Individuel løn for privatansatte
På mange private arbejdspladser er lønniveauet fastlagt i en overenskomst. Du har dog også mulighed for at forhandle din egen kontrakt med individuelle tillæg enten ved jobskifte, eller som kvalifikations-/funktionstillæg. Læs mere om mulighederne her.
Individuelle tillæg
I de fleste overenskomster er der aftalt et lønniveau, der fastlægger lønnen, men derudover har du typisk mulighed for at forhandle tillæg.
Individuelle kvalifikationstillæg skal du enten forhandle selv, eller du kan få hjælp af din lokale tillidsrepræsentant fra Dansk Sygeplejeråd. Det fremgår af din overenskomst, hvordan tillæg bliver forhandlet på din arbejdsplads.
Forhandling af lønindplacering og tillæg kan både ske ved ansættelsen eller undervejs i din ansættelse - enten årligt eller i forbindelse med, at du får nye opgaver.
Ny stilling
Når du tiltræder en ny stilling, er det vigtigt, at såvel opgaver som funktioner i stillingen er kendte, samt at lønnen er aftalt, så den afspejler opgavernes karakter og dine kompetencer. For at sikre dette kan du kontakte tillidsrepræsentanten for området og få hjælp til forhandlingen.
Det er vigtigt, at du ikke siger din nuværende stilling op, før du har modtaget et (skriftligt) tilbud om løn- og ansættelsesvilkår i det nye job.
Læs DSR's anbefaling: "Sig først ja til et nyt job efter lønforhandling".
Nye opgaver og kompetencer
Sker der ændringer i dit job, der ligger ud over de opgaver, der forventeligt ligger i stillingen, eller får du et større ansvarsområde eller nye kompetencer gennem uddannelse, skal der ske en genforhandling af din løn.
Foto:
Lizette Kabré
Ansat efter individuel kontrakt
Hvis du ikke er omfattet af en overenskomst, vil din individuelle ansættelseskontrakt sammen med funktionærloven, ferieloven mv. danne grundlag for dine løn- og ansættelsesvilkår.
Det er derfor vigtigt, at du er omhyggelig med at få forhandlet nogle vilkår i ansættelseskontrakten, du er tilfreds med. Ud over løn og pension kan det fx være vilkår om 6. ferieuge, frihed med løn ved barns 1. og 2. sygedag, løn under barselsorlov, arbejdstidsregler, kørselsgodtgørelse osv.
DSR har udarbejdet en standardansættelseskontrakt og en vejledning til den. I løn- og ansættelsesvejledningen kan du få vejledning om, hvad du skal være opmærksom på.
Du har stadig adgang til alle vores medlemsfordele, selvom du ikke har en DSR-overenskomst.
Lønberegner for praksissygeplejersker
Vi har udarbejdet en Lønberegner for praksissygeplejersker, du kan bruge i forbindelse med ansættelse i en lægepraksis, som er omfattet af PLA-overenskomsten eller Regulativ for Konsultationssygeplejersker.
Med lønberegneren kan du beregne den minimumsløn, du skal have, hvis du har mindre end to års erfaring som praksissygeplejerske.
Vær opmærksom på, at du bør beholde dit nuværende lønniveau.
Er du i tvivl, om din arbejdsgiver er medlem af PLA eller omfattet af regulativet, kan du gå til siden om Lægepraksis og specialklinikkers overenskomster.
Se også
Løn ifølge overenskomsten – privatansatte
Sygeplejersker på det private arbejdsgiverområde er beskæftigede på mange forskellige områder. På denne side har vi samlet et overblik over ...
Private overenskomster og aftaler
Find overenskomster og aftaler for det private, og få vejledning om løn og ansættelsesvilkår.
Ændring af ansættelsesvilkår for privatansatte
Få gode råd til, hvad du kan gøre, hvis din arbejdsgiver ønsker at ændre dine arbejdsvilkår ved fx at bede dig gå ned i løn eller tid mod di...