Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Forhandlingen med dig selv

Hvad vil du opnå?

Alle forhandlinger starter med, at du finder frem til, hvad du ønsker at opnå; hvad skal ændres eller forbedres? Eller hvad vil du være parat til at tilbyde eller kræve for en vare eller ydelse. At du derudover gør dig klart, hvilke interesser disse krav dækker over, giver stof til flere idéer og løsningsforslag. Det er forhandlingen med dig selv.

Før forhandlingen er det vigtigt, at du:

Finder frem til dine krav og ønsker
Undersøger hvilke interesser, der ligger bag?
Overvejer, hvad du vil opnå?
Gør dit første bud ambitiøst

Og husk - reducér ikke dine krav inden mødet!

Dine krav og ønsker

Når du i forhandlingen med dig selv overvejer, hvad du vil opnå med henblik på at kunne formulere et ambitiøst udspil, giver du samtidig dig selv lejlighed til at overveje, hvad der ville være et rigtig godt resultat; ikke blot et acceptabelt resultat eller et resultat, du kan leve med. Det rigtig gode resultat er dét, du kan stå inde for og som tilgodeser de interesser, du har i forhandlingen.

Ambitiøst udspil

Det er vigtigt, at dit første bud er ambitiøst, så du har plads til at bevæge dig undervejs i forhandlingsprocessen. For din bevægelse er også kilden til, hvordan din modpart oplever processen.

Hvis du vælger at spille ud med det absolut mindste, du vil kunne acceptere som resultat, og derfor er nødt til at stå benhårdt fast på det, kan det godt være at du faktisk opnår det. Men du risikerer, at det er på bekostning af den bevægelse, som vi faktisk alle - også din modpart - forbinder med en god forhandling, og du vil måske få et renommé som ufleksibel.

At spille ambitiøst ud er ikke det samme som at give et vildt urealistisk over- eller underbud. Det vil kun irritere din modpart og stemple dig selv som useriøs.

Jo højere udspil, jo højere resultat

Forhandlingen med dig selv er din forhandling. Så pas på, at den ikke bliver ”invaderet” af din modpart, så du ”forhandler dig selv ned” inden du overhovedet er i kontakt med din modpart i selve forhandlingen. Man ved, at der er en klar sammenhæng mellem størrelse på udspil og resultat: jo højere det første bud er, jo bedre bliver det endelige resultat. Hvis du derimod har forhandlet dig selv ned inden du møder din modpart, vil du med stor sandsynlighed komme ud af forhandlingen med et endnu mere beskedent resultat.