Nyhed
DSR med til at sætte sundhedsreform i Nordjylland på skinner
Med reformen af strukturen i sundhedsvæsenet får regionen ansvaret for en række kommunale opgaver. Men hvordan? Det havde Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland forleden inviteret til lokal konference for at diskutere.
Publiceret:
5. februar 2025
Senest opdateret:
5. februar 2025

Foto:
CARSTEN LORENZEN
En stor del af toppen i det nordjyske sundhedsvæsen var forleden samlet på DSR’s kredskontor i Aalborg. Direktører og ældrechefer sad sammen med en række (fælles-)tillidsrepræsentanter for at diskutere udfordringer og muligheder i den reform af sundhedsstrukturen, et flertal i Folketinget er ved at lægge de sidste retningslinjer for.
- Det er en stor fornøjelse at stå her som forkvinde for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland. For i dag mødes vi med en fælles ambition: At skabe en tryg og sammenhængende proces i overgangen til det nye sundhedsvæsen – ikke kun for Dansk Sygeplejeråds medlemmer, men først og fremmest for borgerne og patienterne i Nordjylland, sagde kredsforkvinde Christina Windau Hay Lund.
Der blev nikket ved bordene. For det er nye skinner, vi alle skal køre på. Regionen overtager ansvaret for bl.a. akutsygeplejen, genoptræning og midlertidige sundheds- og omsorgspladser.
- Tiden er kommet til at booste det nære sundhedsvæsen. Men selv om vi langt om længe får pengene til nærhospitalerne i spil, tror jeg ikke, at der er penge nok, sagde direktør i Mariagerfjord Kommune Søren Aalund i sin indledning.
Tre udfordringer
Som han påpegede, skal reformen især håndtere tre udfordringer: Ulighed i sundhed – både socioøkonomisk og geografisk, skabe bedre sammenhænge og bidrage til at løse manglen på arbejdskraft i den dobbelt udfordring, at vi får flere ældre og færre til at tage sig af dem.
- Jeg tror, at vi kan skabe bedre overgange. Men vi skal passe på ikke bare at flytte snitfladerne. Vi skal skabe samarbejdsrum og huske sammenhængen med andre kommunale kerneområder som fx beskæftigelse og kultur, lød det fra Søren Aalund.
Han var bare en af de 14 chefer – blandt dem direktør for Senior og Omsorg i Aalborg Kommune Jan Nielsen, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital Lisbeth Kjær Lagoni, hendes kolleger fra Psykiatrien Rikke Petersen Ravn og Charlotte Fuglsang fra Regionshospital Nordjylland samt regionsdirektør Jakob Krogh.
Sidstnævnte var også blandt indlederne inden et stort gruppearbejde om fire hovedområder blev sat i gang.
- Det er en svær og kompleks opgave, der fylder meget i regionen. Vi skal have et nyt regionsråd til fra 1. januar 2026 at være med til at skabe et mere nært, lige og sammenhængende sundhedsvæsen, sagde Jakob Krogh.
Han var allerede nu optaget af især to ting: Akutpladserne og den usikkerhed, hele reformen skaber.
- Vi skal passe på med at fokusere for meget på mursten og pladser – og så er vi meget optaget af den usikkerhed, der allerede fylder meget.
Region Nordjylland overlevede
Alle de tre indledere var glade for og lettede over, at Region Nordjylland fortsætter som selvstændig enhed uden at blive lagt sammen med fx Midtjylland.
- Men så skal vi også lykkes, sagde Søren Aalund fra Mariagerfjord Kommune.
For DSR, Kreds Nordjylland handler det i høj grad om at styrke sygeplejerskernes faglige rolle i processen.
- Det er vigtigt, at vi udnytter den specialviden og erfaring, som kommunale og regionale sygeplejersker har opbygget – og at de får en central stemme i udformningen af de nye arbejdsgange, sagde Christina Windau Hay Lund.
Reformen er omfattende, så det kunne ikke lade sig gøre at komme omkring alle emner på en eftermiddag. Derfor var der i samarbejde med deltagerne valgt fire områder, som blev diskuteret i grupper:
- Akut sygepleje og døgndækning
- Genoptræning og rehabilitering
- Midlertidige sundheds- og omsorgspladser
- Patientrettede forebyggende indsatser
Arbejdet i grupperne identificerede mange af de udfordringer og problemstillinger, der skal tages højde for i de kommende måneder, faktisk år, når reformen skal falde på plads. Blandt andet om, hvor snitfladerne mellem region og kommuner skal ligge. Hvordan vi sikrer sammenhængen. Hvordan de ansatte får flere kompetencer og viden om hinandens arbejde. Hvordan der sikres et ensartet niveau i hele landsdelen. Hvordan vi får et fælles sprog – og fælles standarder for dokumentation, vidensdeling og elektroniske journaler. Hvem, der har ansvaret for hvad – og hvor de ansatte egentlig hører til.
Dialogen fortsætter
Der er så meget at tage fat på, at alle de fremmødte lovede at fortsætte dialogen og idéudvekslingen.
- Det har været nogle rigtig gode drøftelser. Vi mangler stadig svar på meget fra regeringen og myndighederne for at kunne gøre det mere konkret. Men derfor kan vi godt gøre os nogle overvejelser, som Christina Windau Hay Lund sagde i sin opsamling.
Både kommunale og regionale deltagere stemte i.
- Det har været en rigtig god dag, der viser, at vi godt kan tale ordentligt om tingene i Nordjylland – også om de svære ting. Så tak for at tage initiativ, lød det fra regionsdirektør Jakob Krogh.
Faktisk er det nordjyske initiativ taget så godt imod, at de øvrige regioner og kredse er blevet opfordret til at indkalde til lignende møder.