Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

SF-formand rystet efter besøg på Aalborg Universitetshospital

Pia Olsen Dyhr talte med en større gruppe tillidsrepræsentanter for sygeplejerskerne i Aalborg efter en weekend med voldsomt pres på sygehuset – forstærket af de massive nedskæringer. SF-formanden var tydeligt påvirket efter besøget.

Publiceret: 

7. februar 2024

Senest opdateret: 

7. februar 2024

Af:

Carsten Lorenzen

clo@dsr.dk
Pia Olsen Dyhr i Nordjylland (38).jpg

Foto:

Carsten Lorenzen

Selv om klokken kun var 15.45 tirsdag eftermiddag, var venteværelset i akutmodtagelsen næsten fyldt med omkring 12 ventende patienter. Og på lungemedicinsk måtte pårørende sidde med deres syge familiemedlemmer på gangen.

Den pressede virkelighed på Aalborg Universitetshospital nærmest sprang i øjnene, da SF-formand Pia Olsen Dyhr og byrådsmedlem i Aalborg Peter Larsen fik rundvisning på et par afdelinger, inden der var tid til at høre beretninger fra hverdagen.

- Det rammer mig rigtig meget i hjertekulen. For en ting er jo fortællingerne om, hvor travle de er. Men også det at høre, at der er patienter, som kan ligge 11 timer i skadestuen, før de kan komme videre. At der er frygt for, at der kan være patienter, der dør, fordi de ikke får den behandling, de skal have, fordi der simpelthen ikke er medarbejdere nok. Det ryster mig rigtig meget, sagde Pia Olsen Dyhr efter mødet med tillidsrepræsentanterne.

SF havde bedt om mødet for at høre mere om konsekvenserne af de massive nedskæringer, der ramte de nordjyske sygehuse hen over efterår og vinter, hvor 230 stillinger er nedlagt for at spare i alt 304 millioner kroner.

Gangen fyldt

- Jeg begyndte på akutmodtagelsen for 15 år siden. Dengang havde vi aldrig patienter på gangen, fortalte en af deltagerne i mødet.
Det står i skarp kontrast til den netop overståede weekend, hvor der på et tidspunkt var patienter på alle 23 stuer – og hele 25 senge på gangen - og kun syv sygeplejersker på arbejde. Dertil kom de patienter, der sad i venteværelset. Nogle i op til 11 timer.

Andre kunne fortælle, at der hele weekenden havde været tre timers ventetid på en portør, fordi der kun er fire på vagt til hele sygehuset.

- Vi risikerer en forråelse, fordi de her urimelige vilkår er ved at blive standarden, som en anden sagde.

Tragiske konsekvenser af manglende brobyggere

En del af mødet handlede også om den specifikke besparelse ved at nedlægge funktionen med brobyggersygeplejersker. Det har allerede haft tragiske konsekvenser for den patientgruppe, som brobyggerne ellers netop havde opbygget en fortrolig relation til. Uden det forebyggende arbejde risikerer patientgruppen flere indlæggelser og et generelt dårligere liv. Samtidig risikerer besparelsen på 4,75 millioner kroner at blive ædt op af andre udgifter.

Det gav en af de sygeplejersker, der arbejder tæt på akutområdet, konkrete eksempler på. For brobyggerne havde formået at nedbringe antallet af genindlæggelser for en gruppe af hårdt ramte selvskadere. Nu er de igen blevet hyppigere gengangere på sygehuset.

- Vi har nogle gange de samme udsatte patienter inde flere gange på et døgn, for der er ingen steder at sende dem hen. De er blevet mere udadreagerende, og vi tilkalder mere politi og bruger mere bæltefiksering, som en beskrev den nye virkelighed uden de brobyggere, der kendte patientgruppen.

En af de tidligere brobyggere deltog også i mødet for at fortælle om konsekvenserne af nedlæggelsen af funktionen.

- En gadesygeplejerske har fortalt mig, at patientsikkerheden ikke er, som den har været. Hun oplevede at sende flere til afrusning og genindlæggelser, fortalte hun.

Pia Olsen Dyhr var tydeligt påvirket af beretningerne.

- Men har man ikke regnet på det? For genindlæggelserne skal vel ikke ske ret mange gange, før det koster det samme som en løn, sagde Pia Olsen Dyhr.

Men der blev desværre ikke rigtig regnet på, hvad nedlæggelsen af brobyggerne ville koste. For funktionen blev nedlagt midt i budgetforhandlingerne – og de ansatte kunne se sig fyret på Facebook uden nogen havde hørt om planerne forinden.

Flytter mennesker rundt som brikker

Beretningerne fortsatte med fortællinger om besparelser og tiltag, der betyder, at patienter skal flyttes rundt mellem afsnit, stuer og personale. En belastning for både patienter, ansatte og sandsynligvis også økonomien. Det er altså mennesker, ikke brikker, vi har med at gøre, som en udtrykte.

Det er for eksempel stop for funktionen med at indskrive og udskrive patienter til samme-dags-kirurgi direkte i og fra opvågningen, så de ikke skal omkring andre afsnit. Det er lukningen af de intermediære senge i weekenden. Og det er truende besparelser på børneafdelingen.

- Vi får mere og mere et A og B-hold i sundhed, som Pia Olsen Dyhr konkluderede.

Vi siger tak for besøget fra endnu en politiker, der selv kunne se de pressede forhold og virkede til at lytte til sygeplejerskernes bekymringer. Hun vil nu gå tilbage til Christiansborg og tage forholdene op – sandsynligvis i Statsministerens spørgetid.

 

Hør Pia Olsen Dyhrs reaktion på mødet i videoen herunder

Inden mødet med tillidsrepræsentanterne var Pia Olsen Dyhr på rundvisning på sygehuset.
Rundvisning

Inden mødet med tillidsrepræsentanterne var Pia Olsen Dyhr på rundvisning på sygehuset.

Foto:

Carsten Lorenzen

SF's formand var på besøg med Peter Larsen, der repræsenterer partiet i Aalborg Byråd.
Pia Olsen Dyhr og Peter Larsen

SF's formand var på besøg med Peter Larsen, der repræsenterer partiet i Aalborg Byråd.

Foto:

Carsten Lorenzen

Tillidsrepræsentanterne fortalte barske historier om hverdagen for både patienter og personale på Aalborg Universitetsh.
Barske historier

Tillidsrepræsentanterne fortalte barske historier om hverdagen for både patienter og personale på Aalborg Universitetshospital.

Foto:

Carsten Lorenzen