Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Har du planlagt din ferie ordentligt?

Måske er du allerede i fuld gang ... eller også går du og glæder dig til, at sommerferien banker på døren. Der er formentlig også lagt gode planer for, hvordan feriedagene skal bruges og skabe ny energi. Men har du husket at planlægge de ting, som kan sikre, at du også er ordentlig væk fra arbejdet? Her er et par af de ting, som kan være gode at overveje, så du kan slippe tankerne rigtig fri og holde ferie på den gode måde...

Publiceret: 

27. juni 2024

Senest opdateret: 

9. juli 2024

Af:

Thomas Garlov

thg@dsr.dk
Ferie

At få en rigtig god sommerferie handler ikke kun om selve ferieplanerne. Du skal også have øje for de ting, som kan gøre, at de daglige opgaver og arbejdslivet kan lægges på hylden med god samvittighed.

Her er bud på et par af de forberedelser, der kan hjælpe dig til en god sommerferie:

1. Forbered dig ...også med tid inden ferien starter

Du går helt sikkert og planlægger, hvad du skal huske at få ordnet, inden ferien starter. Hjælp dig selv ved også helt praktisk at lægge timer ind i din kalender, så der er tid til at få udført de praktiske ting. Det kan for eksempel være den sidste dag, inden ferien starter.

I den bedste verden begynder du i øvrigt planlægningen allerede et par uger inden, at du skal starte ferien. For at sikre, at alle forberedelser også kan udføres praktisk og falde på plads.

Hav også gerne denne personlige ambition: Opgaver og småsager der kan afsluttes, inden ferie starter, bør afsluttes!

Ellers risikerer du, at det netop er de uafsluttede ting, der kommer til at ligge og "gnave i maveskindet", når først ferien starter.

2. Hvem skal overtage opgaver, mens du er væk?

Har du også husket at indføre de pågældende i opgaverne? Måske kan det være en god idé at invitere til korte møder med de pågældende inden ferien. Det kan medvirke til at sikre, at I lige får snakket opgaverne igennem sammen.

3. Vær tydelig i din feriekommunikation

I har formentlig allerede fine regler, der skal sikre at du og andre på arbejdspladsen ikke åbner og besvarer mails i selve ferien.

Men italesæt alligevel, at du ikke besvarer eller er nær ved telefonen i ferien. Forventningsafstemningen er en vigtig del i at skabe den rigtige kultur.

Husk i øvrigt også at udfylde dine autosvar mv. Det behøver blot at være en enkel besked i stil med:

"Jeg holder ferie i perioden fra ..og til...
Mail læses ikke og besvares ikke, derfor skal du videresende din mail til..."

Det er alt sammen en god hjælp til at sikre, at alle er forberedte - og også er i stand til at handle, når du så endelig holder fri.

Der kan opstå undtagelser og nødstilfælde. Aftal så eventuelt i hvilke ganske få situationer, at reglerne eventuelt kan fraviges.

Men gør det IKKE til en let regel, at du sådan kan fanges!

Arbejdsmiljøeksperter peger på, at man skal have tankerne helt væk fra arbejdet og hverdagen for at opnå, at ferien skaber den vigtige mentale "genopladning". Det gælder naturligvis også ledere. (Læs mere her)

 4. Hvilke praktiske oplysninger er vigtige at få videregivet? 

Jo bedre du får videregivet, jo bedre bliver din ferie. Så andre ikke behøver at kontakte dig. Lav for eksempel gerne en fysisk liste med kontaktnumre, oplysninger osv. 

5. Lav en "ferieaftale" med dig selv

Ferieaftalen kan for eksempel lyde, at du IKKE vil kigge i arbejdsmailbakken eller på anden måde lige nysgerrigt "runde hverdagen" i løbet af ferien.

Alle undersøgelser viser, at ferien får den bedste virkning, hvis du netop er i stand til at slippe hverdagens opgaver og ansvar. Så du lykkes med at lade batterierne ordentligt op.

6. Sæt også tid i kalenderen til at komme "tilbage til virkeligheden" efter ferien 

Du vil helt sikkert igen blive overrasket over, at det kræver lidt tid for at få overblikket og styr på, hvad der er sket, mens du var væk.

Og selv de sidste feriedage skal også være ferie. Du skal med andre ord ikke forberede arbejdet, mens du holder ferie.

Sæt for eksempel dit autosvar lidt længere frem, så du også reelt får tid til at sætte dig i stolen igen. 

Så er der ellers bare tilbage for dig at ... nyde ferien. Vi ønsker dig en god sommer!