Sundhedsplejerske & serieiværksætter:
”IVÆRKSÆTTERI ER KRÆVENDE, EN LIVSSTIL OG FULDSTÆNDIG FANTASTISK"
Da Anette Straadt for 15 år siden mødte op i et lokalt erhvervshus i Randers for at få gode råd om iværksætteri, blev hun frarådet at kaste sig ud i livet som selvstændig. Advarslen gjorde hende bare endnu mere stædig. Nu ejer hun virksomheden Æblebørn, og i foråret købte hun en gammel strandkro i Ebeltoft sammen med sin kæreste. ”Vi har allerede været igennem hele følelsesregistret med vores nye iværksætterprojekt,” fortæller hun.
LEDELSESMAGASIN FORKANT - Interview
Tekst: Journalist Trine Wiese, forkant@dsr.dk
Sensommersolen glimter i strandkanten. Den sidste sommervarme suges ind og nydes.
To drenge i førskolealderen kaster mekanisk en blå bold frem og tilbage mellem hinanden.
"Eins, zwei, drei," tæller drengene tålmodigt.
De skal have tiden til at gå, indtil boldspillet kan blive erstatte af to is med hjemmelavet guf af økologiske æg.
Isen er klar, når Anette Straadt lige om lidt åbner den farverige isbod, der er en del af caféen Jessie’s by the Beach på Kystvejen i Ebeltoft.
Anette Straadt er med egne ord nærmest blevet verdensmester i at lave guf, iskugler og at håndtere en softicemaskine. Hun er er uddannet sygeplejerske, sundhedsplejerske, ejer virksomheden Æblebørn, og i foråret 2024 købte hun Strandkroen i Ebeltoft sammen med kæresten Kristian Steffensen.
Strandkroen, der nu hedder Jessie’s by the beach, var i mange år lokalt kendt for sin Wienerschnitzel og rejecocktails. Nu er det lidt gammeldags kastet over borde til fordel for en café og et oplevelsesunivers med surfboards, strandstemning, drømme, fællesskab og en ”trailer by the sea” i form af det kulørte ishus.
Anette peger på havet, mens hun smiler.
”Smukke morgener som den i dag er det hele værd. Vi starter hver eneste dag med en tur i havet,” fortæller hun.
”Med stedet her udlever vi vores drøm. Vi købte Strandkroen i foråret, og vi har netop haft vores første sæson. Det har været en umanerlig travl periode. Vi har skullet lære en masse henad vejen. Ingen af os har direkte erfaring med at drive en restauration.”
Noget af det første parret ofte bliver spurgt om, er ”hvem af jer er kokken?”.
”Så kigger vi på hinanden og smiler. For jeg har jo blot erfaring med at drive et firma, mens Kristian arbejder med ledelse, men vi lærer og udvikler os og stedet henad vejen.”
Jeg har ikke set en tv-serie, siden jeg så Beverly Hills 2010 i 1990’erne. Jeg har ganske enkelt ikke haft tiden. Som iværksætter og solomor har jeg måttet prioritere min tid skarpt.
Anette Straadt, serieiværksætterI foråret købte Anette Straadt en gammel strandkro i Ebeltoft sammen med sin kæreste. ”Vi har allerede været igennem hele følelsesregistret med vores nye iværksætterprojekt,” fortæller hun.
Hvilke overvejelser gjorde I jer før købet af Strandkroen?
”Jeg havde ejet virksomheden Æblebørn i en årrække, og da jeg mødte Kristian, havde han været leder i 25 år. Hans afdeling blev nedlagt, og han var klar på et karriereskifte. Strandkroen blev sat til salg, vi fik en rundvisning, og så begyndte vi at drømme og lægge planer.”
”Jeg er 48 år, og Kristian er 52 år, så vi har mødt hinanden sent i livet, og det her var og er vores fælles iværksætterprojekt, som vi allerede er kommet igennem hele følelsesregistret med. Vi har været vildt glade. Vi har fået lov til at lege sammen. Vi har været voldsomt trætte. Og vi har været både pressede og sprudlende.”
Før parret købte stedet, brugte de lang tid på at få set bygningen efter i sømmene og få udarbejdet budgetter.
”Den første bank, vi opsøgte, sagde nej til at låne os penge til at købe. Afslaget gjorde ondt, men så holdt vi et møde med endnu en bank. Den var positiv, og vi skrev hurtigt under. Det var nok sundt for os at være lige ved at miste stedet, for nu værdsætter vi det endnu mere,” siger Anette Straadt.
Fortæl lidt mere om, hvordan opstarten har været?
”Vi er blevet mødt med stor interesse, og vi har også været gode til at sprede budskabet om os på de sociale medier og lokalt. Rigtig mange har nydt at kigge forbi,” svarer Anette Straadt og tilføjer:
”Men vi har haft voldsomt travlt, for vi er meget intuitive og asfalterer, mens vi kører. Men sådan har jeg altid gjort. Et eksempel: I juni åbnede vi vores lille ishus, og det har været økonomisk en god idé, men det har også været et kæmpe arbejde, og det skal altså ikke være lige så vildt næste sommer, for det kan vi ikke holde til. Siden juni har jeg ikke haft tid til at spise aftensmad hjemme. Men vi fortryder det ikke, for det var med åbne øjne, at vi gik ind i det. Da vi besluttede at åbne ishuset, vidste vi da godt, at det var lig med sommertravlhed.”
Iværksætteri har politisk bevågenhed som aldrig før.
I et nyt iværksætterudspil foreslår regeringen 41 konkrete initiativer, der skal løfte vilkårene for danske startups og iværksættere. En kommende strategi skal gøre Danmark til et iværksætterland i verdensklasse. Læs om milliardboost til iværksættere
Når Anette Straadt siger, at opstarten af Jessie’s har været travl, kan man være sikker på, at det er helt korrekt. Hun kender om nogen til perioder med travlhed. Som mangeårig iværksætter og solomor har hun i årevis haft usædvanligt mange bolde i luften.
”Jeg har ikke set en tv-serie, siden jeg så Beverly Hills 2010 i 1990’erne. Jeg har ganske enkelt ikke haft tiden. Jeg har altid måttet prioritere min tid skarpt,” fortæller hun.
Siden 2011 har hun ejet og drevet websitet og rådgivningsvirksomheden Æblebørn. Specialet er at støtte og vejlede børneforældre i barnets sundhed, trivsel og immunforsvar ved hjælp af blandt andet mad, livsstil, næringsstoffer og tarmbakterier. Hun er også forfatter til bøger som ”Slut med snot”, ”Naturligt sunde børn” og ”Giv dit barn en grøn gave for livet.”
Hvad er det henholdsvis opslidende og positive ved at være selvstændig?
”Især da mine børn var små, var det allervigtigste, at iværksætteriet gav en uvurderlig fleksibilitet. Rigtig meget af min virksomhed Æblebørn er online-baseret, hvilket gør den tidsmæssigt mere fleksibel. Med Æblebørn kunne jeg frigive noget tid til børnene om eftermiddagen for til gengæld at arbejde igennem om aftenen, når børnene var lagt i seng. Som nævnt har jeg for eksempel skåret sådan noget som tv fuldstændig fra,” fortæller serieiværksætteren og nævner, at hun også har oplevet stressende perioder.
”Jeg har da indimellem tænkt ”Ups, nu kommer der flere regninger.” Men jeg har været godt til at bruge netop dette som en motivation til at sige ”Okay, hvad kan jeg gøre, som kan holde økonomien i gang. Der er og skal altid være nogle overvejelser om, hvordan økonomien kan hænge sammen. Men jeg kan altså leve på en sten, uden det føles forfærdeligt. Jeg kan komme rigtig langt med havregryn, æg og rugbrød. Og jeg er god til at finde oplevelser, der ikke koster en million,” slår Anette Straadt fast.
Hvilke egenskaber er vigtige at besidde som iværksætter?
”Det handler vel om, hvad iværksætterprojektet er, men med de vi har kastet os over, er det i hvert fald vigtigt, at vi begge er superrobuste. Vi er også meget fantasifulde og innovative, og vi er ekstremt arbejdsomme og effektive. Nogle gange kan vi give hinanden dårlig samvittighed, hvis den ene knokler løs, og den anden sætter sig ned og tager fem minutters velfortjent pause.”
Anette Straadt fremhæver også, at det er vigtigt, at kæresteparret er hurtige til at lære nyt.
”Vi har skullet lære alt fra bunden. Ingen af os har for eksempel betjent et kasseapparat eller en softicemaskine før. Men det kan vi nu. Og det vi ikke har kunnet finde ud af sammen, har vi fået hjælp til i vores netværk. Som iværksætter er det vigtigt at kunne spørge om hjælp.”
Mine værdier er akkurat de samme, som dengang jeg var sygeplejerske på en neonatal-afdeling
Iværksætterakademi tiltrækker flere unge
DR-konceptet Løvens Hule har fortsat imponerende seertal, og ungdomsuddannelsen Iværksætterakademiet på handelsskolen Niels Broch tiltrækker et stigende antal unge.
Første år tiltrak uddannelsen 91 elever, og efter sommerferien er der startet dobbelt så mange unge, der drømmer om et liv som iværksætter. Læs artiklen om skolen for moderne superhelte
Hvorfor startede du for 13 år siden Æblebørn op?
”Jeg var ansat som sygeplejerske, da jeg var på neonatal på Skejby, og her begyndte jeg at læse jeg til sundhedsplejerske. Efterfølgende arbejdede jeg i en række kommuner med både småbørn og som skolesundhedsplejerske. Og så fik jeg selv et barn med noget, der mindede om kolik. Det var Asbjørn, mit barn nummer to, og selvom jeg havde erfaring som mor og en uddannelse som sundhedsplejerske, kunne jeg ikke få ham til at have det godt. Jeg blev ekstremt nysgerrig på, hvad det var, jeg ikke vidste noget om. Hvorfor blev han ved med at græde så meget? Hvorfor var han så syg? Og jeg begyndte at nørde i det. Dengang blev man nærmest brændt på bålet, hvis man for eksempel talte om det værdifulde i tarmbakterier og Omega3. Dette har heldigvis ændret sig siden.”
Da Anette Straadt havde researchet mere i den eksisterende viden om børns ernæring, tænkte hun, at den viden ville hun gerne dele.
”Det fik mig til at startede mit firma Æblebørn. I starten tog jeg orlov i et halvt år, men så sprang jeg fuldt og helt ud som selvstændig,” fortæller hun
Er der tradition for iværksætteri i din familie?
”Nej, min mor er hospitalslaborant, og min far er folkeskolelærer og blev siden skoleinspektør. Så det er en meget, hvad kan man sige, kommunal familie, jeg er født ind i. Men iværksætterlivet trak alligevel i mig. Jeg kunne sådan set rigtig godt lide at være både sygeplejerske og sundhedsplejerske. Men man er nu engang i et lægefagligt paradigme og er bundet op på den behandling, lægen beslutter.”
Anette Straadt tilføjer:
”Det er og var en stor tilfredsstillelse at kunne byde ind med min viden hos nogle plagede børn og familier.”
Mit iværksætterliv har været en lang, stejl læringskurve
Hvad er en succesfuld iværksætter set med dine øjne?
”Det er jo utrolig individuelt. For nogle er det en succes at vækste og få 10 eller 100 ansatte. Det har jeg da en kæmpe respekt for. Men det er ikke sådan, en succes ser ud for mig. For mig er det og har det været vigtigt at kunne gøre en forskel for familier og dermed bidrage med den viden og erfaring, jeg har. Og så er det en succes for mig at skabe en sund virksomhed, der kan danne rammen for et godt liv for mig og mine børn. Og så skal der altid være plads til nye ideer. ”
Hvordan ser fremtiden for jeres nyeste iværksætterprojekt ud?
”Vi har lige siddet ved morgenkaffen og haft lidt kilder i maven. Lige om lidt slutter sæsonen, og hvad gør vi så? Vi har haft så ekstremt travlt, at vi ikke har nået at tage den diskussion i dybden. Det med at lægge femårsplaner er ikke noget, vi er til. Vi er langt mere intuitive og er heldigvis begge gode til at finde løsninger.”
Har du et godt råd til den sygeplejerske, der overvejer at springe ud som iværksætter?
”Du skal mærke ind i, hvad du brænder for. Og det skal du nogle gange have hjælp til. Hvad er det for en ild, der brænder i dig, og som du skal bringe videre ud? Og så er det jo vigtigt, at du omgiver dig med mennesker, der kan se dette i dig. Du skal desuden have noget tålmodighed. Du skal så 100 frø, før et af dem vokser. Jeg møder rigtig mange, som siger ”Det har jeg prøvet, det virkede ikke, så jeg kan ikke.” Men så må du finde svar på spørgsmålet ”Hvad kan jeg så?” Det er ligesom med din have. Når noget skal vokse, tager det tid.”
Er der et skisma mellem sygeplejefagligheden og det forretningsmæssige?
”Mine værdier er akkurat de samme, som dengang jeg var sygeplejerske på en neonatal-afdeling. For mig er der ikke en modsætning. Som privatpersoner betaler vi jo også for behandling hos private læger og tandlæger. Naturligvis kan sygeplejersker også få en andel af det private sundhedsmarked. Hvorfor ikke?”
Kan man se, at det er ejeren af Æblebørn, der også er medejer af Jessie’s?
”Jessie’s er jo en café, og man kan da se, at vi er meget bevidste med hensyn til, hvad vi sælger. Jeg har for eksempel ikke Cola Zero, og vi har økologiske is. Vi har sodavand og øl fra det lokale Ebeltoft Gårdbryggeri med mere. Alt i alt har vi bevidste valg. Jeg tager mit æblebørn med her. Jeg kommer ikke til at stå og sælge noget, der er virkelig skidt. Enten for kroppen eller for miljøet.”
Interviewet er forbi, og Anette Straadt kigger ud ad vinduet. En kvinde i lilla badedragt løber på ud badebroen. Hun hviner og kaster sig i det sensommervarme hav.
”Havet på denne årstid er noget af de skønneste," siger Anette Straadt.
I morgen tidlig er det igen Anette og kæresten Kristians tur til at kaste sig i bølgerne. Men først skal der lige bruges arbejdstimer på endnu en dag med smil til kunderne, salg af is, cafémad og drikkevarer.
Kort om Anette Straadt
- Er uddannet Sygeplejerske på Viborg Sygeplejeskole og herefter uddannet Sundhedsplejerske ved Via University College. Hun er også lægeeksamineret klinisk kostvejleder og børnesundhedsvejleder.
- Har arbejdet i knap fem år på Neonatal-afdelingen på Skejby Sygehus og har været hjemmesygeplejerske i Randers.
- Hun er forfatter til bøger som ”Slut med snot”, ”Naturligt sunde børn” og ”Giv dit barn en grøn gave for livet.”
- Er serieiværksætter, ejer websitet Æblebørn, har skabt en uddannelse til børnesundhedsvejleder og i foråret 2024 købte hun sammen med kæresten Kristian Steffensen en strandkro på Kystvejen i Ebeltoft.
- Anette og Kristian har tilsammen fire børn, en hund, to katte – og Jessie’s By The Beach, som strandkroen nu kaldes.
- Navnet Jessie’s By The Beach er valgt med inspiration fra den amerikanske sanger Joshua Kadisons pophit ”Jessie”.
- Æblebørn består af klubben ”Sunde Børns Verden” og Æblebørn med cirka 3.000 abonnenter på nyhedsbrevet. Anette Straadt tilbyder i regi af Æblebørn også en-til-en konsultationer, en online-uddannelse, og hun skriver bøger og artikler. Hun har også i perioder en del konsulentarbejde. Lige nu har hun et samarbejde med Matas.