for at gøre opmærksom på det uhensigtsmæssige i fortsat at invitere udenlandsk sundhedspersonale til landet i stedet for at hjælpe dem, der er kommet.
- Han vil som skrevet bede Senior og Omsorgs-forvaltningen lave et notat om behovet for arbejdskraft.
- Han vil invitere Region Nordjylland og International House North Denmark (et samarbejde mellem erhvervslivet, universitetet, Aalborg Kommune og andre) til et opfølgende møde.
Mødet sluttede med et hjertesuk fra rådmanden:
- Jeg ville virkelig ønske, at vi kunne hjælpe jer mere. Men det kan vi ikke.
Find andet arbejde
Eneste mulighed for de mange iranere, der står til at skulle vende hjem snart, er at finde et andet job. Det kan være som sundhedshjælper i en af nabokommunerne – eller et andet job, der står på positivlisten, som du finder her.
Der er også mulighed for at få arbejdstilladelse, hvis man kan få et job, der lever op til beløbsordningen (normalt 514.000 kr. om året). Se her.
Med mødet fik Aalborg Kommune ikke dæmpet frustrationerne hos iranere. Men de takkede for at tage deres situation alvorligt.
- Jeg er glad for, at de er lydhøre og tager problemstillingen alvorligt. Jeg er glad for, at vi får endnu et møde. Og jeg er glad for, at der er lagt en plan, sagde Novin Faragh efter mødet.
Hun står til at blive udvist sammen med sin mand og deres tvillinger på 18 år om fem måneder. Det fortalte hun om på et møde med Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland i sidste uge – læs her.
Se flere billeder på Facebook.
Læs mere om iranske sygeplejerskers kamp for autorisation
Iranske sygeplejersker savner nordjysk mentor
Nyhed
Sygeplejersker fra Iran er strandet i Danmark, hvor det er meget svært at få evalueringsstillinger. Nu har de spurgt Kreds Nordjylland om hj...
7 anbefalinger om internationalt uddannede sygeplejersker
Sygeplejefaget har altid været et internationalt fag, og mange sygeplejersker har gennem årene arbejdet i og oplevet forskellige lande. Dans...
Sprog, kultur og kvoter: Regeringen justerer vejen til dansk sygeplejerskeautorisation
Nyhed
Længe har internationalt uddannede sygeplejersker bedt om hjælp, for de kan ikke få arbejde i Danmark, da der mangler evalueringsansættelser...