Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Månedens bog om ledelse:
HÅNDBOG I PSYKOLOGISK TRYGHED

Denne måneds bog om ledelse får endog meget flotte ord med på vejen af Forkants faste boganmelder. Ledelsesbøger og podcasts anmeldes i FORKANT af journalist og tidligere chefredaktør Tom Ekeroth.

okt-bog

Denne måneds bog:

Håndbog i  psykologisk tryghed -Tør vi? Tør vi lade være?
Forfatter: Rikke Høgsted
178 sider. 249.95 kr. Forlaget Belastningspsykologi

Af Tom Ekeroth 

Psykologisk tryghed handler om at skabe en kultur, hvor både alle medarbejdere - og ledere - tør pege på fejl, tvivl, bekymringer, fordi de føler sig sikre på, at de ikke bliver nedgjort eller straffet. Det burde være banalt, at alle arbejdspladser nærmest har det på rygmarven, men sådan er det ikke. Man kan let inden for de seneste måneder finde stærkt omtalte eksempler på det modsatte.

Krisepsykologen Rikke Høgsted vil med sin nye bog hjælpe os med at skabe psykologisk tryghed, så vi tør i stedet for at gemme os. Så vi siger, hvad vi tænker og mener.

Et arbejdsmiljø gennemsyret af frygt, at trætte rutiner, af mangel på samtale smadrer ikke bare de ansattes arbejdsliv. Den manglende psykologiske tryghed kan også gå voldsomt ud over dem, det skulle gå godt for: Patienter, der døde eller blev fejlbehandlet, fordi en sundhedsfaglig i teamet ignorerede sin bekymring og holdt mund, fly der styrtede ned, fordi anden piloten ikke turde sige kaptajnen imod, virksomheder, hvor de ansatte bidrog til snyd og fusk og ingen turde sige fra. Derfor er det også helt præcist, når forfatteren som en undertitel på bogen stiller spørgsmålet: ”Tør vi? Tør vi lade være? Vi skal turde trygheden.

Frygt-kultur og den ensomme ”klar-dig-selv-kultur” kan brede sig som ukrudt og vokse sig større. Det er straks sværere at skabe den psykologisk tryghed, som er modstykket. Man skal konfrontere frygten, der er også medarbejdere og chefer, der skal ændre deres adfærd, før man har et miljø, hvor man som gruppemedlem oplever, at man er velkommen, og at man ikke behøver at gemme, hvem man er.

Rikke Høgsted har skrevet en fremragende og optimistisk håndbog med en grundlæggende stemning af,  at det kan lade sig gøre. Pædagogisk på den moderne måde og i øvrigt elegant og kongenialt illustreret af Annette Carlsen.

 

Det kan du bruge bogen til:

Du er fagperson og leder med et psykisk krævende job. Du vil noget med dit job. Patienter, brugere og borgere har brug for dig og dine medarbejdere/kolleger. Her er håndbogen, som kan gøre din gruppe til et fantastisk hold.

Fem vigtige budskaber til lederen

  1. Ledere og chefer er vigtige rollemodeller og kan bidrage til at øge trygheden gennem deres egen opførsel og adfærd.
  2. Det er vigtigt, at lederen sætter en tydelig ramme for arbejdet og skaber faste strukturer og processer. Det skaber forudsigelighed (på den gode måde) og klare forventninger.
  3. Gode og oprigtigt nysgerrige spørgsmål fra en leder kan gøre dedikerede fagfolk nærmest ivrige efter at bidrage med det, man ved, det man tror og det man er tøvende overfor.
  4. Kulturen på en arbejdsplads er lig med den dårligste adfærd, ledere lader passere.
  5. At reagere konstruktivt handler i høj grad om at gribe ind, når nogle i gruppen på den ene eller anden måde opfører sig uacceptabelt.
høgsted2

Om forfatteren

  • Rikke Høgsted er en erfaren krisepsykolog og en efterspurgt foredragsholder og organisationskonsulent.
  • Rikke Høgsted er stifter og udviklingsdirektør i Institut for Belastningspsykolog.
  • Rikke Høgsted er forfatter til ”Grundbog i belastningspsykologi”, som er en bestseller, og skaber af det prisbelønnede ”Digitalt Grundkursus i Belastningspsykologi, der i 2022 vandt Arbejdsmiljørådets pris i kategorien  psykisk arbejdsmiljø.