Ledelsesrådgiver: ”Sådan er du en modig leder”
Hvordan ranker du ryggen og står fast på, hvad du tror på, selv om du sveder i håndfladerne? Hvordan er du modig i stedet for fej? Sådanne spørgsmål blev vendt og drejet, da ledelsesrådgiver Elsebeth Hauge satte spot på en række af det personlige lederskabs dilemmaer på årets Inspirator.
LEDELSESMAGASIN FORKANT - Reportage
Tekst: journalist Trine Wiese, forkant@dsr.dk
Fotos: Mads Lending
Hvad er mod? Hvem er modig? spurgte ledelsesrådgiver Elsebeth Hauge ud i salen, da hun introducerede emnet ”Skab mod i din ledelse” på lederkonferencen Inspirator.
Volodymyr Zelenskyj, Andreas Mogensen. Og sågar Mette Frederiksen var nogle af de navne, der blev fremhævet, og så var der en i salen, der sagde ”alle os ledere”:
”Jeg synes, man er modig, fordi man er leder. Det er jo ikke altid nemt. Det er ofte ret så udfordrende. Man bliver stillet til skue med alt det, man kan, og alt det, man ikke kan, og man bliver den, der måske skal tage imod det hele. Så jeg synes faktisk, at vi som ledere er meget modige,” forklarede hun, og ledelsesrådgiver Elsebeth Hauge greb herefter bolden og satte nu ord på, hvad der efter hendes mening karakteriserer mod:
”Mod handler jo om at turde stille sig sårbar, og sårbarhed handler jo egentlig bare om at vide med sig selv, at man faktisk godt kan blive ramt, og at man ikke er usårlig. Det er faktisk ret svært at finde et eksempel på noget, der er modigt, uden det også er sårbart. Jeg har ikke kunnet finde det endnu.”
Hvem er Elsebeth Hauge?
Elsebeth Hauge er cand.merc. og selvstændig ledelsesrådgiver.
Hun er tidligere kontorchef i Undervisningsministeriet og analysechef i Aarhus Kommune.
I Vestas har hun i en årrække drevet internationale forandringsprocesser i blandt andet Singapore, Sverige, USA, Kina, Spanien, UK og Indien.
Hendes mission er at skabe handlekraft i ledergrupper ved at få øje på den frygt, skam, fejl, tvivl og de personlige utilstrækkeligheder, som alle ledere har, hvad enten de er kendte eller gemt væk.
Ledelsesrådgiveren forklarede videre:
”Skal du karakteriseres som modig, skal der altså være en mulighed for, at du bliver ramt. Der skal være en risiko. Du skal ikke helt kende konsekvensen af det, du gør, eller det der sker. Du skal kunne mærke sveden i håndfladerne. Mærke, at du bliver lidt varm indeni, og mærke, at noget er på spil. Det er i sådanne situationer, at mod er til stede.”
Det modsatte er fejhed
En anden måde at spotte mod på er ved at sige, at det modsatte af at være modig er at være fej, lød det fra Elsebeth Hauge, der gav et eksempel på en leder, der havde optrådt fejt.
Lederen var ansat i en stor uddannelsesinstitution i Danmark. Hun sad i et ansættelsesudvalg, havde været med til at beslutte en bred vifte af rekrutteringer og kunne fortælle, at det altid var, som om de piger, der bar tørklæder, blev fravalgt. Det var ikke noget, der blev talt om, men der var en systematik i fravælgelsen.
Lederen fortalte: Jeg er virkelig ikke stolt. Jeg er kendt for at sige min mening og kan godt være en, der siger sin mening. Men det her, det har jeg nærmest ikke fortalt til min mand eller nære veninder. Jeg er vokset op i et hjem, hvor jeg har lært at være meget åben overfor andre mennesker og andre kulturer. Så jeg er nok fuldstændig imod min egen overbevisning.
Jeg tror heller ikke, jeg kommer til at sige det til nogen, for jeg synes, jeg er et meget vildt menneske, når jeg har haft sådan en adfærd. Jeg skammer mig jo både over at have udlagt tørklædepigerne, og endnu mere skammer jeg mig over, at jeg ikke greb ind…
I stedet for at vælge at råbe op valgte lederen fra ansættelsesudvalget helt at forlade lederjobbet i uddannelsesinstitutionen.
Med andre ord valgte lederen den nemme og feje løsning, konstaterede Elsebeth Hauge og vendte herefter tilbage til, hvordan sårbarhed og mod er connectet ved at fremhæve Brene Brown, der er forfatter og forskningsprofessor ved University of Houston. Hun er anerkendt for sin forskning i begreber som skam, sårbarhed og ledelse.
”Hvad er det, Brene Brown siger om mod? Hun siger, at der findes ikke mod uden sårbarhed. Så vi kan lige så godt begynde at tale om sårbarheden. Sårbarhedsmod er der også nogen, der kalder det. For modet kan ikke fungere uden, at sårbarheden er til stede. Sårbarhed er en villighed til at vise og dele dit autentiske selv.”
Elsebeth Hauge fortsatte:
”Og Brene Brown gør også op med nogle af myterne om sårbarhed. En af myterne handler om, at sårbarhed er svaghed, skrøbelighed, sarthed. Noget, der skal passes særligt på. Men sårbarhed er jo faktisk en styrke. Når vi tør stille os derud, hvor vi risikerer noget. Når vi sidder til ledermødet og tør pege på noget af det, der faktisk ikke fungerer. Eller tør sige ”hov, der er et hul i osten her”, så kræver det faktisk en enorm styrke. Når vi ikke er sårbare, er vi faktisk langt svagere.”
Læs mere om Elsebeth Hauge her!