Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Lederforeningen:
YTRINGSFRIHEDEN SKAL BRUGES MED OMTANKE

Det er hel centralt, at vi har ytringsfrihed i det danske samfund. Men lederne skal alligevel huske at bruge friheden med omtanke, lyder det fra Lederforeningens forkvinde, Irene Hesselberg.

irene (2)

Det er et helt centralt omdrejningspunkt i vores danske demokrati, at vi har mulighed for at deltage i den offentlige debat. Friheden mærker vi, når vi læser dagens nyheder, øjer de lokale debatindlæg i ugeavisen eller når vi lige tager et sidste kig ind på de sociale medier, inden vi går til ro.

Offentligt ansatte har derfor også en udstrakt ytringsfrihed. En ytringsfrihed der betyder, at de som udgangspunkt ikke kan afskediges, degraderes eller på anden måde mødes med negative konsekvenser på jobbet på grund af deres ytringer.

Men offentligt ansatte er – ligesom alle andre borgere – underlagt visse begrænsninger i ytringsfriheden.

Det er samtidig vigtigt at bruge friheden med omtanke, lyder det fra Lederforeningen.

”Det er vigtigt, at du som leder undersøger, hvordan de gældende regler er på din arbejdsplads, inden du udtaler dig. Der er jo både de centrale regler for ytringsfriheden, men arbejdspladsen kan sagtens have tilføjet retningslinjer, som det er vigtigt, at man følger,” lyder det fra Lederforeningens forkvinde, Irene Hesselberg.

Hvis du føler, at du pludselig er kommet i unåde, fordi du har udtalt dig offentligt, så bør du henvende dig til Lederforeningen, så du kan få råd og vejledning om, hvad du så bør gøre

Irene Hesselberg, forkvinde i Lederforeningen

Hensynet til offentlige myndigheders interne beslutningsproces og funktionsevne betyder, at offentligt ansatte i særlige tilfælde også skal udvise tilbageholdenhed med at ytre sig.

En anden vigtigt ting at forholde sig til er, hvorvidt man udtaler sig på egne vegne eller på vegne af arbejdspladsen.

”Du skal for eksempel huske din tavshedspligt i forhold til personlige forhold for borgere/patienter og ansatte. Offentligt ansatte har også tavshedspligt om fortrolige oplysninger, som de får kendskab til gennem deres arbejde. Derfor anbefaler vi, at man taler med sin nærmeste leder, inden man udtaler sig. Så du sikrer, at de interne retningslinjer følges,” lyder det fra Irene Hesselberg.

Læs også: Aarhus Kommune tilbyder åbenhedstræning til ansatte 

Ledelsen på en offentlig arbejdsplads kan fastsætte regler for, hvem der må udtale sig på myndighedens vegne. Ledelsen kan også fastsætte retningslinjer for indholdet af udtalelser, der fremsættes på myndighedens vegne.

Når man derimod ytrer sig på egne vegne, kan ledelsen ikke kræve, at man først skal indhente tilladelse til at fremføre en påtænkt ytring. Ledelsen kan heller ikke kræve, at man skal orientere ledelsen om ytringer, der fremsættes på egne vegne.
Men derfor er det også ekstra vigtigt, at man er opmærksom på at præcisere, at man ytrer sig på egne vegne, lyder det fra Lederforeningens forkvinde.

”Og hvis du føler, at du pludselig er kommet i unåde, fordi du har udtalt dig offentligt, så bør du henvende dig til Lederforeningen, så du kan få råd og vejledning om, hvad du så bør gøre. Det er en naturlig del af vores faglige tilbud. Og vi oplever da ind imellem, at det kan give udfordringer. Ytringsfriheden er noget, som vi alle skal være stolte af. Den skal bruges med omtanke.”

Læs mere:

Ekspert: Sådan undgår du at komme i unåde