Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Ekspert:
SÅDAN UNDGÅR DU AT KOMME I UNÅDE, NÅR DU UDTALER DIG SOM OFFENTLIG ANSAT

Hvordan sikrer man sig, at man ikke kommer i ’bad standing’ hos sin arbejdsgiver, hvis man vælger at udtale sig til pressen, sådan som Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune opfordrer deres ansatte til? Det handler dybest set om at holde sig til sandheden, siger ekspert i offentlige ansattes ytringsfrihed.

mikrofon

LEDELSESMAGASIN FORKANT - Indsigt
Tekst: Journalist Heidi Nielsen, forkant@dsr.dk

Frygten for at blive fyret, at få kritik eller måske at blive udelukket fra vigtige beslutningsprocesser. 

Der kan være mange årsager til, at man som offentligt ansat vælger ikke at sige noget om de dårlige sager på sin arbejdsplads, også selvom de måske ville have godt af at se offentlighedens lys. 

Men vil man sikre sig, at man ikke når dertil, er der ifølge ekspert i offentlige ansattes ytringsfrihed og forskningslektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, kun én ting at gøre: 

“Man skal udtale sig, hvis man har noget vigtigt at sige, og så skal man holde sig til sandheden. Man skal ikke tegne et urimeligt negativt eller positivt billede,” siger han. 

Åbenhedskurser 

Spørgsmålet er lige nu aktuelt, fordi Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune siden foråret i år har afholdt en række åbenhedskurser for medarbejdere og ledere fra kommunen, herunder sygeplejersker, sosu-assistenter og ergoterapeuter. 

Her lærer de blandt andet om offentligt ansattes ytringsfrihed, og hvordan man som både chef og medarbejder bliver mere tryg ved at bruge sin ytringsfrihed og udtale sig til pressen. Ja, kommunen ligefrem opfordrer de ansatte til at udtale sig i offentligheden.

“Der er nogle kommuner, som er alt for lukkede og som ikke har lyst til at besvare selv de mest banale spørgsmål fra journalister, så derfor kan det være en god ide med initiativer som disse,” siger Roger Buch: 

“Det er vigtigt, at den offentlige sektor bidrager til, at medierne kan udføre deres vigtige rolle i samfundet og skabe en demokratisk offentlighed, hvor vi kan diskutere fælles problemer og få de bedst mulige politiske beslutninger. Det kan vi kun få, hvis de offentlig ansatte bidrager. Det er dem, der er eksperterne og kan give indblik i, hvad der foregår. De ved, hvad problemerne er - og hvad løsningerne er,” siger han. 

Læs også: Aarhus Kommunen tilbyder åbenhedstræning til ansatte 

Udover at sige sandheden råder ytringfrihedseksperten også til, at man holder sig på egen banehalvdel. 

“Det er altid godt at udtale sig om egne erfaringer istedet for sige noget om en kollega. Det er en god tommelfingerregel,” siger Roger Buch.

Roger

Roger Buch er ekspert i offentlige ansattes ytringsfrihed og forskningslektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Foto: Soffi Chanchira Larsen

Hvor går grænsen?

Desuden skal man huske på, at der er nogle juridiske grænser, som man ikke må overtræde. For eksempel må man ikke sige noget offentligt om personlige forhold hos borgere, patienter mv.

Til gengæld er der ingen begrænsninger, hvis man vil udtale sig om dårligt arbejdsmiljø, eller hvis patienter ikke bliver behandlet ordentligt. 

Roger Buch håber på, at kurset måske vil skabe mere åbenhed og give indsigt i de offentligt ansatte vilkår. Men han understreger, at der er tale om en kontinuerlig proces: 

“Der skal ofte bare én historie til, hvor en medarbejder føler sig misbrugt af medierne eller får reaktioner fra ledelse eller kollegaer, så kan den gode vilje om mere åbenhed blive skubbet til side. Derfor er det noget, man skal arbejde med i hverdagen både i det offentlige og i medierne - det vil sige, at hvis der kommer en dårlig sag, så er det vigtigt, at man griber de dårlige sager an og er i løbende dialog på ledelsesniveau internt og nogle gange i forhold til medierne, så man sikrer, at man gør det bedre næste gang,” siger han. 

Ytringsfrihedskommissionens undersøgelser fra 2020 viste, at 29 procent af de offentligt ansatte oplevede kritisable forhold i deres arbejde, som offentligheden burde have kendskab til, mens det samme kun gjaldt for 13 procent blandt privat ansatte. 

Medarbejdere i både det offentlige og private er mange gange tilbageholdende med at fortælle om kritisable arbejdsforhold, behandlinger af borgere og andet. Årsagerne til dette kan du læse mere om i faktaboksen herunder.

Årsager til at kritisable forhold på arbejdspladsen ikke er kommet frem i offentligheden

Sådan svarede medarbejderne på offentlige og private arbejdspladser.
 

Jeg var bange for at blive fyret, hvis jeg udtalte mig offentligt: Offentlig: 46% - Privat: 54%

Jeg var bange for, at jeg ville blive set som illoyal over for arbejdspladsen: Offentlig: 48% - Privat: 44%

På min arbejdsplads er der en officiel politik om, at kun ledelsen må udtale sig offentligt om forhold på arbejdspladsen: Offentlig: 26% - Privat: 35 %

Det er ikke muligt at forbedre forholdene: Offentlig: 24% - Privat: 26%

Jeg kender ikke reglerne for at ytre sig offentligt: Offentlig: 15% - Privat: 20%

Jeg eller en af mine kolleger er tidligere blevet kritiseret eller straffet af ledelsen for at udtale sig offentligt: Offentlig: 19% - Privat: 12%

Andet: Offentlig: 19% - Privat: 10%

Kilde: Ytringsfrihedskommissionen (2020) Betænkning om ytringsfrihedens rammer og vilkår i Danmark, Del 1, s. 247.