Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Flytteplaner og tværgående funktioner fylder i Opvågningen

Arbejdspladsbesøg viser, at ansatte på opvågningen er rigtig glade for deres arbejde, men bekymrede for flytteplaner og ændrede ansættelsesforhold.

Publiceret: 

4. november 2024

Senest opdateret: 

4. november 2024

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Opvågning

Udflytning, tværgående ansættelser og flere matrikler fylder rigtig meget for sygeplejerskerne i Forberedelse/Opvågning på Aalborg Universitetshospital.

Det stod klart, da kredsnæstforkvinde Bodil Laustsen for nylig besøgte afdelingen sammen med fællestillidsrepræsentant Gert Mosbæk. De var inviteret af tillidsrepræsentant (tr) Kathrine Fredsgaard. Under besøgte stødte arbejdsmiljørepræsentant (amir) Laila Maack (der vikarierer på posten under en kollegas barsel) til.

Da man jo ikke kan lukke ned for samtlige operationer samtidig, vil udflytningen af Opvågningen til Hospitalsbyen i Aalborg Øst (NAU) foregå i tre faser. Det kræver en omfattende planlægning og koordinering. Så det er spørgsmålet, om den opgave kan løftes af blot en enkelt flyttekoordinator blandt de 70 sygeplejersker.

Samtidig frygter de en længere periode med flere matrikler, rodede vagtplaner og hurtigt skiftende kolleger. I forvejen er afdelingen fordelt på fem satellitter - fire på Sygehus Syd og en på Nord.

Allerede nu rumler planer om, at sygeplejerskerne fra Nord snart også skal have vagter på Syd – og omvendt. Ud over det frustrerende i at få vagtplaner, hvor man skal møde ind på skiftende adresser, så betyder det også, at de skal dække meget bredere specialemæssigt. I dag er der udelukkende børn samt urologiske og gynækologiske patienter i Opvågningen på Nord. På Syd modtager opvågningen stort set alle patientkategorier.

Flere års flytning

Ydermere kan der gå flere år, før alt er flyttet til NAU. For selv om byggeriet snart står færdig, er det ikke sikkert, at der bliver plads til alle afdelinger og alle patienter med det samme.

- Derfor fylder sammenlægnings- og flytteplaner rigtig meget for alle. Som de fleste andre steder kræver arbejdet på Forberedelse/Opvågning en særlig faglighed, og derfor er introforløbet ved ansættelse som regel altid 6 uger. Sygeplejerskerne skal kunne det hele inden for mange specialer, og samtidig skal de kunne lide de ultrakorte forløb, hvor de skal nå ind til patienterne på kort tid, fortæller Bodil Laustsen efter besøget.

Selv om en del operationer – og dermed den efterfølgende opvågning – ofte er planlagt, er Opvågningen samtidig et akutområde. Og det kræver både sygeplejefaglig erfaring og indsigt at fordele patienter og personale rundt på de fem satellitter – både af hensyn til patienter og de ansattes arbejdsmiljø.

Derfor udtrykte både tr og amir glæde over, at den nye sygeplejefaglig leder har givet udtryk for, at samarbejdet i den såkaldte TRIO (samarbejde mellem leder, tr og amir) skal styrkes. Forhåbentlig kan det også være med til at gøre sammenlægninger og udflytning mere smidig og mindre frustrerende.