Kunstig intelligens er klar til at overtage ledelsesmæssige opgaver
Kunstig intelligens kan klare ledelsesmæssige opgaver. Det viser forskning fra Syddansk Universitet.
De fleste er ved at blive klar over, at kunstig intelligens har og får gennemgribende indflydelse på stort set alle aspekter af vores liv.
Nu viser forskning fra Syddansk Universitet, at det også kan få direkte konsekvens for ledelsesopgaver og lederne.
Forskning har længe påvist, at ledelsesadfærd er mere fragmenteret og ustruktureret end mange måske antager. Og ledelse indeholder derudover også mange elementer - såsom tilsyn, fordeling af opgaver og kommunikation - der kan udføres effektivt af selv nuværende AI-systemer.
Derfor vil kunstig intelligens sagtens kunne overtage ledelsesopgaver, konkluderer Alf Rehn, der er professor på Syddansk Universitet.
"Med et omorganiseret kommunikationsflow og automatisering af dele af beslutningstagningen kunne en virksomhed undvære det store antal ledere, der i dag dominerer virksomheden," siger Alf Rehn i et interview til universitetets magasin om ny viden.
"Besparelseselementet alene er væsentligt, for ikke at nævne, at AI-systemer kan være både meget hurtigere og mindre tilbøjelige til menneskelige fejl end nutidens ledere, siger han og tilføjer:
- Der er naturligvis også risici ved dette, men efterhånden som AI bliver mere moden, er det meget muligt, at den sande revolution kan være organisationer med fladere ledelse og færre ledere, siger Alf Rehn i interviewet.
Professor Alf Rehn har sammen med sin forskergruppe interviewet en lang række topledere, primært i Danmark, men også internationalt, om deres syn på, hvordan kunstig intelligens kan ændre den måde, vores organisationer arbejder på.
Ud fra sin forskning konkluderer professoren, at meget mellemlederarbejde allerede nu kan gøres meget mere effektivt med AI-værktøjer.
"Efterhånden som virksomheder begynder at indse, hvad besparelserne kan være i ledelseslaget, kan tingene udvikle sig meget hurtigt. Med hensyn til, hvorvidt AI'er vil overtage ledende stillinger, afhænger det i høj grad af, hvor gode lederne er i stand til at modstå dette," siger han i interviewet til universitets magasin om ny viden.
Læs hele artiklen fra Syddansk Universitet HER
DR TV - Se ny serie med syv afsnit om kunstig intelligens, både om muligheder og om udfordringer HER
Denne artikel er skrevet af journalist Thomas Garlov, thg@dsr.dk
Artiklen refererer til Ny Viden fra Syddansk Universitet.
Foto: Colourbox.