Nyhed
Iranske sygeplejersker savner nordjysk mentor
Sygeplejersker fra Iran er strandet i Danmark, hvor det er meget svært at få evalueringsstillinger. Nu har de spurgt Kreds Nordjylland om hjælp.
Publiceret:
25. marts 2025
Senest opdateret:
25. marts 2025

Foto:
CARSTEN LORENZEN
- Jeg vil sætte stor pris på, hvis I kan hjælpe mig med at finde en mentor og måske også finde sygeplejersker, der er interesseret i at samarbejde og støtte, så jeg kan udvikle mine kompetencer og fagligheder.
Sådan skrev den iranske sygeplejerske Novin Faregh for nylig til Kreds Nordjylland. For hun er havnet i det limbo, som alt for mange udenlandske sygeplejersker står i.
Derfor inviterede vi Novin Faregh på besøg for at høre, hvad vi måske konkret kan hjælpe med.
- Jeg frygter, at jeg ikke har tid nok til at finde et job, men ønsker en god løsning, så jeg kan få forlænget mit visum, fortalte Novin Faragh.
Hun har været i Aalborg sammen med sine tvillinger på nu 18 år de seneste toethalvt år. Men om bare fem måneder udløber hendes visum, og så skal både hun, børnene og manden, der også er kommet til Danmark, tilbage til Iran.
Jeg frygter, at jeg ikke har tid nok til at finde et job, men ønsker en god løsning, så jeg kan få forlænget mit visum
Novin Faragh, sygeplejerske fra IranHun har brugt tiden til at lære dansk, børnene går på IB-linjen (den udenlandske gymnasieuddannelse) på Hasseris Gymnasium, og manden har netop fået erhvervskørekort. Men intet af det er nok til at sikre et fortsat ophold i Danmark. Det kan kun en ansættelse i sundhedsvæsenet. Derfor har hun brug for en evalueringsansættelse, så hun kan få sin iranske sygeplejerskeuddannelse godkendt til at arbejde i her i landet.
- Men sygehuset har problemer med økonomien. Og jobcentret vil ikke godkende en praktikansættelse som sosu, der måske kan føre til en ansættelse, sagde Novin Faragh.
Hun og familien har solgt alle deres ejendele i Iran i tillid til den fortælling, de danske myndigheder deler på internettet om, at der mangler sygeplejersker i Danmark. Man glemmer bare at fortælle, at det stort set er umuligt at få en evalueringsstilling.
Følger ikke penge med
Et af problemerne er, at det er de enkelte afdelingers ansvar at oplære de udenlandske kolleger og afdække deres sygeplejefaglige kompetencer, og det er også dem, der i sidste ende er med til at afgøre, om eller hvornår de udenlandske sygeplejersker har lært nok i deres evalueringsansættelser, så de kan indstillet til dansk autorisation. Det skal de finde ressourcer til ud af eget budget, for der følger ingen penge med.
Samtidig er der ingen mentorordning for sygeplejersker fra Iran eller andre lande i Nordjylland. Det har man i blandt andet Aarhus, men det er svært for sygeplejersker i Nordjylland at bruge, for den midtjyske mentor kender ikke Nordjylland, og de udenlandske sygeplejersker har ikke råd til at tage til Aarhus igen og igen.
- Så vi har virkelig brug for en mentor i Aalborg, der kan hjælpe os.
Og der er stor brug for det – Novin Faragh kender over 25 iranske sygeplejersker i Aalborg, der håber at komme i evalueringsstilling og senere arbejde.
Den del vil Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland bakke op om.
- Kommuner og regioner må gribe det her an på en anden måde og måske ansætte en mentor, så de sygeplejersker, vi selv har inviteret herop, kan få hjælp til at få arbejde, siger kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund efter mødet.
Syv anbefalinger til bedre proces
Dansk Sygeplejeråd på landsplan ser også et stort behov for, at autorisationsprocessen for udenlandske sygeplejersker bliver ensrettet og mere gennemskuelig. Derfor foreslår Dansk Sygeplejeråd, at der skal nedsættes en taskforce med repræsentanter fra bl.a. Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og KL, der skal udarbejde en ny model for evakueringsansættelserne, fortæller næstforperson Harun Demirtas.
- Den nye model skal bl.a. sikre gennemsigtighed i, hvad der skal til for at komme positivt igennem en evalueringsansættelse, og der skal også være en model for et sammenhængende forløb for evt. præansættelse og behov for kompetenceudvikling forud for en evalueringsansættelse, forklarer han.
Taskforcen er én af i alt syv nye anbefalinger fra Dansk Sygeplejeråd, der skal være med til at sikre, at udenlandske sygeplejersker kan komme godt i gang i det danske sundhedsvæsen. Læs dem her.
Regeringen og nogle kommuner i gang
Blandt andet Aarhus Kommune har taget udfordringen seriøst, og derfor er der nu afsat penge til at kunne oprette 15 evalueringsansættelser om året, skrev TV2 Østjylland i december 2024. Læs om det her.
Regeringen er også ved at gøre noget ved, at der nu er over 2.000 sygeplejersker med udenlandske uddannelser, der venter på evalueringsansættelser. Det skrev Jyllands-Posten den 19. marts.
Helt konkret vil regeringen genindføre sprogkravet, investere 10 millioner til mere dansk- og kulturundervisning samt give de ventende sygeplejersker mulighed for at blive i landet, hvis de får ansættelse som social - og sundhedshjælpere i ældreplejen, indtil de kan få en evalueringsansættelse.
Samtidig vil regeringen med en lovændring indføre en kvoteordning for internationalt uddannede sygeplejersker fra lande uden for EU/EØS, så ordningen styres af, hvor mange sygeplejersker der er brug for i sundhedsvæsenet. Regeringen vil også ændre ordlyden på de officielle sites, som i dag fortæller internationalt uddannede sygeplejersker, at der er gode muligheder for at autorisation og job i Danmark. Det kan du læse om her.
Rejser problemet i regionen
- Vi bør i Danmark sørge for at være selvforsynende med sygeplejersker, så vi ikke skal hente dem i udlandet, der i mange tilfælde selv har svært ved at opfylde deres behov for sygeplejersker.
Men samtidig skal vi selvfølgelig tage os ordentligt af de mennesker, der er kommet til Danmark, fordi vi har signaleret, at der var mulighed for at få arbejde. Det vil jeg nu igen rejse over for regionen, siger Christina Windau Hay Lund.
Novin Faragh er også selv i gang – ud over mødet med Kreds Nordjylland har hun arrangeret et møde med Nuuradiin S. Hussein, der er rådmand for Job og Velfærd i Aalborg Kommune, ligesom hun render Jobcentret på dørene og forsøger at komme i kontakt med så mange relevante arbejdspladser som muligt.